Eén van de revelaties in mijn beginnende moestuin. Na het zetten van wortelen in mijn oude, verhoogde wortelbak, had ik voor de fun look gepoot in de herfst. Toen ik het volgende jaar mijn oogst aanschouwde was ik totaal verrast. Ondanks de aantasting door de roetschimmel die wel eens de ronde deed, had ik prachtige, dikke knollen, met een uitmuntende smaak! En dat zonder er amper naar om te zien.

look

Teeltzorgen

Je kan look poten in de herfst of in de lente, maar de voorkeur geniet de herfst aangezien ze een lang groeiseizoen hebben.

Als je natte grond hebt in de winter, is het best om look op ruggen te telen, zodat ze niet te nat staan, anders gaan ze rotten. Een andere mogelijk – die ik toepas – is het gebruik van verhoogde bakken. Zelfs een verhoging van 10 cm is al voldoende. Als je ziet dat die vierkante moestuintjes in promotie staan, dan kan je daar je slag slagen. Of je laat de bricoleur in jezelf los en timmert zelf iets in elkaar, dat is het goedkoopste, maar gebruik géén behandeld hout (typische groene kleur).

Rassen

Eerlijk gezegd heb ik hier nog weinig ervaring in, maar bij Vreeken weet ik dat er elk jaar een heel grote keuze is.

Tips

Je hoeft niet te wachten totdat de look helemaal volgroeid is. Je kan ook “verse” look oogsten, die is een beetje frisser van smaak.

In theorie kan je gerust een bolletje knoflook uit de winkel gebruiken, maar het gevaar bestaat dat de knoflookbollen chemisch behandeld zijn tegen doorschieten of ziektes bevatten. Daarnaast kan het ook zijn de de knoflook minder goed groeit in ons klimaat, tov het land waar het werd opgekweekt.