svbee119-1Met bieten, of in Nederland “kroten”, heb ik een soort haat-liefde verhouding. Ik haat de grond-smaak die meestal gepaard gaat met het eten van bieten, maar langs de andere kant weet ik dat het goed is voor mijn lichaam. Toegegeven, een slow-juicer een sapje maken van bieten, wortel, appel en appelsien kan me wel bekoren.

Wat ik niet wist, is dat die grondsmaak er veel minder doorkomt bij jonge bietjes dan bij oudere. Met andere woorden, ze zijn beter geschikt voor rauwkostsalades. Ook het ras heeft blijkbaar een grote invloed. Zo zijn de Kogel-types zoals Detroit veel zachter dan bijvoorbeeld Cylindra (een langwerpige biet).

Als we nu allemaal al verschillende kleuren wortels eten, dan mogen bieten ook wel hun eigen kleurenpalet hebben. Er bestaan met andere woorden ook witte, gele en Chioggia bieten. Als je die laatste doorsnijdt, zie je mooie rode-witte ringen. Helaas verdwijnen die wel bij het koken. De gele heeft ook wat minder die grondsmaak en ik vind ze persoonlijk ook iets lekkerder – net omdat die grondsmaak minder is.

Als je niet kan kiezen tussen al die soorten, kies gewoon een regenboog mengeling 😉

Hou je van bietenblad? Probeer dan eens snijbiet. Ook hier heb je prachtige regenboogmengsels!

Teeltzorgen

Bietjes zaai je in 1-2cm diepe geulen, verschillende keren per jaar. Tussen de rijen hou ik ongeveer 30cm aan. Plaats de zaadjes (eerder een kluwe) ongeveer 3 a 5cm van elkaar. Nadien ga je uitdunnen tot op 10cm. De jonge blaadjes van de uitgedunde bietjes zijn perfect voor in de sla te mengen.

Tips

Maak jouw eigen zomerse slamengsel: zaai rucola, bieten, postelein, radijs, snijsla, erwten… samen in een grote pot en ook wanneer de blaadjes ongeveer 10cm groot zijn. Snij niet alles af- opdat het hart van de plant nog intact is – zo heb je na de hergroei nog een paar extra oogstbeurten.

Laat bieten niet te oud worden, anders verhoogt de kans op houterig worden en zijn ze niet lekker meer.

Jong bietenblad is perfect voor in de sla óf zaai warmoes/sbijbiet (liefst een kleurenmix 😉 ) als je veel meer bietenblad wilt.

Bietensap verhoogt de sportprestaties! Maar als je de smaak van bietensap niet zo lekker vindt, probeer het dan te combineren met andere groenten en fruit zoals wortel en appels.