Samen met de tomaten, vind ik het kweken van hete pepers iets heel speciaal. Mijn eerste ervaring was met de Beaver Dam peper en een Jalapeño variëteit. Het is de complexiteit tussen smaak en heetheid dat me intrigeert, zelfs al ben ik niet onmiddellijk iemand dat wekelijks de allerheetste gerechten maakt/eet.

Ondanks dat ik maar twee variëteiten heb gekweekt in mijn eerste jaar, zag 2015 er veelbelovender uit met meer dan 15 variëteiten:

Er was een aparte serre voor nodig om ze allemaal kwijt te kunnen, want mijn grote serre (3x6m) zat al propvol met tomaten en andere mediterraanse planten. Er was een mooie oogst, maar omwille van mijn burnout en depressie vorig jaar, was er weinig “goesting” om constant de potten te gaan water geven. Desondanks was er een ferm oogst aan hete pepers beschikbaar.

Teeltzorgen

Als je vroeg wilt oogsten en véél wil oogsten heb ik een top-3  aan adviezen voor een geweldig succes:

  1. Zaai héél vroeg, sommige starten al in januari (ik startte 2015 eind januari)
  2. Gebruik een warmtemat of verwarmde propagator. 22-25 is toch wel een must (maar een digicorder van de tv of computer geeft soms ook genoeg warmte af 😉 )
  3. Opkweken onder een groeilamp (TL daglicht buizen zijn goed genoeg, groei LEDs zijn nog steeds te duur vind ik) is een must om stevige planten te kunnen kweken.

Je kan de zaden voorweken, maar dat is niet echt nodig. Zaaien in een zaaigrond, dun afdekken, plastiekje erover of in de propagator en dan één tot 4 weken wachten (afhankelijk van de soort). De niet annuum-soorten durven er wel eens langer over doen, dus geen paniek!

More to come!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s