Paprika’s waren één van de eerste vruchtgroenten waar ik in aanraking mee kwam. Als kind zag ik mijn nonkel paprika’s kweken in potten tegen een zuidelijke muur. In het begin van de zomer zagen ze groen en tegen het einde van de zomer, rood. Dat was fascinerend. Ook al had hij slechts 3 à 4 vruchten per plant toen, hij was altijd super fier op zichzelf.

Toen ik mijn eerste plastiek serre had – ondertussen al jaren geleden – was dit naast tomaten dé groente om te kweken in mijn serre.

Voor diegenen die het nog niet wisten: een groene paprika is eigenlijk een onrijpe paprika. Dat is de reden waarom ze regelmatig in prijs verschillen van gele, oranje en rode paprika’s in de winkel. De rijpe paprika’s hangen langer aan de plant, met andere woorden: time is money 😉

Zowel paprika’s én pepers vallen onder dezelfde wetenschappelijke naam “Capsicum Annuum“. Maar in de volksmond noemen we de niet hete oftewel zoete pepers “paprika’s” en de hetere zusjes “pepers”. Er zijn trouwens genoeg hete pepers, die lijken op paprika’s, bijvoorbeeld de Ancho Poblano. Omgekeerd zal de oudere generatie de puntpaprika’s die je nu regelmatig in de winkel ziet liggen, beschouwen als zijnde pikant, terwijl die net zoet is.

De wetenschappelijke naam suggereert dat de plant éénjarig (annuum) is, maar eigenlijk is het een meerjarige plant, als je hem onder de juiste omstandigheden kan overwinteren.

Onder de capsicums zijn er nog andere botanische varianten zoals pubescens, frutescens en chinense.

Teeltzorgen

Als je zelf de plantjes wil opkweken vanuit zaad, dan begin je best wel vroeg; wil je op tijd kunnen oogsten. Een serre is niet verplicht als je vroege soorten hebt en tegen een warme zuidmuur kan kweken, maar wel aan te raden.

Het beste start je in februari en ten laatste de eerste helft van maart in ons klimaat. Sommigen onder ons durven wel al eens in januari beginnen, maar dat is niet nodig. Heb je de peper binnen laten overwinteren? Dan heb je nog meer voorsprong!

Net zoals pepers, tomaten en aubergines is een minimum temperatuur van 20-22 graden of zelfs iets hoger vereist om het zaad vlotjes te laten kiemen. Een verwarmde propagator of warmtemat is echt wel handig. Want: hoe langer de kiemen duurt, des te meer kans op rotting van het zaad.

Je kan ze zaaien in perspotjes of eerst in een bakje en daarna verspenen naar aparte P8 of P9 potjes wanneer de eerste echte blaadjes tevoorschijn komen (dus niet de kiemblaadjes).

Om geen iele plantjes te hebben, raad ik aan de opkweek te doen onder groeilampen (zeker wanneer je vroeg op het jaar start). Eens alle zaden zijn gekiemd, mogen ze van de warmtemat, als ze daar zouden op staan (tenzij het een heel koele omgeving is).

Telkens wanneer de worteltjes onderaan de potjes beginnen doorkomen, mag de plant verpot worden naar een groter potje.

In een mooie, warme zomer of aan een warme zuidmuur zal de paprika ook buiten een mooi opbrengst opleveren. Persoonlijk houd ik ze liever in de warmte van een serre. Daar zullen ze ook veel sneller rijpen.

Rassen

Voor de buitenteelt zoek je best “vroege” rassen. Let erop wanneer je de catalogi doorbladert. Nu de zomers warmer en zonniger zijn, vervaagt de grens wel iets meer tussen de vroege en middellate rassen. Net zoals bij pepers zijn er heel wat soorten zoete pepers of paprika’s.

Een paar leuke sites:

  • pepperseeds.nl
  • fataliiseeds

Meer en meer zaadleveranciers breiden momenteel hun aanbod uit met specialere rassen.

Bruine & paarse paprika’s. Qua smaak was de chocolade paprika best ok. De paarse was onrijp niet te eten en rijp was het ook niet echt om naar huis te schrijven. De naam blijf ik momenteel nog schuldig.

DSC_9807
Paarse paprika, maar eigenlijk nog niet rijp.

De paprika Barancio (zie eerste foto’s), eigenlijk een snack paprika, leverde anno 2015 een enorme oogst aan kleine, oranje, langwerpige, zoete paprika’s op van 6 a 8 cm lengte. Een aanrader als je graag al eens wat groenten wil meenemen om te snacken.

Je hebt nóg kleinere paprika’s als je wil: cherry bomb. Ook al waren ze wel zoet en aromatisch. Ze waren net iets te klein vond ik en als je ervan beet, had je onmiddellijk een zaadlijst mee. Beetje jammer.

Naast de “standaard” blok paprika’s heb je de zoete puntpaprika’s die je ook steeds meer in de winkel lijkt tegen te komen.

Ook de Alma paprika is de moeite waard, want deze is ook perfect om te drogen en als paprika poeder te gebruiken, heb ik me laten vertellen. Paprika poeder is iets typisch Hongaars, daar kappen ze het gewoon op alles bijna. Haha.

chili_seeds_alma_paprika_2
Alma paprika

Aangezien de meeste paprika’s rond of blokvormig zijn, vergeet je dat er ook zoiets bestaat als niet pikante langwerpige (Sweet) Cayenne pepers:

sweet_cayenne_2

Tips

Men zegt dat je best de eerste paprika(‘s) aan een plant wegneemt als ze nog groen zijn, zodat niet alle energie gaat naar die eerste paprika, maar dat er nog energie gestoken wordt in de aanmaak van nieuwe vruchtbeginselen.

Enkele stokken als steun zijn handig als de plant begint door te hangen van de vruchten.

Je kan eigenlijk gerust twee à drie planten vlak bij elkaar zetten. Ze schijnen daar geen problemen mee te hebben. Dat resulteert in een hogere opbrengst per vierkante meter natuurlijk 🙂

Paprika planten in de winkel zijn vaak duur als het seizoen al een tijdje bezig is. Ik heb al prijzen van 10+ euro gezien. Wees er op tijd bij!