Cucurbita Pepo

Algemeen

Courgettes en mélange
Courgette mix

Als er één plant die in iedere beginnende moestuin moet staan, dan is het wel de courgette. Je kan ze kweken in containers (grote potten), aan de compost hoop, in de vollegrond… Zolang je ze maar genoeg voeding en water geeft, is het een plant dat wel tot 20-30 courgettes per plant kan opleveren! Zet er een 3-tal en de buren zullen je smeken hen geen courgettes meer aan te bieden 😉

Naast de “standaard” groene courgettes zijn er ook nog witte, gele, ronde, geribde en gestreepte varianten van de courgettes beschikbaar. Bepaalde rassen kruipen of klimmen zelfs, zoals pompoenen. Dat kan handig zijn, want de bladeren nemen soms wel heel veel plaats in!

Daarnaast heb je ook nog de patisson. Deze lijkt eerder op een gewone pompoen, maar wordt voornamelijk gebruikt als courgette, maar dat is stof voor een andere pagina.

Over pompoenen gesproken: eigenlijk is de courgette een soort pompoen, zoals je misschien kan afleiden uit de Latijnse  naam, maar in België en Nederlands beschouwen we die twee is verschillend van elkaar zijnde. Het is dan ook soms verwarrend om Engelstalige lectuur te lezen waarin men spreekt van “squash”.

Teeltzorgen

Courgettes vragen voornamelijk een zonnige standplaats, een vruchtbare bodem (heeft graag veel compost) en genoeg vocht. Ik zet ze ongeveer een meter uit elkaar, zo hebben ze genoeg plaats om zich te ontwikkelen. Zet je ze te dicht, dan geef je (echte & valse) meeldauw schimmels meer vrij spel.

Voor de buitenteelt starten we meestal rond half april binnenshuis. Volgens de traditie planten we de planten pas uit na de Ijsheiligen (11 tot 14 mei). Dan is de grootste kans op vorst geweken.

Heb je een verwarmde serre? Dan kan je natuurlijk al wat vroeger starten, zorg er wel voor dat de vrouwelijke bloemen bevrucht kunnen worden door insecten (of zelf met de hand), anders zal bij een slechte vruchtzetting de vrucht afvallen.

Rasssen

De gele courgette Orelia F1 is momenteel een van mijn favoriete courgettes qua smaak en textuur. Rauw heel knapperig en smaakvol, een beetje anders dan de groene courgettes vind ik.

Maar met Black Beauty heb je ook altijd prijs hoor 😉 een klassieker.

De witte courgette die ik al teelde was Blanche d’Egypte, als ik me niet vergis. Helaas, vorig jaar (2015) was de opbrengst ondermaats.

Qua ronde courgettes is “Ronde de Nice” eentje dat regelmatig terugkomt. Deze was zeer productief en ook amper bij te houden. Als je online wat verder zoekt, vindt je ook gele varianten hiervan 🙂

Een speciale courgette is een Tromba d’Albenga. Een klimmende courgette dat lange, krullende courgettes oplevert. Het grootste deel – de hals – is zaadvrij. De onderkant of “de body” is dikker en bevat dan ook de zaden. De ene vindt ze qua smaak beter dan de gewone courgettes, de andere is er minder enthousiast over. Je kan deze courgette ook verder laten rijpen als een pompoen, maar ze zou dan eerder smaken als groene/onrijpe pompoenen. Een handige courgette die dankzij haar klimmende vermogen perfect is om plaats te besparen. Sommige mensen laten ze zelfs tegen een zuidmuur met hekwerk klimmen.

Oogst

Je kan zowel de bloemen als vruchten oogsten.

Wees er op tijd bij! Hoe jonger de courgette, hoe smakelijker. Laat ze dus best niet langer worden dan 10-15cm.

De muskaat courgette, die kan je iets langer laten worden.

Tips & weetjes

Het is belangrijk bijna dagelijks of om de twee dagen de planten te inspecteren, hoe meer je pluk hoe meer je krijgt

Laat een courgette vooral niet te groot worden, want dan zal de plant het vertikken van nog nieuwe courgettes aan te maken en valt hij stil qua productie (en wees zeker, als je verschillende planten hebt, tref je af en toe wel eens een joekel aan die je over het hoofd zag)

Bij het planten: zet een stevige stok ernaast en bind de courgette eraan vast naarmate hij groeit. Zo blijft hij mooi rechtop staan en hangen de courgettes en bladeren ook niet (of minder) op de grond. Ook handiger om onkruid te wieden.

Bij het oogsten is het handig mouwen of tuinhandschoenen te dragen. De fijne stekels op de planten kunnen voor een lichte irritatie op de huid zorgen, vooral als er veel bladgroei is en de courgettes goed verstopt zitten.

Meeldauw is gewoon lelijk op de bladeren, maar in principe kan de plant nog verder groeien. Je kan de aangetaste bladeren misschien best verwijderen.

Heeft je plant meeldauw, dan is dit meestal een teken dat de plant al wat ouder aan het worden is. De schimmel zie je meestal op de bladeren verschijnen naar het einde van de zomer toe, als de plant bijna uitgeput is. Zorg ervoor dat je niet alle planten tegelijkertijd plant in mei, maar voorzie nog een nieuw plantje tijdens de zomer. Jonge planten zijn minder vatbaar en zo verleng je ook nog eens de oogstperiode.

Je zou eventueel een bladvoeding voor courgettes kunnen maken met een scheutje zeewierextract en een scheutje melk. (Volle)Melk? Wel, dat zou blijkbaar niet erg geliefd zijn door de schimmels, maw ze zouden daar niet in groeien. Zelf heb ik het nog niet geprobeerd, maar het staat wel op mijn experimenten lijstje. Mogelijk heeft een opgeloste aspirine een gelijkaardig effect (zoals bij tomaten) voor het versterken van de plant. Normaal los je een halve (bruis-)aspirine op in ongeveer 3liter water en daar kan je dan een scheutje zeewierextract en of melk bijvoegen. Met die oplossing spuit je de bladeren helemaal nat.

Courgettes kunnen normaal niet met andere pompoenen kruisen, ook al is het een soort pompoen. Ze kunnen enkel kruisen met andere rassen van de soort cucurbita pepo.

Culinair

Ronde courgettes zijn perfect om uit te hollen en te vullen zoals gevulde paprika’s en tomaten. Maar in de lengte doormidden gesneden en uitgehold ook perfect te gebruiken.

Ook de bloemen kunnen worden opgevuld en gegeten.

Voor een kleurrijke maaltijd, zaai verschillende kleuren en meng ze tijdens het koken 🙂 sommige zaden leveranciers verkopen een mix van drie kleuren (wit, geel en groen)

Mijn favoriete zomerse bezigheid zijn courgette pannenkoeken. Ideaal voor mensen die meer eiwitten nodig hebben in hun dieet én een overschot aan courgettes hebben.

Jonge courgettes zijn perfect rauw te verwerken, vooral als een soort spaghetti. Er bestaan tegenwoordig speciale toestelletjes dat van een courgette (of andere langewerpige groenten) spaghetti slierten maken.