Koolrabi is één van die vergeten groenten dat heel traag aan populariteit wint. De meeste koolrabi’s die je in de winkel vindt, zijn eigenlijk net iets te groot (al zijn er variëteiten die best groot kunnen worden zonder voos te zijn vanbinnen).

De smaak van koolrabi ligt ergens tussen een zachte radijs en komkommer vind ik.

Rassen

Er zijn twee soorten. De witte/groene en de paarse. De mooiste zijn natuurlijk de paarse, maar qua smaak heb ik nog geen verschil gemerkt.

Teeltzorgen

Zoals de naam al doet vermoeden komt de koolrabi op het veld van de kolen als je aan teeltwisseling doet.

Persoonlijk zaai ik koolrabi altijd voor in trays of perspotjes om nadien uit te planten, vooral omdat er heel weinig nodig zijn (ben zowat de enige die ervan eet). Uitplanten doe ik op ongeveer 1 voet van elkaar (+- 30cm)

Oogst

Het best zijn ze als ze “tennisbal”-groot zijn. Als ze groter worden, is de kans groot dat de schil taaier wordt en dan moet je ze schillen.

Culinair

Je kan koolrabi zowel koud als warm eten. Volgens Diana (mooiemoestuin.nl) – als je ermee wil koken – verwarm je de koolrabi best niet te lang. Het lekkerste is als ze nog wat krokant is.

Mijn voorkeur is rauw, heel dun gesneden, eventueel versnipperd, met mozzarella, dunne plakjes appel, lekkere vinaigrette erbij… lekker in slaatjes.