Waarom zou je broccoli telen als ze eigenlijk tamelijk goedkoop zijn? Wel, als je de hoofdbloem (de broccoli) verwijdert, dan komen er opnieuw verschillende kleinere bloemknoppen aan de plant! Op die manier heb je eigenlijk twee oogsten van één plant.

Rassen

De “groene” broccoli

Een van de meest gekende broccoli rassen is waarschijnlijk de “groene Calabrese”, je komt ze vaak tegen in de bio zakjes.

Aspergebroccoli, Paarse broccoli, …

broccoli_purplesprouting
Purple Sprouting

Een hele speciale bloemkool die ik ooit hoop te telen, is de paarse broccoli. Ook wel purple sprouting broccoli genoemd. De versie die ik heb, vereist eigenlijk een vorstperiode in de winter en zal daarna allemaal paarse, kleine bloemhoofden aanmaken.

Het nadeel is wel dat ze pas volgend voorjaar iets oplevert, tov van de gewone groene broccoli, welke al na enkele maanden oogstbaar is. De groente blijft dus tamelijk lang op het veld staan. Van het type purple sprouting zijn er ondertussen wel al hybriden beschikbaar die het zelfde jaar nog oogstbaar zijn.

De paarse is verreweg de populairste, maar je hebt ook nog groene en zelfs “witte” varianten.

witte-winterbroccoli
White star late sprouting (foto: denieuwetuin)

Teeltzorgen

Het zaaien van broccoli gebeurt onder glas vanaf maart en in de vollegrond vanaf mei tot juni. Uitplanten doe je op ongeveer 45x45cm.

De oogst gebeurt van ongeveer jullie tot oktober. Voor de purple sprouting zal je normaal gezien wat meer geduld nodig hebben. Vooral de oudere rassen hebben eerst een vriesperiode nodig om hun bloemknop aan te maken.

Je oogst de broccoli het best net voor de bloemen opengaan, maar zelfs als ze per ongeluk opengaan, kan dat geen kwaad.

Tips

Kolen zijn gevoelige plantjes en ook in trek bij heel wat insecten. Gebruik koolkraagjes om ze te beschermen tegen de koolvlieg en gebruik ook eventueel een insectengaas. Dat helpt ook tegen het koolwitje dat dol is op kolen.

Gezien de prijs van broccoli in de winkel soms zo goedkoop is, is het misschien leuker om bvb de paarse variant te kweken.

De gele bloemetjes zijn een belangrijke bron van voedsel in het begin van het jaar voor de bijen. Als je plaats genoeg hebt, laat er eentje staan voor die lieverds!

De gele bloemen zijn ook perfect eetbaar.