Lactuca sativa

Sla, mag gewoon niet ontbreken in de gemiddelde moestuin. Elke beginner kan handenvol sla kweken én oogsten in een potje op de vensterbank of het terras. Je hebt enorme diversiteit aan sla en toch zie je steeds dezelfde blaadjes terugkeren in de meeste winkels.

Gelukkig, als je zelf aan de slag gaat, heb je keuze uit kropsla, stengelsla, snijsla, eikenblad, romeinse sla, gevlekte bladeren, ijsbergsla, minisla, gele, groene, rode, gespikkelde, speciale mengsels… Voeg daar nog wat kruiden en/of eetbare bloemen aan toe en je hebt een luxe salade!

Teeltzorgen

Sla kan je bijna het hele jaar door zaaien. In de winter maanden is het voor de meesten wat moeilijker, maar in een verwarmde serre, koude kas of bak lukt het wel. Pas wel op, sla houdt niet van teveel warmte. Een “te warme voorjaarszon” kan de groei van de sla in de serre afremmen. Daarentegen is de sla ook niet bestand tegen vorst. In het voorjaar kan je eventueel een dun fleece leggen over de planten om ze te beschermen tegen lichte vorst.

In de zomer zijn slaplantjes blij als ze wat schaduw hebben op het heetst van de dag. Je kan ook de bodem wat koeler houden door te mulchen met bvb stro of ze tussen andere, wat grotere, planten zetten. Sla is eigenlijk ideaal om kleine ruimtes verder op te vullen omdat ze geen grote eisen aan voeding stellen.

In warme lentes of zomers kan de sla wel eens sneller opschieten, vooral als de plant te weinig vocht krijgt. De bladeren worden dan helaas bitterder. Naar het schijnt kan je de stengel nog steeds gebruiken. Verwijder de bladeren en maak de stengel klaar als een asperge.

Hoe zaai je het best sla?

Voor kroppen zaai je best een aantal zaadjes in een bakje. Als de eerste blaadjes tevoorschijn komen, dan verspeen je ze naar een apart potje. Je kan ook een paar zaadjes in een perspotje stoppen en één plantje overhouden als er teveel zaadjes kiemen.

Je kan ook ter plaatse zaaien. Trek een ondiep rijtje in een mooi losgemaakte grond, maak de grond in het greppeltje nat, zaai dun uit en bedek met een dun laagje aarde. In het begin zullen de plantjes veel te dicht bij elkaar staan. Je kan de sla dan eventueel gebruiken als snijsla en terug laten doorgroeien. Zo kan je wel verschillende maken oogsten. Of je dunt elke keer je oogst de plantjes meer en meer uit. Je kan dit principe ook toepassen bij pluksla (bvb Black Seeded Simpson van Bolster). Eenmaal de planten ver genoeg uit elkaar staan, begin je de buitenste bladeren te plukken van de overblijvende planten.

Tips

  • Laat een paar sla planten opschieten en in bloem gaan. De bijtjes worden er gelukkig van en daarnaast gratis plantjes volgend jaar! Als ze wat groter zijn, kan je ze verplanten naar een andere plaats.
  • Wil je een zachtere smaak? Geef dan meer water. Een meer diepere smaak? Geef minder water
  • Zet verschillende soorten en kleuren door elkaar of plant sla tussen andere groenten, zo verwar je schadelijke insecten.