Ik heb het nu wel gehad met die extreem natte winter én lente… kunnen we dan alstublieft een “normale” resterende lente & zomer krijgen? Dank u!

Gisterenavond was het extreem, al was er deze ochtend niet heel veel verbeterd aan de situatie. Drassig. Zompig. Overal water tussen de moestuinbedden… Elke keer dat ik er nu passeer, zeg ik tegen mezelf: “Goed Jan, de grote hoeveelheid compost om de bedden te maken én verhogen was het meer dan waard! Good job!”. Hier en daar mocht er nog wat meer op, maar we mogen niet klagen.

De buur

Bij ons ziet het er al niet geweldig uit, maar de buurman – die zijn grond laat bewerken door de boer achter ons – heeft nog een groter probleem. Het laagste punt van alle nieuwe gronden én bewerkt met zware machines? Dan krijg je dit. Volgens mij gaat de boer hier amper nog iets kunnen inzaaien.

IBC, D, E, F, G?

Na lang wachten en twijfelen (damn you ADHD) toch eens op tweedehands rondgezocht achter IBC containers. Uiteindelijk niet heel ver van hier iemand gevonden die verschillende types verkoopt aan normale 2de hands prijzen mét levering. Dus, snel eentje voor het tuinhuis en eentje voor aan de serre gekocht.

Awel, heeft het niet lang geduurd of ze is bijna al vol! 3 volle dagen staat ze hier! En dan is die van het tuinhuis nog niet eens aangekoppeld, spijtig genoeg. Daarvoor moet ik eerst nog een platteau van stabilisé oid voor maken, want anders zakt die weg in de grond. Zucht. Altijd maar meer werk in de tuin.

We gaan de container ook nog wel omwikkelen met overschot van zwarte tuinbouwplastiek om de algen tegen te gaan. Als het tenminste eens droger wordt. Ehem.

Les chickens

De dames en heer zitten verveeld met natte voeten. Alhoewel, ik denk dat ík er eerder verveeld mee zit dan onze dames, want die blijven scharrelen in de gietende regen. Lol. Gelukkig hebben ze een een tamelijk groot hok waar ze onder kunnen schuilen tijdens de heftigste momenten.

Dit is de eerste keer sinds een maand én al die regen dat hun ren zo verdomd nat staat. Het trekt amper nog weg, het water.

Erger nog, toen ik gisteren met de schup een gat wou maken om het water wat sneller in de diepere lagen van de grond te krijgen, brak het blad van de schup in twee. Dat had ik nooit verwacht van een schup. De stok sterker dan het blad. Geweldig… Weer onkosten. We weten weer waar ons vakantiegeld naartoe gaat.

Nuja, ik kan de steel wel gebruiken om een dibber te maken om plugs/plantjes in de grond te steken in de toekomst. U weet niet wat een dibber is? Eigenlijk een soort pootstok, maar in mijn geval zonder de typische, enorme metalen punt (mocht je dat willen googlen).

Typische dibber gebruikt door Charles D.

De serre

Hier mag ik wel van geluk spreken. Het enige wat lijkt te groeien in onze tuin zijn de tomaten in de serre en het onkruid. Aaargh. Maar ook wel jeeeeeeej. Gemengde gevoelens 🙂

Aangezien het zo nat bleef de voorbije weken, had ik opnieuw wat boontjes voorgezaaid om uit te planten (zie onder). Ik vermoed wel dat ik nu één grote fout heb gemaakt: toen ik de bonen liet voorweken, heb ik ze per ongeluk twee dagen laten weken ipv een nacht. Dat was mss niet zo een goed idee. De opkomst is niet helemaal naar wens verlopen.

Sommige boontjes – die ik moet herzaaien – zullen zoals het bonen-gezegde: “de maand mei niet zien.”. Echt, dit is de allereerste keer dat ik zo laat boontjes zaaide.

De eerste bonen plantjes – begin mei – zouden het nochtans overleefd hebben, mocht er toen net geen stormwind gekomen zijn diezelfde avond dat ik ze uitplantte. Sindsdien kijk ik wél geregeld naar het weerbericht.

Ook de resterende planten van courgette, pompoen en komkommer heb ik snel nog verpot in een ander potje met verse grond. Diegene die nu al buiten staan, zien er niet al te fris uit. Zucht. Binnen een aantal dagen zullen deze in de serre genoeg gerecupereerd zijn om uiteindelijk buiten uit te planten. Nota aan mezelf: iets sneller verpotten.

Ik geef het niet op, na al deze kleine tegenslagen. Het is gewoon extreem dit jaar. En toch zie ik foto’s van mensen hun moestuin – in de Benelux – waar er precies geen enkel probleem op te merken valt. Een ander microklimaat?

Afsluiten met wat kleur

Weg met dat grijs, laten we afsluiten met wat kleur uit de tuin:

Ter informatie, dit zijn de bloemen van: rood-roze lupine, aubergine, paarse peultjes en tuinbonen (welke abnormaal kleine planten zijn geworden door de kou).

Gepost door:Jan db

A person with too much hobbies :) Taichi, Learning languages like Japanese, Photography, archery, garderning using ecologic ways, peppers, tomatoes, sports...

8 reacties op “Zeiknat

 1. Hier hetzelfde in de moestuin! Het enige wat goed lijkt te groeien staat in de serre. Ik hoop dat poging 4 van de koolrabi lukt en dat de ini mini rode bietjes nog groeien (het zien er nog echte baby plantjes uit), wat ik vind zo een opgelegd bietje heel lekker.

  Hopen dat het weer een beetje normaal begint te doen dit weekend he. Veel geluk!

  1. Voor de rode bieten is er nog meer dan genoeg hoop 😉 bieten kan je vrij laat zaaien op het seizoen en nog steeds voor de winter oogsten 🙂 heb je al kleurenbietjes geprobeerd?

   Succes!

   1. Ik hoop het, als ik de foto’s van vorig jaar bekijk is het dit jaar echt heel triestig! Op hoop van zegen dat we toch wel een zomer krijgen :).

    We hebben vorig jaar ook al eens de gele geprobeerd, ze waren minstens even lekker, maar mijn man vind het toch een beetje gek zo een gele biet.

   2. Ik vind de gele iets zachter smaken, daarom heb ik ze liever eigenlijk 🙂 maar ik kan niet tegen mono cultuur 😂 dus een mix van rood en geel of alles door elkaar hier.

    Mwah veel gekheid is er niet aan een gele biet, we zijn gewoon zo gebrainwashed door al die jaren 😬 dat we denken dat bv enkel oranje wortelen normaal zijn, terwijl er ook hier een mooi kleurenspectrum is 😍

    Bon, tijd om de bonen, courgettes, pompoenen uit te planten en nog eens witloof proberen te zaaien

 2. Fijne posts om te lezen!
  Hier is het ook nog gene vette, zelfs in de serre zijn mijn gezaaide wortelen, kervel en zelfs radijsjes niet uitgekomen… Nog nooit voorgehad. T’is wel de eerste keer dat ik rechtstreeks in compost zaai/plant en ik heb de indruk dat m’n compost nog niet ‘ver’ genoeg was.. Hij lijkt nu, een maand later, al veel betere compost te zijn.. De volgende keer dat ik compost bestel, laat ik die minstens een maand liggen denk ik.

  En trouwens, Charles zegt dat het eerste jaar no dig het moeilijkste is, dus the best is yet to come 😉

  1. Mijn compost was ook nog niet zo heel best denk ik, maar vooral ook veel te droog gebleven na het zaaien. Ik had meer moeten gieten, maar dat was niet altijd makkelijk toen.

   Als we C.D. zijn statistieken mogen geloven, zal elk komend jaar een betere opbrengst geven nu 🙂 wacht maar binnen 5 jaar 😀 onze eigen winkel starten lol

   Vergeet niet: wortels in de serre: hou de grond vochtig. Zijn moeilijke kiemers soms he

   Succes!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s