Dat zijn de kleuren van de eitjes! Ja, we hebben EIN-DE-LIJK lieftallige kippetjes, met een daarbij horend, zelfgemaakt kippenhok en ren. Nuja, lieftallig… wat een soap zeg!

Het kippenhok

Uren heb ik ’s avonds liggen zoeken naar het “perfecte” kippenhok. Ik had echter geen zin om een kippenhok te kopen, wegens… te duur voor wat het is én veel geklaag van andere mensen die zelf ooit een duur hok kochten. Dus ging ik zelf maar aan de slag!

Mijn kippenhok is een aangepaste versie (dubbel zo groot) van een plan dat ik op de site van Gamma vond. Simpel, maar goed genoeg. Ok, er is altijd wel ruimte voor verbetering, maar het moest op korte termijn betaalbaar blijven. Ik had ook toevallig het geluk dat de betonplex platen (ipv multiplex) net belachelijk goedkoop waren, dan moest ik het niet onmiddellijk overschilderen om het meer waterbestendig te maken. Deze keuze was dan vrij snel gemaakt.

Het voordeel van betonplex, is dat de platen makkelijker afkuisbaar zijn én dat er veel minder plekjes zijn waar de parasieten zoals de ergerlijke bloedluis zich kunnen verstoppen.

Let’s do this

De basis van het hok

Een weekendje doorwerken aan het kippenstart is gestart! Wat je zelf doet, doe je vaak beter (met de juiste tools 😂 … ehem).

Wie ook interesse heeft in dit hok kan het plan hier downloaden of bekijken: https://www.gamma.be/nl/doe-het-zelf/a/kippenhok-maken (niet gesponsord hoor 😉 )

Het hok is voor 90% af en staat al op zijn plaats. Man man, wat een gewicht! Gelukkig had ik het dak nog niet op het hok vastgevezen, want anders was het helemaal niet doenbaar om het te verplaatsen!

Maar OMG, heel die berg compost (3 à 4 kuub) moest ook nog verlegd worden! Mijn planning helemaal in de war, want daar kroop meer tijd in dan gedacht. Zeker aan het begin van een opkomende verkoudheid…

Ook de palen voor de omheining van het kippenhok staan al vast in de grond. Alleen zal blijken dat de gerecupeerde groene omheiningsdraad zo scheefgetrokken was, dat het op niets trok. Weg ermee 😦 Grrrrr! Dan maar gewoon kippendraad gezet. En dat is ook niet zonder horten en stoten gegaan! Man, bloody scherp kantjes zeg…

Aan de achterkant heb ik wat paletten aan elkaar gezet als compost locatie. Handig. Kippenkot kuisen en vuiligheid direct op de composthoop 🙂 De compostbakken zorgen er ook voor dat ik wat minder draad nodig heb. Slim, Jan!

En zo ziet het er momenteel uit. Om in te kleuren nog wat pollen gras uitgestoken en geplant. Niet dat die lang zullen overleven… Links buiten beeld, heb ik een wilde zaailing geplant van een wilg die op onze grond groeide maar in de weg stond. Dat geeft hen deze zomer wat extra schaduw. Groeit vrij snel hoor! De wilgenblaadjes zouden schijnt kunnen dienen als aspirine voor hen. Interessant. De aankleding is natuurlijk nogal flets voor de moment, maar binnenkort komen er nog wat extra struikjes bij waar ze zich kunnen verstoppen of schaduw vinden.

Zo dat was voor het eerste deel. Volgende keer laat ik de kippetjes zien 😉

Gepost door:Jan db

A person with too much hobbies :) Taichi, Learning languages like Japanese, Photography, archery, garderning using ecologic ways, peppers, tomatoes, sports...

5 reacties op “Wit, blauw-groen & chocoladebruin

 1. Knap werk, en alleszins groot genoeg voor méér dan drie kiekskens 😉
  In onze kippenren staat er ook een wilg (krulwilg, van zo’n paastakje dat we daar ooit eens in de grond staken) en wanneer ik die snoei, smikkelen de kiekend alle losse blaadjes snel naar binnen. En dat gras,… dat is slechts een kwestie van dagen.

 2. How much did the materials cost you for the size of this coop?
  Can you please share pictures of Inside?
  Do you have electricity inside? as I imagine, it should be pretty dark 🙂

  1. I’ll see if I can post some pictures in the future. It is pretty dark, but they don’t mind it. Every evening they go into their coop without problem.

   The price was higher than expected, but still cheaper than some fancy coops in the stores (I hear bad things about them from friends). I think it was somewhere between 200 and 300 euro (poles, plates, screws…) The biggest cost was the wood. Prices seem to have gone up significantly. The wooden panels for the cutouts were humid weather tolerant though. That drives the price up too.

   Currently no electricity, but maybe in the future (for using a camera and maybe an automated door closing system) 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s