We zijn er in geslaagd de hele berg compost van de oprit naar achter in de tuin te krijgen, op een andere wachtplaats. Ja, er moest plaats gemaakt worden voor de tuinaannemer die elk moment voort kan doen. Misschien belangrijker: mocht de compost helemaal natgeregend zijn, was het wel drie keer zo zwaar om alles te verplaatsen door het gewicht van de regen die de compost opneemt.

Ondertussen heb ik het oude, verhoogde aspergebed dat overwoekerd was door onkruid afgebroken en de grond voorbereid met nieuw karton en compost. Tweede oude kronen ben ik nog tegengekomen; voor de rest was het gene vette. De oude compost heb ik zoveel mogelijk onkruidvrij gemaakt en opengetrokken rondom, want het oude bed moet deels opschuiven naar achter.

Twee nieuwe bedden, eentje voor asperges en eentje voor de snijbloemen

De asperges zal ik à la Charles D. planten, namelijk in twee rijen: ongeveer 70-90cm uit elkaar en tussen de planten in de rij ongeveer 50-60cm. Veel minder dicht dan wat de verkopers aanraden, zij raden 5-6 aspergekronen per lopende meter aan. Andere houden dan weer één voet of 30cm aan. Is dit om meer te kunnen verkopen? Of omdat het “optimaal” is?

Ik had Charles mijn bevindingen over de uiteenlopende aanbevelingen doorgespeeld en die was eigenlijk verbaasd over de grote verschillen. Hij raadde aan om zelf eventueel te experimenteren, maar gezien de prijs van 5 kronen… laat maar.

Ondertussen heb ik gezien hoe enorm groot zijn eigen aspergeplanten zijn geworden, na een aantal jarzn! Zo groot als een mens! Ik durf me amper inbeelden dat 5 kronen per meter een gezonde maatstaf is op lange termijn. Het zou wel eens kunnen dat de grotere plantafstand op termijn ook wat dikkere asperges oplevert. Dat is op zich geen probleem voor ons.

Of zou ik er toch nog een paar exta bijzetten als experiment? Hmm… Ik kan er altijd ergens nog eentje tussen plaatsen indien nodig. Keuze stress!

Tussen de drie rijen karton komen de kronen te liggen. In principe hoefde er niet direct compost op dat karton, maar anders waaide het toch weg. Op termijn verhoogt het middenpad sowieso ook een beetje, wanneer ik de oude takken afknip en als mulch gebruik op het pad. Alles tegen het onkruid en een betere bodem 🙂

Natuurlijk is het nog even afwachten op de levering van de asperges. Vermoedelijk volgende week. Het zal tweejarig plantgoed zijn én twee verschillende soorten. Nee, ik ga me echt niet bezig houden met witte asperges, wegens teveel werk, maar wél met groene & paarse asperges 🙂 variatie baby! En natuurlijk mannelijke hybrides.

Het achterste bed op de foto hebben we vorig weekend ook al voor een stuk afgewerkt. Daar zullen voornamelijk snijbloemen komen zoals dahlia’s, cosmos, leeuwebekjes, zonnebloemen, gladiolen, zinnias… misschien ook wat siermaïs.

Voor de rest…

De compost bak(ken) zullen ook nog meer naar achter verhuizen, want ik wil iets meer plaats voor onze toekomstige kippetjes hebben. Ik denk toch dat ik overwegend araucana’s wil 🙂 misschien nog een leghorn type erbij… ik weet het niet. Chabo’s of Japanse krielen zijn ook prachtige en schattige kippetjes, maar die lijken me niet echt waardige eitjes te leggen, helaas. De kids zouden er nochtans wel blij mee zijn. Langs de andere kant, het moet toch ietwat productief blijven, de moestuin en alles errond.

mix van sla

Ondertussen zijn de slaatjes ook verspeend. Deze zitten in turfpotjes die ik nog had liggen, maar die zal ik in de toekomst niet meer kopen. Ze zijn verhuisd naar de koude bak die door het stormweer gisteren gaan vliegen was. Gelukkig niet te ver.

Tweede poging voor de pepers

Ok, Is dit om meer te kunnen verkopen? Of omdat het “optimaal” is? Hier nog een tweede poging voor de pepers en paprika’s. Deze keer met verse zaaigrond. Dit is vermoedelijk de eerste keer dat een zaaibeurt van pepers echt mislukte. Zeer slechte opkomst. De drie zaailingen die een teken van leven toonden, lijken er eindelijk door te komen. Stond het te warm? Te snel uitgedroogd? Slechte grond? Geen idee, misschien een mengelmoes van alles.

Gelukkig had ik niet alles gezaaid, maar nu zijn de meeste peper zaden op. Zucht, maar er is nog tijd en hoop (en plezier in het zoeken van nieuwe zaadjes eind dit jaar 😀 ). In het slechtste geval zal ik een plantje moeten kopen of ruilen met iemand als het opnieuw faalt. In dat geval was het zaad er erger aan toe dan gedacht en moet ik ook letten op al de andere zaden… Het belangrijkste blijven toch nog steeds de tomaten die volgende week gezaaid worden.

Ook de peultjes en reukerwten beginnen uit te komen. Nog even wachten tot de meeste zaden komen piepen zijn en dan gaan ze ook nog effe naar de koude bak, voor ze de grond in gaan.

Gepost door:Jan db

A person with too much hobbies :) Taichi, Learning languages like Japanese, Photography, archery, garderning using ecologic ways, peppers, tomatoes, sports...

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s