De laatste dagen waren super met prachtig, zonnig weer. Deze middag heb ik snel nog wat nieuwe aardbeiplantjes gekocht en in de moestuin hen een plaatsje gegeven. Niet teveel plantjes, want ik heb nog wat uitlopers van de oudere aardbei planten die bij mijn moeder staan: namelijk van “Mara des Bois“. Momenteel nog steeds mijn persoonlijk favoriet vanwege hun zoetheid en héérlijk aroma. Alsof je grote bosaardbeien eet!

Om zeker te zijn van een oogstje Mara des Bois, heb ik dan ook maar wat extra plantjes gekocht daarvan, naast enkele andere variëteiten om te testen. Persoonlijk prefereer ik vooral doordragende soorten, omdat ik graag heel lang oogst en niet alles in één keer zou moet verwerken. Plus, hier is de rest van het gezin niet echt confituur minded, helaas.

Naast Mara des Bois, zijn de andere variëteiten hier:

  • Ostara
  • Gariguette
  • Senga sengana

Die laatste is blijkbaar een klassieker, al heb ik daar eigenlijk nog nooit van gehoord. Als klassieker ken ik vooral oa. Elsanta, Ostara, Lambada etc… maar goed 🙂 niet belangrijk.

Plantjes op hun plaats

Ik was een beetje aan’t twijfelen over de afstand, dus heb ik maar de afstand op het etiket genomen: ongeveer een kleine voet tussen de planten en twee voeten tussen de rijen. Ja, ze staan rechtstreeks in de compost, net niet in de aarde eronder.

Augustus en september zouden betere plantperiodes zijn voor aardbeien, maar het werkt voor mij ook in’t voorjaar.

Zonder het goed en wel te beseffen, zijn dit eigenlijk de allereerste plantjes in de moestuin 😀 hoera!

Compost

Lang niet alle compost heeft zijn weg al gevonden naar de moestuin achteraan. Gelukkig had ik dit weekend twee helpers 😉 snel nog een extra kruiwagen bij de buur gaan halen en die twee hieronder laten scheppen, terwijl big daddy heen en weer ging met de compost naar de wachthoop dicht bij de moestuin.

Schoonma & dochterlief

Ondertussen zat ons Peggy aan te schuiven bij Dolce Donut! Waaauuw, lekkere, verse donuts 😍 het was wel effe wachten in de rij voor haar, maar ze waren heerlijk! En zoveel smaken, daar gaan we zeker terug! Alé, zonder mijn Corona test deze zondag, had ik nooit geweten dat die in de buurt stonden. Die toevalligheden in’t leven hè 😉

Sportieve gast

Ik moet zeggen, al dat Corona-sporten heeft zijn vruchten afgeworpen. Veel vermoeidheid bij het scheppen en vervoeren van de compost was er de voorbije weken niet én sinds Corona zijn we ook nog niet echt ziek geweest 😮 (afgezien van mijn typische autoimmuun en maag kwaaltjes). Dat rustig sporten én niet teveel over de limiet gaan, helpt echt wel!

Ben trouwens nu zoveel mogelijk Low Heart Rate training aan’t doen – zowel voor lopen als kracht/core training – maar dat gaat misschien een beetje te ver buiten de core deze blog 🙂 Lopen is helaas nu meer stappen dan echt lopen, maar er is vooruitgang aan’t komen. Alles voor een betere gezondheid!

Bio bloembollen

bio kleine narcis

Joepie! Dankzij het warmere weer komen mijn narcissen en andere bio bloembollen uit! Ja, het zijn nogal kleine bloempjes – was ik duidelijk vergeten – maar ze zijn biologisch en een van de eerste voedingsbronnen voor de insecten in onze tuin, naast de krokussen.

We zijn heel benieuwd, hoe het er de komende jaren uit zal zien, wanneer ze zich meer en meer gaan verwilderen. Ondanks dat er een aantal bloembollen gesneuveld zijn door de hongerige kraaien en duiven, lijkt er nog een mooi aantal in de grond te zitten. Gelukkig maar!

Op een ander perkje tussen de fruitbomen, staan er ook nog tulpen en normaal gezien ook blauwe druifjes. Niet echt foto waardig momenteel. De bladeren van de tulpen komen al piepen, maar van de blauwe druifjes heb ik nog niets gemerkt, tenzij ik de fijne blaadjes verwar met die van de krokussen die nog maar net opkomen.

Onkruid in de niet-gespitte bedden, nu al?

Niet geheel abnormaal: de eerst twee bedden – die ik een hele tijd geleden al aanlegde – vertonen een paar opkomende onkruiden, namelijk distels. Jup de wortelstokken hebben met hun laatste kracht toch nog de oppervlakte door het karton en de dikke laag compost weten vinden.

een distel vond zijn weg

Gelukkig is het onkruid verwijderen in dit stadium kinderspel: neem gewoon een plantschopje, steek die ernaast en lift de grond een beetje omhoog, terwijl je de distel er voorzichtig zo diep mogelijk uittrekt.

makkelijk een distel jonkie verwijderen

Et voilà!

Het kwam er zonder problemen uit – dankzij de zachte compost – net zoals twee andere jonkies. De wortel onder het karton zal nog meer kracht verliezen en uiteindelijk afsterven.

Zo, nu even nog wat ajuin, reukerwten en peultjes voorzaaien hier!

Tot de volgende!

Gepost door:Jan db

A person with too much hobbies :) Taichi, Learning languages like Japanese, Photography, archery, garderning using ecologic ways, peppers, tomatoes, sports...

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s