Toen ik twee weken geleden las dat één van mijn favoriete zaadadresjes “De Nieuwe Tuin” er mee stopt eind dit jaar, kon ik niet anders dan nog eens gaan piepen voor een paar speciallekes… Et voilà! ’t Is gebeurd! Voor sommige variëteiten was ik nét te laat met bestellen! Dat is zó erg he, als er eerst nog een zakje voorradig is en dan gaat er net bij het plaatsen van de bestelling iemand anders mee lopen! *Snif* 😥

Lap! Juist te laat voor de pronkboon sunset!

De zon is net onder gegaan, jammer

Sunset is vrij uniek omdat ze bloeit met helemaal roze bloemen. Meestal zie je enkel witte, rode of rood-witte bloemvarianten verkocht worden. Daarom wou ik dan ook eventueel zelf proberen om deze variëteit te vermeerderen. Persoonlijk zie ik de pronkboon liever dan dat ik ze klaar maak. Ik kan er zelf nog van genieten als ik ze eet, maar hier thuis zijn ze niet zo zot van de “harige” of “ruwe” textuur van de peul. Trouwens snijbonen zijn ze ook minder zot van, alhoewel de laatste keer had ik meer succes dan daarvoor.

Ja, Sunset – ook wel “Celebration” genoemd – kan je wel krijgen in andere shops zoals in de UK, waar pronkbonen meer ingeburgerd zijn dan in ons Belgen land, maar door de Brexit zijn de shops momenteel niet toegankelijk voor internationale orders. Damn you policitians!

“En Vreeken”? Ja, ik weet dat Vreeken ze ook heeft in hun aanbod, maar ik kan me niet vinden in hun verkoopstrategie en service. Het aanbod van de winkel is een natte droom, maar als je iets bestelt, weet je nooit wanneer je het krijgt, laat staan dat je wel iets krijgt. Misschien is dat al wat verbeterd ondertussen, maar online bestellen…? Enkel in noodgevallen. Ik ga nog veel liever zelf naar die winkel (en dat hoop ik ooit wel eens te doen, eerlijk gezegd).

Ik sta altijd open voor tips 🙂 Google is niet altijd mijn vriend, heb ik gemerkt. Haha. Of als je er teveel van hebt, wil ik ook altijd wel eens een paar zaadjes ruilen.

De mooiste zakjes

laatste aanwinst van de nieuwe tuin

Dit zijn ze dan, waarschijnlijk de allerlaatste zakjes van de nieuwe tuin (dnt). Het hadden er meer kunnen zijn, maar de grootste hoeveelheid zaden voor 2021 heb ik al besteld via de samenaankoop via Velt. Een paar speciallekes die ik bij De Bolster kocht en dan nog een ander aantal via dnt. Voor bestellingen in de uk shops in december was ik blijkbaar al te laat door de Brexit, zoals ik al zei.

Misschien even uitleggen waarom ik de zaadjes hierboven heb besteld:

Reukerwten Old Spice & Spencer Frolic

Reukerwten zijn niet eetbaar, maar desondanks geweldig in de (moes)tuin. De mooie intense of zelfs zachte kleuren van deze fluwelen (snij)bloemen zijn een lust voor het oog, maar het is vooral de geur die me doet smelten! Nu ik de plaats heb, hoop ik op een prachtige muur (of tipi’s) van bloemen waarvan ik uiteindelijk zaad kan oogsten. Benieuwd welke kleurencombinaties daar volgend jaar dan uitkomen.

Nog nooit gezaaid? Zeker eens een kleine plekje vrijmaken voor deze eenjarige! Pas op met de meerjarige versie van reukerwt, want die geurt niet of amper.

TIP om te blijven genieten van de geurige bloemen/boeketjes: uitgebloeide bloemen steeds verwijderen voor maanden plezier.

Gemengde sla Ijsberg & gewone mix

De mooiste slaatjes bevatten meestal een mengeling aan verschillende bladgroenten of op zijn minst verschillende sla varianten: krullend, gespikkeld, rood, groen, gelig, eikenbladvorm…

Volgens mij zijn deze twee mengsels zijn interessant om mee te kruisen. Er zit een beetje vanalles in. Je laat gewoon een paar leuke planten met interessante kenmerken staan (bvb schiettolerantie, smaak, kleur, vorm …) en hoopt dat ze met elkaar kruisen tot iets geweldig. Zolang het niet regent wanneer de zaden rijp zijn, is het niet zo moeilijk om succesvol zaden van sla te oogsten. In mijn tunnelserre vroeger had ik er eentje laten opschieten, waarvan er uiteindelijk een aantal zaden op de grond waren gevallen. Het volgende jaar mocht ik nieuwe plantjes sla uitdunnen in de serre 🙂

Tuinboon Red Epicure

De tuinboon is volgens mij ook zo een groente die hier niet zo fel is ingeburgerd. Vroeger waarschijnlijk wat meer dan nu. Ik vind ze dubbel gedopt in soep wel lekker! Ook de bloemen hebben iets speciaal. Om de een of andere reden heb ik een zwak voor vlinderbloemigen. Kijk maar naar mijn liefde voor de reukerwten! Lupinen zijn trouwens ook prachtige vlinderbloemigen die iets losmaken in mij. Reden te meer deze roodbloemige versie te kweken (allez, dat hoop ik toch, er is zo weinig info over te vinden)!

roodbloeiende tuinboon – foto: denieuwetuin

Dat is eens wat anders dan de standaard witte bloemen. Black Russian zou ook nog roodbloeiend zijn.

Kailaan broccoli

Not your standard broccoli, maar een snelgroeiende broccoli die je veel dichter bij elkaar zet/zaait. Stengelbroccoli noemen ze het. Ik ben heel benieuwd naar de snelheid van de oogst en de opbrengst. Typische wokgroente in Azië dacht ik. Je ziet ze hoor ook soms wel eens liggen in de winkel.

Siermaïs Japonica

Wie zich een van de eerste posts op mijn blog herinnert, weet misschien nog dat ik ooit regenboog-maïs heb gekweekt. Die variëteit heet: glass gem corn en zal hier ook floreren dit jaar! Meestal krijg ik veel oh’s en aaah’s als ik mijn maïskolven toon, die letterlijk een regenboog aan verschillende kleuren vertoont in de korrels. Ze zijn dan ook super prachtig. Eigenlijk te mooi om te verwerken; de maïs is een pof/meel maïs. Kunnen we eens popcorn van maken.

Deze maïs heeft ook een interessante korrelkleur, maar het zijn de bladeren die met de eer gaan lopen. Benieuwd.


Oh de zakjes. Ik ga ze missen. Van alle zadenzakjes die ik al heb gehad, is de eenvoud van deze zakjes mij al het best bevallen. Daar kunnen er veel nog wat van leren. De zakjes van Bolster vind ik ook wel prettig en mooi dankzij de foto erop.

Boekje over vijgen

Tot slot kon ik het ook niet laten om Peters’ vijgenboek te kopen. Ik dacht dat ik het al had, maar blijkbaar vergiste ik mij met een ander boek. Gezien het nu slechts 9 euro kostte én ik net voor Kerstmis mijn vijg “Lisa” van hem had toegestuurd gekregen, kon dit niet mankeren in mijn bibliotheek. Toen had ik trouwens ook wat zaadjes besteld 😇

Nogmaals, ik ga jullie missen, denieuwetuin.be!

Gepost door:Jan db

A person with too much hobbies :) Taichi, Learning languages like Japanese, Photography, archery, garderning using ecologic ways, peppers, tomatoes, sports...

6 reacties op “De laatste keer “De Nieuwe Tuin”

 1. Oh die reukerwtjes! Zo’n mooie kleuren! Ge gaat toch eens aan uw harem denken he Jan, als ge daar zaadjes van oogst? Ik denk dat iedereen er daar wel graag een paar zou van krijgen … 😉

   1. Ik kan hier maar weinig doen 😦 zolang de tuinaannemer de tuindraad niet komt afspannen kan ik mijn moestuinbedden niet verder aanleggen 😦 er en gaan hier nog heel wat kuubs mogen versleurd worden, lol

 2. Hoi Jan,
  Zo spijtig, ik bestelde er ook regelmatig en wist niet dat ze er mee stopten! Heb je ondertussen al een deftig alternatief gevonden? Ben ook wel benieuwd naar meer kwalitatieve sites voor zaadjes…

  1. Hey Thomas. Inderdaad, spijtig hè.

   Goh, een deftig alternatief, nog niet echt. Ik bestel nu makkelijker het gros via de Velt samenaankoop naar het einde van’t jaar toe. Speciale bloemen was normaal voorzien voor in de UK shops te bestellen, maar dat valt nog af te wachten na de Brexit. ’t Zijn zotte prijzen nu…

   Dit is wel een handige lijst met een hele reeks aan websites, dankzij Diana’s Moestuin. We zullen deze eens moeten aflopen 🙂

   https://www.mooiemoestuin.nl/moestuin/tuinieren-overig/mijn-favoriete-links/moestuinzaden/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s