Het is raar om een kalender te reviewen, maar hij is eigenlijk beter dan ik dacht. Vanwege de Brexit is het moeilijker om Charles zijn zaaikalender te kopen, daardoor is er voor het eerst ook een digitale versie beschikbaar. Ik mis wel dat ik aantekeningen kan aanbrengen, maar dankzij mijn IT achtergrond kan ik de foto’s downloaden en thuis afprinten. Bad boys, bad boys, whatcha gonna do… 🎤

Een overzicht van de online kalender

De kalender bestaat uit 33 pagina’s met foto’s van zijn zaaisels, tuin en oogsten. Op elke kalender pagina staan er leuke tips voor die maand en… eigenlijk is alles vrij duidelijk.

In mijn vorige blog post heb ik het al eens aangehaald: zijn klimaat in het zuiden van Engeland komt zo goed als overeen met dat van ons hier in het binnenland van België. Om maar een voorbeeld te geven: de IJsheiligen zijn ook bij hem gekend (+- 15 mei: de laatste dag dat het kan vriezen). Voorts, als ik vergelijk met het Velt Handboek voor Ecologisch Tuinieren, komen de data goed overeen.

De data zijn gebaseerd op zijn jarenlange ervaring, zegt hij zelf.

Voorbeeld voor maart

In dit voorbeeld van maart kan je zien dat je op 1 maart nog snel jouw look kan planten, maar ook dat je bieten, ajuin, radijs en rapen onder glas/in tunnels kan voorzaaien. Hier en daar raadt hij soms twee dagen of meer aan om iets te zaaien. Neem nu het voorbeeld van de tuinbonen op 16 & 17 maart, dat is met een reden:

Sowing dates are based mainly on season / climate, and partly on moon phases

Charles Dowding

Voor de Maria Thun & de biologisch-dynamische landbouw liefhebbers kan dit wel eens handig zijn. Sommige tuiniers of boeren geloven heel hard in de invloed van hemellichamen op de groei van gewassen. Er zijn in het verleden al studies geweest die deze methodes het soms heel duidelijk het voordeel van de twijfel gaven, maar anderen lijken niet veel verschil te merken. Helaas kan ik geen bron geven, ik hou dat allemaal niet meer bij waar ik iets gelezen heb. Ik vertrouw op jouw Google & research skills 😉 #doedoekisiet

Of je er nu in gelooft of niet:

  • als je weet dat de maan invloed heeft op het zeeniveau (eb & vloed) dan heeft ze hoogstwaarschijnlijk ook invloed op de waterhuishouding in de grond en in de planten
  • het geven dan mogelijke zaaidata voor een groente, kan een handige manier zijn om de keuze stress te verminderen
  • groeien zullen jouw zaden zeker en vast doen

Mij ga je hier niet horen klagen. Het helpt ook de spreiding van de zaai momenten, zo hoef je niet uren vrij te maken om alles in een keer te zaaien, tenzij je dat echt wil.

Mijn oordeel

Dikke aanrader. Mooi vormgegeven, leuke tips. Het is een goede aanvulling op mijn manier van schema’s maken en het helpt heel goed om een overzicht te bewaren van de potentieel betere zaai data. De basering op de maan- en zonstanden, neem ik er graag bij.

Voor ik het vergiet: hier is een link naar de kalender: https://charlesdowding.co.uk/product/charles-dowding-gardening-calendar-2021-digital-version/

Gepost door:Jan db

A person with too much hobbies :) Taichi, Learning languages like Japanese, Photography, archery, garderning using ecologic ways, peppers, tomatoes, sports...

2 reacties op “Review: Zaaikalender van Charles Dowding

  1. Ik kwam toevallig op je blog uit en leerde hier Charles en z’n No dig methode kennen. Geweldig! M’n eigen tuin was nog niet klaar voor de lente, dus meteen een berg compost gehaald et voila, no dig, jaar 1!

    Gisteren ook z’n zaaikalender en vandaag een kuub houtsnippers gaan halen, ik ga me niet vervelen.

    Bedankt voor de toffe blog berichten!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s