Dit is mijn relaas. Ooit ben ik een hele lange discussie aangegaan met een nay-sayer die niet in niet-spitten geloofde. Die persoon spitte uiteraard al jaren én had telkens een enorme oogst claimde hij. Natuurlijk kwam die opbrengst dankzij de compost dat hij onderwerkte, niet door het spitten. En toch maar blijven volharden dat spitten ieders goed recht is. Nuja, wettelijk valt er niks tegen in te brengen.

Meestal komt dat uit onwetendheid, vermoed ik, omdat iedereen het vroeger zo deed. Ook de boeren bewerken nog steeds intensief hun land, dus het is “normaal” dat we spitten, niet? Met wat geluk zijn er toch een aantal die er genoeg van hebben en wijselijk aan het einde van hun pijnlijke rug denken. Haha. I salute you my friends! Welcome to our lovely community! Sit back and watch the other people work their asses off! *evil grin*

Langs de andere kant: ja, het vereist moed om toe te geven dat je al die jaren teveel tijd hebt verspild aan al dat spitten, wieden… maar er is nog steeds tijd genoeg om van een andere werk- & levenswijze te genieten. Aanpassing is voor sommigen niet altijd even makkelijk, maar het kan.

Ik heb geleerd de rotte appels te negeren wanneer de discussie uitzichtloos is. Zeker nu, want ik heb mijn verdedigingswapen klaar staan! Niet omdat ze spitten, maar omdat ze zo’n haat spuien als we andere mensen tips willen geven om het “anders te doen”. En dan niet alleen de praktische kant. We geven redenen genoeg om het op z’n minst te overwegen, eventueel klein te starten en daarna te evalueren. En nee, we verplichten niemand. But don’t just follow the unknowing masses, okay?

Echt, wat is er nu leuk aan spitten of frezen en bijgevolg extra onkruid wieden? Met de tijd die ík win, kan ik andere én leukere dingen doen, zoals gewoon genieten van mijn tuin, alleen of met de familie & vrienden. Geen uren wieden elke week, gewoon fucking tam wezen, soms eens oogsten, genieten van hoe de zonnebloemen hun hoofd draaien naar de zon, de bijtjes die de bloemen bevruchten, de vogels die een paar kut-insecten verorberen, een sluipwesp die andere insecten parasiteert… aaaaah mindfullness.

Deze meme vat het voor mij goed samen, na elke gezellige discussie. Vrij vertaald uit het Engels: “als ge de slimmerik wilt uithangen, moet ge eerst slim zijn. Anders lijkt ge op een ezel.

De commentaren die steeds opnieuw komen, zijn altijd zo zwaar onderbouwd. Komaan, zo is het ook niet leuk voor mij 😀 waar is het echte debat?! Gooien met die argumenten! Straffer nog: geen énkele die-hard spitter heeft mij ooit tegenargumentatie kunnen geven dat het spitten verheerlijkt, boven niet-spitten. Nee, het slimste dat ze ooit deden was: “… en kunt ge mij daarvan een wetenschappelijk artikel tonen?” want dat heb ik niet bij de hand… Now we’re talking! Maar had ge dat echte boerenverstand gebruikt, was deze discussie niet nodig. Facts & figures baby!

Een extremist ben ik niet – ook al kom ik soms zo over – je doet uiteindelijk nog altijd wat je wil. Mijn brein kan simpelweg moeilijk “de fun van spitten” inzien.

De oorlog van “leven & laten leven”

Een typische reactie van spitters en frezers tegen onze inmenging: “leven en laten leven“. Elke keer opnieuw. Dit is echt zo een quote waarbij de ogen helemaal tot achter in mijn hoofd rollen. 🙄 Is dat nu niet de meest stompzinnige uitspraak die er bestaat?

Zo ging het: iemand vraagt informatie over een frees machine. Een andere persoon in de groep reageert grofweg zoals dit:

“Misschien moet je eens proberen om aan niet-spitten te doen? Na 2 jaar was mijn kleigrond heel mooi kruimelig geworden en heb je dus geen frees meer nodig. Hier is een voorbeeld en uitleg van Charles D. waarbij je merkt dat zijn opbrengst zelfs hoger ligt. Je kan gerust klein beginnen en evalueren om te zien of het u past en nadien uitbreiden

Genoeg mensen kunnen dit appreciëren, maar dan komt het. Er is plots altijd wel iemand die zegt:

“Daar heeft die persoon niet om gevraagd, hij wou weten of dat een goei frees machien was.”

Ehm. Nee, maar als die persoon overweegt om een dure machine aan te schaffen en we kunnen die persoon op termijn geld én leed uitsparen met die tip, waarom mogen wij dan niet zo vrij zijn om onze kennis te delen? FFS ik zou blij zijn als mensen mij erop wijzen dat er nog andere manieren bestaan om iets ambetant op te lossen. Jij niet?

De persoon zelf heeft natuurlijk het recht om zijn gedacht te zeggen, maar wij (liefhebbers van niet-spitten) hebben ook het recht om mensen tips te geven (niet om onze meningen op te dringen). Het is niet zo dat we plots over de cuisson van vlees beginnen in een vegan group! Lol.

En toen kwam de bovenstaande reactie van haat smurf naar boven, als een soort intimidatie (alsof we niet weten waarover we praten). Oh de intelligentie druipt er vanaf… Mo vent, omdat je graag met prentjes speelt, heb ik er ook speciaal eentje voor jou gemaakt (en niet gekopieerd van internet 😝 ):

Dit beeld zegt meer dan genoeg.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Ok, moest het niet helemaal duidelijk zijn:

  • niet spitten spaart tijd uit:
    • veel minder onkruid wieden
    • nooit meer spitten of frezen
    • minder gereedschap onderhouden
  • je helpt mee koolstof (uit de CO2) op te slaan in de bodem, wat goed is voor het klimaat
  • veel minder stress, meer genieten

Wetenschappers zien meer en meer in hoe het bodemleven een analogie is van de darmen in ons lichaam: vertroetel de bodem net zoals je jouw darmflora vertroetelt. Hoe meer je het soigneert, hoe gezonder alles wordt. Hoe meer rommel je het geeft óf mishandelt, hoe slechter. Je mag er vanbuiten misschien nog gezond uitzien, maar is dat binnenin wel? …

Gepost door:Jan db

A person with too much hobbies :) Taichi, Learning languages like Japanese, Photography, archery, garderning using ecologic ways, peppers, tomatoes, sports...

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s