Een nieuw huis mag dan snel vol meubels en decoratie staan, toch voelt het niet helemaal als thuis wanneer er geen groen aanwezig is. Nee, het voelt zelfs kil en leeg aan zonder enige vorm van plantjes. Kruiden? Ja kom, veel is het niet, maar het is een stap in de goede richting natuurlijk.

Monstera

Een van de meest populaire en trendy planten de laatste jaren, was toch voor mij de Monstera plant. Ook wel gekend als de gatenplant. Een echte hit op Instagram en tegenwoordig overal wel te vinden. Zelfs in de IKEA kennen ze de populariteit van deze plant.

Op ’t eerste zicht zou je het niet zeggen, maar het is een kruipende klimplant. Met z’n grote, imposante leerachtige bladeren en ruimte vullende vorm, was dit eentje die ik zeker wou hebben. Plus, hij vereist niet al teveel licht.

Mijn nieuwe aanwinst

Dit plantje kan trouwens in de natuur een twintigtal meters hoog worden in de tropen! Hier worden ze niet zo groot in pot, maar ik durf wedden dat de meesten onder jullie ooit wel al eens een grotere Monstera met zo’n bruine klimpaal(*) hebben gezien. Aangezien hij in de tropen graag in bomen klimt, kan je na verloop van tijd misschien beter ook een klimstok overwegen, vooraleer hij je hele huis in de breedte inpalmt 🙂 (hmm – inPALMt – ik moet dringend nog een grote palm kopen 😎)

Eens de plant luchtwortels maakt, kan je hem trouwens ook stekken. Maar dat zal nog effe duren hier.

(*) wordt ook wel een mosstok genoemd

Gezondere lucht

Een van de belangrijkste redenen waarom ik snel nieuwe en direct al wat grotere planten wil kopen, is het luchtzuiverende aspect. Bij een nieuwbouw komen er heel veel schadelijke stoffen vrij die we beter niet teveel inademen. Planten met goede luchtzuiverende eigenschappen (zoals deze lieverd) zetten overdag de CO2 om in zuurstof en brengen waterdamp in de lucht, waardoor ze de luchtvochtigheid verbeteren ( wij hadden vroeger last van te droge lucht). Daarnaast nemen ze ook nog allerlei schadelijke stoffen op uit de lucht en slaan die op in de wortels. Bedankt plantjes!

De ene is wel beter in het opnemen van bepaalde stoffen dan de andere, dus: mix & match én start jouw eigen huis-oerwoud nu meteen! Krijg monsterlijk goede lucht 😀 yeah! Alleen moet ik dat hier nog verkocht krijgen thuis…

Kinderpannenkoeken

Ik kan me niet meer herinneren wanneer mijn vrouw met een mini pannenkoekenplantje naar huis kwam van haar werk. Ze had een klein plantje gekregen van een collega die heel erg begaan is met het opkweken ervan én andere planten.

Ondertussen is dit plantje al goed gegroeid en heeft het “kindjes” gemaakt. Tijd om ze te verpotten en ook om iemand blij te maken: onze ouders.

Onze pannenkoekenplant en haar kindjes

Kleine tip om de nieuwe plantjes te verpotten: ik las dat je de kleintjes best van de moederplant afhaalt door ze weg te snijden. Je zal zien dat ze aan een stukje ondergrondse wortel of uitloper hangen. Dat verplant je dus best mee heb ik begrepen. Hier doen de moederplant en de kindjes het perfect na de ingreep 😍

Gepost door:Jan db

A person with too much hobbies :) Taichi, Learning languages like Japanese, Photography, archery, garderning using ecologic ways, peppers, tomatoes, sports...

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s