Zo, een paar dagen verder. Beetje bij beetje geraken we verder, hè. Het weer zit een beetje mee. Genoeg zon en niet teveel wind. Er is dringend nood aan extra karton voor tussen de stroken fruitbomen, zie hieronder. Het oude doek was heel fel bedolven door het onkruid en maaisel. Dat heb ik nog wat proper gemaakt en – in afwachting – toch nog maar even open gelegd op de rest van het onkruid/gras.

Met veel taken-structuur zijn we niet naar de tuin gekomen. Dus het was een beetje ad-hoc doen wat goed voelde. Laten we dan maar rond de bessenstruiken wat extra compost leggen. Daar kan ik begin volgend jaar zeker wat bloemen in kwijt.

TIP: Als je een lading compost met de kruiwagen gaat uitgieten op het karton, durft je karton wel eens omhoog gedrukt te worden of weg te schuiven. Om dat tegen te gaan: gooi eerst wat kleinere hoopjes op de overlappende stukjes. Daarmee zorg je ervoor dat het karton minder kans heeft om zich te verzetten, bij het uitgieten. Wees dus niet te wild 😉

Nu we toch bezig zijn… die bio bloembollen moeten nog in de grond geraken!

Er ging plots nog een belletje rinkelen. Die bio bloembollen van de Velt samenaankoop had ik nog niet in de grond kunnen steken én ik wou ze ook niet helemaal vanachter tussen de bomen zetten (komt wel hoor). Met ander woorden: we hebben hier dan maar snel aan gezinsuitbreiding gedaan. Dicht bij de moestuin, waar we sowieso meer zullen vertoeven dan achteraan in de tuin. Hupsakee, met extra karton dat ik nog vond een paar m² erbij.

we maken het bed nog wat groter…

Juist genoeg plaats voor alle bollen. Alleen… ik vind het stom dat ze de bloembollen in alle mengsels… ehm… gemengd hebben. Geen aparte zakjes. Alles voor het eco zeker ✌ Dat vind ik ergens minder praktisch, omdat ik dan geen mooie groeperingen kan maken. Het is niet eenvoudig om in een mengeling van allemaal tulpen één soort tulp te identificeren. Maar niet getreurd, het is voor een goed doel: de bijtjes en andere nectar of stuifmeel liefhebbers.

Ik heb ze dus letterlijk willekeurig uitgestrooid over de compostlaag. Diegene die té dicht of met teveel bij elkaar lagen, heb ik iets verder uit elkaar gezet. Sjah, het zijn toch bloemen om te verwilderen. Hehe.

Joma, is dat nu niet te laat?! Nu nog bloembollen?! Goh… als ik de verhalen hoor, kan dat zo geen kwaad. Als het zou vriezen, dan zou dit minder praktisch zijn, want de grond is dan te hard om te bewerken. Er zijn zelfs verhalen over bloembollen die pas een volledig jaar nadien in de grond werden gestoken en uiteindelijk groeiden die uit tot prachtige planten! Komt wel goed.

De compost hoop

GFT zakken en ik? Nee, wij zijn geen beste vriendjes. De zon gaat onder, dus snel met een paar paletten de (tijdelijke) compostbak maken; tot ik een betere plaats heb. Lees: tot als ik weet waar alle moestuin bedden zullen komen, de serre, de locatie van de kippen… en noem maar op. Dubbel werk? Waarschijnlijk. Bekijk het zo: als ik hem moet verzetten (heb trouwens minstens 2 à 3 vakken nodig) wordt de compost belucht door het overscheppen 😉

Echt, veel moeite kost het niet, een compostbak uit oude paletten maken. Een paar houtschroeven hier & daar en finito!

Is het mooi? Nee, natuurlijk niet.

Aan de zijkant heb ik wat karton gezet, al is dat ondertussen weer omgevallen. Maar dat hoef je niet speciaal te doen. Langs de andere kant denken er velen dat compostbakken heel open moeten zijn om er zuurstof in te laten, maar dat is ook overroepen. Met een paar betonplex platen de wanden maken, is geen enkel probleem. Vraag maar aan Charles Dowding, want:

  • betere vochthuishouding
  • beter warmte vasthouden
Interessant filmpje over compost

In principe hebben we zelfs geen compost bakken nodig, maar we gebruiken ze wel omdat het ordelijker is. En het houdt een beetje het ongedierte tegen, afhankelijk van het type compost bak.

Genoeg voor vandaag. De volgende dagen gaan we eerst eens alles opmeten en onze achtertuin afspannen met fluo draad. Mijn brein heeft er even geen zin in om zich voor te stellen waar alle moestuin bedden moeten komen. Mijn twee huidige bedden zullen lichtjes moeten opschuiven. Oeps!

Gepost door:Jan db

A person with too much hobbies :) Taichi, Learning languages like Japanese, Photography, archery, garderning using ecologic ways, peppers, tomatoes, sports...

2 reacties op “Bio bloembollen & een compostbak (deel 4)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s