Winters weertje

Het is 4 uur ’s nachts in ons nieuwe huisje. Ik word wakker door iets, kijk vanuit bed doorheen het raam en zie wolken voorbij de sterren razen. Het lijkt alsof er wat wind staat en ik val terug in slaap. Een uurtje later hoor ik weer die kille wind. Deze keer zet ik mij recht, kom uit bed en kijk naar de tuin. Het is te donker om iets te zien, vooral in de achtertuin (want daar ligt mijn karton opgestapeld). Oh nee, er bekruipt mij het gevoel dat de folie die het karton beschermde, ondanks een paar gewichtjes, deels weggeblazen werd en dus ook misschien het karton! Zouden die paar plankjes alles kunnen tegen houden? Er ontstaat lichte paniek in mijn hoofd en kan maar moeilijk terug slaap vatten.

Gatver…

Zucht, dan wordt je wakker en krijg je dit. Al een geluk dat het niet regende. Uiteindelijk is het gewoon mijn fout. Had ik de weersvoorspelling in de gaten gehouden en had ik wat beter gestapeld, met meer gewichten op het karton… dan was dit waarschijnlijk niet gebeurd.

Op het einde van de dag heb ik wel uit mijn fouten geleerd 😁

Voedsel voor de fruitboompjes

Het is me eigenlijk nog niet helemaal duidelijk hoe ik het 100% wil aanpakken. Ga ik een soort van bedden voorzien tussen de fruitbomen, waar ik extra bloemen, courgette/pompoen kan kweken? Of ga ik een smeerwortel “plantage” starten en gewoon het gras kort maaien tussen de rest van de bomen? Eventueel een combinatie? Ah nee, ben ik wel op de juiste plaats begonnen? Wat met mijn bloembollen die echt dringend de grond in moeten? Ooooh no, so many possibilities! Ik kan niet kiezen!!

Geef deze ADHD’er nooit teveel keuze opties… want: Analysis Paralysis! Bizar genoeg heb ik – ondanks deze tweestrijd – enorm graag veel keuze en opties 🙂 strange. Ehem… maar dat is wie ik ben. Soms gaat het vlotjes, soms helemaal niet en dan lijkt het alsof ik bevries.

Een bergje van 4 kuub compost. Stelt eigenlijk niet veel voor, want als je een beetje hoeveelheid legt, gaat het er heel snel door. Ik vermoed zeker nog minstens 8 à 10 kuub extra nodig te hebben om aan mijn wensen te voldoen. In de toekomst heb ik normaal gezien véél minder nodig, want ik wil proberen om voor een deel in mijn eigen compost te voorzien.

Het afdekken gaat bij de ene boom al wat beter dan de andere. Ja, dat OCD-kantje van me steekt soms op en dan weer niet. Langs de ene kant moet wat ik doe het perfect zijn zoals ik me inbeeldde, langs de andere kant kan iets me zo snel vervelen dat ik denk “als het maar afgedekt is“. Hoe dan ook de voldoening van de linkse foto is altijd zaligmakend. Oh wacht… ik zie daar een lipje uitsteken. Neeeeee!

Ondanks alles heb ik het degoutante anti-worteldoek – dat initieel het onkruid tegen hield – nog maar een extra leven gegeven tot ik weet wat ik met de rest ga doen. Overal tussen de rijen bomen kan ik om financiële & praktische redenen geen compost of hakselhout strooien. Ik moet ook een visueel beeld hebben van de compleet omheinde tuin om te zien wat past en wat niet. Niet zozeer voor de fruitbomen zone, maar vooral de moestuin bedden eigenlijk. Hooray for my mind.

Ik zou me bijna schuldig gaan voelen om hier karton over te leggen. Heb je gezien wat voor een gigantisch stuk karton daar ligt? De natte droom van al wie zijn nieuwe moestuin opstart. Lol. Zo kan het snel gaan.

de eerste twee stukjes moestuin

Yeah baby! Mijn eerste twee stukjes moestuin! Nu nog wat mooi gelijk trekken en binnenkort wat stro, extra karton en/of hakselhout op de paden strooien. Het is ook perfect mogelijk om compost op de paden te doen (je mag er gerust op stappen). Dit kan (mogelijk) helpen met de (schimmel)connectie tussen de verschillende bedden. Een ander interessant gegeven: het zorgt er ook voor dat je bij basisrotaties van de bedden elk jaar een bepaald bed wat wil/kan vergroten en een ander misschien iets kleiner houden. Je kan er bijvoorbeeld voor kiezen het bed van de aardappelen 1.5m breed te maken en de rest op 1.2m. Jouw keuze.

De grootte van deze twee bedden komen overeen met de moestuin die ik de voorbije twee jaar in mijn ouderlijke thuis heb bewerkt. Zelfde manier, maar zonder karton, want daar heb ik een stukje gazon omgetoverd. Over’t algemeen heb je minder last van onkruiden in een gewoon gazon. Het helpt natuurlijk ook als je het gras eerst eens afrijdt vóór het storten van een 15cm dikke compostlaag.

Hop naar de volgende stukjes!

Gepost door:Jan db

A person with too much hobbies :) Taichi, Learning languages like Japanese, Photography, archery, garderning using ecologic ways, peppers, tomatoes, sports...

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s