Karton oogsten

Gezien de grootte van de moestuin en de fruitbomen die ik meer onkruidvrij wil houden, blijft de honger naar karton een all-time-high de komende weken. Altijd leuk als ik nu een belletje krijg: “nog karton nodig, Jan?” Bizar hoe karton een mens gelukkig kan maken, net zoals katten kartonnen dozen geweldig vinden.

De natuur wint altijd

Twee jaar van opwaaiend stof, dood organisch materiaal (oa van het maaien), licht en regen. Het resultaat? Een perfecte compostrijke omgeving waar onkruidzaden zich snel in kunnen nestelen. Ja, bovenop de folie!

Op gladde folie, kan je alles nog wegvegen met de hand. Geweven folie: daar kruipen de fijne haarwortels gewoon doorheen de plastiek! Ze hechten zich vast en je moet serieus wat moeite doen om na een paar jaar de kluiten gras en ander onkruiden eraf te trekken. Sommige grassen slagen erin zich met – schijnbaar – weinig moeite doorheen het anti-worteldoek te wurmen…

Grappig: men noemt het ANTI-worteldoek. Er is weinig “anti” aan vind ik. Mijn grootste miskoop blijft dat anti-worteldoek dat ik tegen de fruitbomen legde, om het onkruid in te perken. Nu besef ik dat heel goed. Je moet er schors of stenen over leggen om het iets van nut te geven, maar dan zit je jaren later met een vervuilde grond vol plastiek. Jammer.

Het resultaat van het afdekken

Alle (bovengrondse) onkruid is weg

Het enige dat we nog zien na het afdekken is nog wat onverteerde organisch materiaal en de sterkste onkruidwortels. De reden waarom we nog redelijk wat wortels voorkomen, is doordat ik hier en daar wat gaten heb gemaakt in de folie, zodat er toch wat water kon doorheen sijpelen. Anders zou de hele nest veel te droog worden en dat wou ik natuurlijk ook niet.

Als ik de overblijvende wortels zou wegnemen, kan ik onmiddellijk een heel dikke laag compost (zonder eerst karton) over de grond verspreiden en klaar. Maar ik speel liever nog wat langer op veilig, gezien de groeikracht van haagwinde. Ik ken mezelf, ik haat nog altijd onkruid wieden 😀 sommigen vinden dat rustgevend. Mijn AD(h)D hoofdje, kan daar niet goed mee overweg. Hoe minder onkruiden er doorkomen, hoe beter.

Zo, hiermee kunnen we wel even verder, niet? Even wat folie recupereren, erover leggen tegen de komende regen én dan kunnen we de komende dagen rustig starten met afdekken. Niet alles in een keer, er is nog veel binnenshuis te doen ook en het is ook nog eens bar koud. Brr.

Gepost door:Jan db

A person with too much hobbies :) Taichi, Learning languages like Japanese, Photography, archery, garderning using ecologic ways, peppers, tomatoes, sports...

Een reactie op “De natuur wint altijd – deel 2 v/d nieuwe moestuin

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s