Een van de grootste redenen dat ik hier wou komen wonen, was natuurlijk de grote tuin. Onze kleine tuin – vroeger – was op zich voldoende voor een gezin om een feestje te houden, te relaxen, te ravotten… maar minder geschikt om een hoop groenten en fruit te kweken terwijl er ook nog een herdershond zijn beloopje wil.

Wetende dat ik met de helft van de tuin zowat mag doen wat ik wil, wordt het kind in mij wakker: “ik wil dit en dat en misschien plaatsen we zoiets daar, of wat dacht je van x?“. Het zal nog enige tijd duren eer alles compleet in zijn plooi valt, maar ik ga er iets mooi van maken van de moestuin!

En de andere helft? Een stukske gazon, hè! ’t Vrouwtje wilt niet in een oerwoud van allerlei planten leven en neemt graag als excuus: “Wie gaat dat onderhouden? Den hond heeft ook graag zijn ruimte!” Ik snap dat wel hoor. Een tuin hebben vraagt altijd onderhoud en een gazon onderhouden is net iets makkelijker dan de borders onderhouden. Gelukkig is ons madam geen al te moeilijke en wilt ze natuurlijk ook geen saaie, inspiratieloze gazon (en moestuin) zoals bij de buurman, een paar huisjes verder (hij zal wel zo zijn redenen hebben).

Onze tuin links, de buurman rechts

Van mij mag/moet het zoiets glooiend hebben aan de zijkanten van de tuin. Iets dat organisch en naturel aanvoelt. Het moet de tuin interessanter maken en je meenemen naar achter, spelend met de hoogtes en laagtes van de planten. En ook kleur natuurlijk.

Pas op, ik vind zo van die strakke ingerichte tuintjes ook wel leuk, maar gaat het wel passen bij ons? (Please, no buxus for me! Brr.) Die moderne tuintjes geven mij de indruk van bling-bling rich people, maar langs de andere kant lijken mij de meeste moderne tuintjes overwegend saai wanneer het geen zomer is. Weinig kleur, weinig variatie in bloemen, enkel groen. Voor sommigen is dat misschien rustgevend, voor mij iets minder. Ik ben geen specialist, maar kijk, dat is wat ik voel bij veel tuinen met een moderne, strakke look.

Ach, we zien wel. Het zal hier stapje voor stapje gebeuren. Ik vind het belangrijker dat we volgend jaar al eieren, groenten en fruit hebben, zodat we geen honger lijden. Haha.

We moeten ook wel een tuinhuis voorzien. Dat neemt al wat extra gras weg. Oh yeah! Zo eentje met een overkapping waaronder je in de lounge kan zitten en genieten van de tuin (en je vrienden & familie). Het mag niet te klein zijn, want we hebben namelijk geen garage voorzien waar we al het tuingerief in kunnen stockeren. Het tuinhuis zal ook mijn foefelare kot worden, waar ik handige Harry zal spelen voor allerlei DIY stuff. *kuch* men cave *kuch*

Nog belangrijker is dat we ook denken aan het klimaat. We moeten de natuur gebruiken én helpen door grotere planten of boompjes te zetten die in de zomer ons schaduw en koelte geven. Op hun beurt nemen ze nog eens CO2 en dat is dan ook weer mooi meegenomen.

In het boekje “Zakboek voor de klimaattuin” staan er heel wat nuttige tips om voor die verkoeling in de zomers te zorgen. Schaduw is de airco van de toekomst! Daar zal ik zeker rekening mee proberen houden

Op het einde van de dag… nee sorry: van ’s ochtends tot ’s avonds moet het eerste gedeelte van onze tuin een aangename plek zijn om tot rust te komen. Of juist om te ravotten met de hond en kids? Maar ook een plaats om met vrienden & familie af te spreken, om een kleurtje op te doen én om te kunnen zeggen: “dag buurman“!

Gepost door:Jan db

A person with too much hobbies :) Taichi, Learning languages like Japanese, Photography, archery, garderning using ecologic ways, peppers, tomatoes, sports...

3 reacties op “Dag buurman

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s