Drie weken geleden zijn we met een tiental enthousiaste mensen naar een zuurdesem workshop geweest van Velt Neer-Brabant, gegeven door Karen van Ortiga. Een workshop waar ik eigenlijk al lang naar uitkeek, maar altijd vergat te boeken. Deze keer is het wel gelukt. Al is dat ook misschien omdat ik zelf vrijwilliger ben in onze lokale afdeling van Velt 😉 en het is iets waarop ik al lang had gehint.

Een oven in een oven 😐 weer iets bijgeleerd 🙂

Fermenteren

Fermentatie is iets wat mij al lang boeit en waar ik zelf al wat mee gespeeld heb. Al was dat voornamelijk water & melk kefir en ook kombucha. De kefir was altijd een mega groot succes. Ik had altijd veel (teveel) opbrengst. Op den duur had ik al na één dag 1 à 2 liter kefir klaar. En dat kreeg ik niet weggewerkt.

Het vereist dus inderdaad wel wat werk, planning en inzettingsvermogen: je moet altijd zeer hygiënisch te werk gaan en liefst geen metalen hulpstukken gebruiken (want dat zou niet goed zijn om een of andere reden). Altijd dat properkes afwassen en de kefir korrels die ik niet durfde weg te doen wegens “veel te fier om weg te gooien”… dat wordt een mens soms teveel. Zeker als je een ADHD’er zoals mij bent; dan verdwijnt de hobby weer voor even. Lol. Maar het is leuk én gezond(er), als het allemaal lukt.

De workshop

Ik ken wel een beetje de basics van zuurdesem brood maken, maar hier heb ik toch opnieuw heel wat bijgeleerd. Én eindelijk eens in de praktijk zelf kunnen proberen, want dat “zelf in handen hebben” laat deze materie beter doordringen.

En kijk, een oven in een oven! Oftewel een Dutch Pot of een gietijzeren kom (zie foto boven) die wordt voorverwarmd in een oven, waarin we het uiteindelijke brood gaan bakken. Mijn eigen kom komt meer van pas dan ik had durven hopen! Een van de redenen waarom we dit gebruiken is: het verkrijgen van een lekkere broodkorst. Aha! Al kan je ook gaan werken met een kommetje water in de oven. Maar dat zijn details waarmee ik nog niet zoveel ervaring mee heb.

3 kommen met telkens genoeg inhoud voor 3 broden

Tijdens de workshop heeft iedereen heeft dus zijn eigen ding kunnen doen en kreeg iedereen zijn eigen deeg mee naar huis om het daar af te bakken na wat extra rijzen.

Meer nog: kan het nóg eenvoudiger?! Zo wil ik elke week wel brood maken! Zuurdesem brood maken vereist geen minutenlang deeg uitrekken en kneden. Hoe simpel is dit wel niet?

Oooee baby, it’s guuuuuuuuud

Een eigen deeg, super! Let’s do this!

Een beetje platter dan voorzien

Ok, brood is gelukt! Het was een beetje platter uitgevallen dan voorzien, maar daar zou een logische verklaring voor zijn. Tijdens het transport naar huis heeft het deeg toch wat stressmomenten doorstaan: allerlei schokken en temperatuurschommelingen. Zuurdesem is en blijft een levende massa onderhevig aan allerlei externe factoren die het eindresultaat kunnen beïnvloeden. Al bij al toch wel happy met dit SMAAKVOLLE resultaat!

Smaakt het dan ook zuur? Nah, veel minder dan je zou denken hoor. Wij vinden het geweldig!

… maar kan ik dan zelf mijn eigen brood maken?

Yes sir, ma’am!

Zie hier onze eigenste starter! We dopen het Karen!

Karen 1.0 is aliiiiiive

Gewoon extra meel en water geven na een paar dagen en je kan weer starten met een nieuw bak proces! Ehm, wel eentje dat een hele dag kan innemen. Dat is het nadeel van zuurdesem: tijd.

Houston… Houston?!

En dan geef je thuis toch bloem ipv meel (want ja, je hebt niets anders in huis). Het lijkt wel even goed te gaan. Maar je vergeet plots dat je voeding moest geven… en het ziet er niet uit.

Oh oooh!

Met een tip van Karen loop je nog snel even naar de winkel om deze keer “meel” te halen… maar vooral roggemeel. Dat zou schijnbaar de pure sh!t zijn voor een zuurdesem starter. Een soort van triple-kickstart-espresso, maar dan voor brood. Nee, de espresso is voor mezelf. Maar hey, de winkel heeft GEEN roggemeel! Aaargh! Meneer de perfectionist is ontzet. En dan loopt het helemaal fout…

Dood

Karen – is – dood

*ring ring*

“Ja hallo Karen, Jan hier. Ik ben eindelijk in de bio winkel geraakt. Welk type meel moest ik hebben? …”

Karen doet heel haar uitleg: “… en Jan, als ge wilt, je mag straks een stukje starter komen halen hoor!”

❤ ❤ ❤ ooeeeeh yessss!!!

Aanschouw Karen 2.0 & voorzien van een bijpassend roos mutske! =)

En nu we alle tarwe- en roggemeel in huis hebben, gaan we dit weekend voor een nieuwe bakpoging! Deze keer moet en zal het lukken!

*fingers crossed*

Gepost door:Jan db

A person with too much hobbies :) Taichi, Learning languages like Japanese, Photography, archery, garderning using ecologic ways, peppers, tomatoes, sports...

3 reacties op “Karen 2.0 – de perikelen van zuurdesem

  1. Wil je die delen op FB of liever niet? Heel leuke blog. Dank je wel. En nu zeker aan de slag gaan, want al je volgers zijn nu uiteraard geïnteresseerd naar hoe je het volledige proces doorlopen hebt. Niet in stressen he, komt helemaal goed. Hoe meer zen, hoe meer Karen 2.0 en brood 2.0 het zal hebben.

    Indien vragen, laat maar weten.

    Ciao Karen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s