Dat onze wereld naar de knoppen aan’t gaan is, daar staan de meeste mensen duidelijk nog niet bij stil. Slechts een kleine hoeveelheid mensen heeft het in zich om effectief iets bij te dragen aan deze aardkloot.

Welcome to humanity where20% can be here on earth and 80% shouldn’t. Dat zou op zijn minst – wetenschappelijk gezien – misschien nog niet zo slecht zijn. Maar wel creepy moest dat ineens gebeuren!

Het moet altijd maar meer en meer zijn voor iedereen. Consumptiegedrag versterkt door sociale druk, alles dat sneller en groter, bombastischer moet, materialistisch aanzien tov anderen… ugh

‘k Ben ook geen heilige, maar ik ben eindelijk op een punt gekomen, waar ik het zelf allemaal bij ben. Die druk van het haastige leven die op u afkomt… ik zou gerust met een paard naar mijn werk kunnen. Relaxed, zoals een cowboy die een rustig ritje maakt. Of die paardenscheten niet te vervuilend zijn? Dat laat ik in het midden. Goeie compost maken de vlaaien alleszins wel.

En dan wil een mens eens helpen … word je neergetrolled

Laat mij u helpen deze – figuurlijke berg – te overwinnen!

Ja! Inderdaad! Mensen helpen, is iets wat ik leuk vind en waar ik toch heel wat voldoening kan uit halen. Al lijk ik voornamelijk advies en tips te geven, in plaats van fysiek helpen.

Alleen… deze aardkloot bevat veel wannabe idioten die denken dat ze boven alles staan. En probeer daar maar eens tegen op te boksen! Echt waar. Met alle goede bedoelingen worden velen van ons regelrecht afgeschoten met belachelijke en niet-onderbouwde antwoorden. Echt om zot van te worden. En het idiote ervan is: mensen die makkelijk beïnvloedbaar zijn, gaan daar snel in mee. Ze maken mee ruzie, lokken ook reacties uit en lachen dan de andere ook nog eens in hun gezicht uit. Gewoon omdat ze niet beter weten.

Trolling bestaat – denk ik – al sinds het begin van het internet. Veel fora en websites modereren daarom de berichten van hun gebruikers, zodat het de spuigaten niet uitloopt. Helaas niet overal. Veel mensen staan er eigenlijk totaal niet bij stil dat het gebeurt, wanneer het gebeurt en wat voor gevolgen dat kan hebben.

Als je wilt weten wat het echt betekent:

Een troll probeert online ruzie, discussies of emotionele reacties uit te lokken bij anderen.

https://mediawijs.be/dossiers/dossier-cyberpesten/wat-trolling

Veel té tolerant

Ten eerste wil ik het eens hebben over onze “eigen” Velt-Facebook pagina. De grote Velt vzw pagina weliswaar. Tegenwoordig kom ik daar berichten tegen waarbij mensen onmiddellijk het gebruik van vergif presenteren en om goedkeuring lijken te vragen. Ze geven mensen likes die het met hen eens zijn (de slechte he!)… terwijl ze ondertussen nog wat extra negatieve reacties uitlokken onder mensen met goede bedoelingen. Sorry, maar dat is voor mij regelrechte trolling.

Moohahaha, en mor like’uh vent! Haha, vergif.. haha, like!
[insert Mr Trololo music on repeat]

Velt blijft nog steeds een plaats waar we samen zonder vergif oplossingen gaan zoeken. Ik zou die mensen nog betichten van pure dommigheid, maar sommige reacties zijn totaal van de pot gerukt.

Natuurlijk is de facebook pagina van Velt een mooie plaats om ideeën met gelijkgezinden te delen én om vragen te stellen. Er mag af en toe eens gediscussieerd worden, zolang het constructief blijft, met voldoende bewijskracht en we elkaar appreciëren.

Helaas zie ik weeral het tegenovergestelde gebeuren. Tijd voor actie.

De gevorderde moestuinier of … koppige, ouden bok?

Op de Facebook pagina van hierboven hebben we onlangs ook het een en ander meegemaakt.

Numero uno:

Laat deze plant gerust!

Een van de opmerkingen of “gevorderde tip” van iemand was het wegnemen van de courgette bladeren in het midden van de plant, om o.a. schimmels van de courgettes te weren… wut? Luchtig maken van de plant door de binnenste bladeren weg te nemen? Ehm, wie gaat nu de meest groeikrachtige bladeren van een plant wegnemen?! Diegene die net het meeste aan fotosynthese doen. Het zijn net de oude bladeren die het meest gevoelig voor schimmels zijn.

Een reactie hierop was dat de binnenste bladeren het hart van de plant beschermen tijdens heel zonnige perioden en dus dáárom niet weggehaald mogen worden. Of dat waar is, kan ik niet zeggen, maar het klinkt wel aannemelijk.

Natuurlijk is deze tip puur anekdotisch. Geen greintje vergelijking te bespeuren.

Numero dobbolo:

Don’t push it… bladeren zijn nodig voor fotosynthese, dus groei
Bron (enkel ter illustratie): http://www.van-schaik.org

In dezelfde trant als het vorige. Een nieuw persoon zei dat ze bijna 80% van ALLE tomaten bladeren weg nam. Om alles luchtig te maken zodat de tomatenziekte geen vrij spel krijgt. Natuurlijk was het antwoord van deze vrouw: ik doe het zo al jaren zonder problemen én ik heb een goede opbrengst.

Sorry, ik heb geen probleem met anekdotisch verhalen, maar als je geen vergelijkende experimenten doet met planten waarvan je bvb minder bladeren afhaalt, dan geloof ik geen reet van je verhaal. Wij willen resultaten zien. Wij willen smaaktesten!

De je de onderste, oude bladeren weg doet, geen probleem. Maar amper iets overlaten? Zot! Wat een stress voor die plant!

Dit is nu net het probleem van internet: iedereen zet erop wat hij/zij wil. Soms goed bedoeld, maar veel teveel “van horen zeggen”, “doe het al jaren zo”, “het lijkt te werken”, “als je dit dan krijg je dit”… geen tastbaar bewijs.

Educatie mensen! Bijleren moet je uw hele leven doen! Stel in vraag wat je al weet, misschien opent het nieuwe inzichten.

Numero Karmeliet, ik bedoel triple:

Droge klei

Een aantal gelijkgezinde mensen, waaronder ikzelf natuurlijk, proberen duidelijk te maken – op een vriendelijke manier – dat frezen of spitten op kleigrond helemaal niet nodig is. Klei is niet de duivel.

En ja hoor, toen kwamen de trolls uit het niets weer boven… een dag geen keet geschopt, is een dag niet geleefd. Sjonge, bijna vergeten te trollen! Laten we de mensen belachelijk maken!

“Laat iedereen nu eens tuinieren hoe die wil“… antwoorden ze dan.

Excuseer? Als gij zó nen belachelijk commentaar geeft, zonder toegevoegde waarde, wat maakt u dan vooraanstaand lid van de “gevorderde moestuinier”? Welke tips kunt gij aan de mensen geven? Want, allé, dat veronderstellen we toch als je in zo’n groep zit. U hebt duidelijk 0.1 seconde lang nagedacht over wat u ging zeggen…

Ik zie jullie wenkbrauwen al fronsen… En euh, wat was het antwoord dan?

Wel, ik gaf alle positieve én negatieve aspecten van het werken volgens de niet-spitten manier. In de ruime zin, want Charles Dowding, Ruth Stout etc.. hebben het natuurlijk niet zelf uitgevonden, dat deed de natuur. Zij hebben dat gewoon herontdekt.

Bosgrond… says it all

Hier zijn de voordelen:

 • geen tijd verliezen met spitten
 • geen pijnlijke rug door te spitten
 • geen tijd verliezen met gebruik van de grelinette
 • veel meer tijd om te oogsten, genieten, planten, hobbies…
 • enkel compost en/of mulch bovenop de grond te leggen
 • geen andere (chemische) meststoffen nodig
 • véél minder wieden, geen exponentieel groeiende wortel-onkruiden door het kapot steken van de wortels
 • véél betere vocht huishouding
 • bestand tegen onweer, water loopt vlotter de grond in en creëert minder drassige locaties of langdurige plassen
 • tot wel 10% meer opbrengst – experimenteel bewijs bestaat
 • opbrengst is op experimentele wijze over verschillende jaren nauwkeurig in kaart gebracht, dus betrouwbaar
 • gezonder bodemleven
 • minder soil-born diseases
 • velen zijn u voorgegaan mét succes

En tot slot de nadelen:

 • je hebt een grote (initiële) hoeveelheid compost/organisch materiaal nodig
 • hoe groter de tuin, hoe meer compost je nodig hebt, meer is beter, maar alles is beter dan niks

Wie is hier nu de idioot die zichzelf belachelijk heeft gemaakt?

[pijnlijke stilte aan de andere kant]

Niet den dezen dus! Al wie halstarrig de “oude” manier van spitten, spuiten en chemisch bemesten blijft hanteren, heeft in mijn ogen écht geen greintje verstand meer in zijn hoofd zitten. Het is niet dat we jullie gaan “verplichten”, maar waarom zou je de kop in’t zand steken, terwijl je voor enorme vooruitgang zou kunnen gaan? Voor meer plezier in het tuinieren?

Schamen deze mensen zich zo hard misschien wanneer ze dit onder de neus geschoven krijgen? Zouden ze liever doodvallen dan een simpele omschakeling te doen? Nee je hoeft echt geen seppuku of harakiri te plegen, zoals de oude samurai.

De vergelijking is misschien niet helemaal correct, maar het voelt net aan als: “wetenschappers: vet is ongezond – laten we nooit meer boter of olie eten, want daar wordt je dik van – laten we 100% vetvrije suiker eten – hé, waarom ben ik slechter af dan vroeger?” Hoeveel mensen denken nog steeds dat je van naar boter of olie te kijken dik wordt?! Veel teveel.

In tuinieren is dat net hetzelfde: “ik doe het al jaren zo, omdat mijn vader, grootvader dat zei en deed“. Iemand deed het ooit, daarom doen we het nu nog. De mensen staren naar hun moestuin en denken: als ik niet spit, heb ik geen opbrengst… wat zou opa wel niet zeggen! Hard labeur menneke! Verdien uwe kost met hard labeur!

Boeken tip – Het bodemvoedselweg :
https://www.bol.com/nl/p/het-bodemvoedselweb/9200000028104113/

Dusja, het ongeloof is iets typisch voor mensen. En ook: gewoon doen zonder nadenken. Dat is makkelijk. Dat vereist geen energie. Oh kijk, ik heb opbrengst, dus het is goed. En dus doe je maar verder zo. Oh plastiek, ach dat zinkt wel naar de bodem van de oceaan… ja, zo kunnen we wel uren doorgaan.

Wees geen idioot en durf eens na te denken ipv de lamme klootzak uit te hangen. Dat is gezonder! Gebruik die grijze massa. Durf wat je al weet in vraag te stellen. Durf constructieve gesprekken of discussies aan te gaan en leer eruit, maar ga geen negatieve reacties spuien en haat reacties uitlokken. Dan kan je beter onder een boom gaan composteren voor mijn part. Zo doe je tenminste iets nuttig.

Gepost door:Jan db

A person with too much hobbies :) Taichi, Learning languages like Japanese, Photography, archery, garderning using ecologic ways, peppers, tomatoes, sports...

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s