Als een ingenieur met ADD zich begint te vervelen, dan gebeuren er weer speciale dingen. Onder het motto van onze goede vriend Sanchez uit The Block (ooit een programma op – toen – VT4):

“Meten is weten”

Sanchez op VT4
Jaaaah dat is em!
Bron: Het belang van Limburg

In mijn bolleke, vanboven, moet alles perfect zijn… als het mij uitkomt natuurlijk. Dat mijn onderbroek eerder óp de wasmand ligt in plaats van erin, dat is bijzaak. Daarvoor heb ik mijn vrouw. Een geluk dat zij de andere kant van mijn OCD spectrum inpalmt 😀 want dan komt die onderbroek toch in de wasmand terecht en is alles weer perfect, zie. Respect your women!

Maar goed, als een zaaigids voor pepers zegt: de temperatuur moet boven de 22° Celsius liggen (niet Fahrenheit, want dan vriezen ze kapot bij -5°C), dan wil ik weten dat die ook boven die temperatuur blijft!

En als ik iets in mijn koppeke krijg, dan moet dat ook gebeuren en zal weinig mij kunnen afleiden. Enkel bepaalde voortplantingsorganen op mijn weg naar perfectie, kunnen dan eventueel nog tijdelijk roet in’t eten gooien. Nen echte vent gaat op die moment niet moeilijk doen. ..

Maar dan draait dat meestal net iets anders uit dan ik mij voorstelde…

Damn you boobies!

Maar goed. Ik kan dus niet slapen. Ik moet en zal daar NU een oplossing voor mijn probleem / doel vinden. Snelcursus’ke Python – dat gaat snel want ik ben toch al programmeur – tutorial’eke volgen en ja… om 3u ’s nachts is het eerste prototype klaar!

En dat was het dan.

ZOOOOOOOOOT!!!

We’re just getting started honey! Wie wil er nu “f-word” constant naar cijfers & letters kijken? Ik moet zeggen, ik was daar wel heer en meester in.

Temp=24.2C Humidity=60.7% Temp=24.3C Humidity=54.8%
Temp=24.3C Humidity=54.9% Temp=24.3C Humidity=58.2%
Temp=24.3C Humidity=57.6% Temp=24.3C Humidity=58.4%
Temp=24.3C Humidity=58.1% Temp=24.2C Humidity=56.9%
Temp=24.0C Humidity=56.1% Temp=23.8C Humidity=57.0%
Temp=23.7C Humidity=57.7% Temp=23.4C Humidity=57.3%
Temp=23.3C Humidity=55.9% Temp=23.1C Humidity=55.7%
Temp=22.9C Humidity=57.1% Temp=22.7C Humidity=58.2%

Repeat here, repeat here ....

Nee jong. Ik wil iets schoon. Iets kinky. Iets… dat zegt “you want me so bad, don’t you?!”. Dus, gaan we ons verder verdiepen in een Python Matplotlib library om sjieke dinges mee te maken. I fell in love ❤

En zo komt den dezen weer iets dichter bij zijn doel:

Yes, I know. You want you soooo bad!

Voilà, dat was het. Dat gaan heel schoon tomaten en pepers worden! Dank u wel en tot ziens.

~~~ awkward silence ~~~

Ooooh, wacht es effe. Ik kan daar eigenlijk nog een relais op aansluiten en eigenlijk volledig automatisch de groeilamp laten aangaan én zelfs de warmtemat aan & uit zetten?! Woooooh awesome!

Let’s do this!

Maar daarvoor ga je nog eens moeten terugkomen, want mijn ADD heeft net iets veel interessanter gevonden!

Gepost door:Jan db

A person with too much hobbies :) Taichi, Learning languages like Japanese, Photography, archery, garderning using ecologic ways, peppers, tomatoes, sports...

4 reacties op “Een ingenieur, een moestuin & ADD

 1. Mooi Jan, love the metrics ! Heb je’n raspi gebruikt met humidity sensor en thermometer aangesloten op thermostaat module of hoe heb je’t gedaan ? Ik heb zelf ook een volautomatisch systeempje gemaakt (maar dan een beetje archaïscher =:-) ) Maar ik mis de metrics, terwijl ik die van al de rest in m’n huis wel monitor.

  Greetings,

  1. Hey Bert. De raspberry heeft een DHT22 sensor, waarvan de data in een mariadb database wordt gestopt. Eigenlijk is dat wel overkill, maar daardoor kan ik wel met een database manager vanop afstand in de database kijken. Misschien dat het nog wel eens in de toekomst gebeurt. Langs de andere kant heb ik ook IO.ADAFRUIT ontdekt, waarmee je uw metrics online live kan raadplegen. Ook misschien iets voor jou?

   In principe is het de bedoeling om een aantal relais te koppelen aan de lamp en warmtemat om het automatisch te laten functioneren, maar ik ben er nog niet toe geraakt. Helaas 🙂 mijn hoofd is constant met 1001 dingen bezig 😀 Zoals ik het momenteel zie wordt het niet té warm eigenlijk en is er nog niet heel veel nood aan een echte thermostaat. Al heb ik wel een soort thermostaat liggen eigenlijk. Complex ding. De handleiding van verloren *kuch*

   1. Top, bedankt voor de tips.
    Ik gebruik zelf een goedkoop practisch thermostaatje met buitensensor aan een draadje, voor de warmtekabel te regelen => Temperature controller MH1210W. Heb er zo op AliE een handvol gekocht vorig jaar. niet mega accuraat maar tof ding voor de gemiddelde moestuinier waar het toch niet op ,5 graad aankomt.

   2. Nah, zo accuraat is dat allemaal niet nodig 🙂 zolang onze zaadjes of plantjes maar niet geroosterd worden 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s