Een jaar om snel te vergeten

2018 was voor mij (ons) inderdaad een jaar om snel te vergeten. Natuurlijk hebben we onze goede en positieve momenten gehad, maar als het op ons nieuw huisje-tuintje aankomt, dan spreken we over veel vertragingen, miserie en gerelateerde stress. De verkoop van ons huis vlotte niet (ondanks alles in orde was én getekend), de bouwfirma kon niet starten zolang we ons geld niet hadden, mijn mini-moestuin seizoen was een ramp door de slakken… én toen de bouwaannemer éindelijk de bouw was gestart, gingen ze nog eens failliet. Diepe zucht… Ja, nét nadat de eerste muren er stonden… een geweldige najaarscadeau voor 88 werven in heel Vlaanderen. Het straffe is dat we er zelf zijn achtergekomen. Geen mail, geen brief, niets. Niemand die ons iets liet weten dat ze failliet waren. Geweldig, niet?!

En dan gebeurt dit ook nog eens. Wind, amateurisme, vandalisme … ?

Je betaalt dan nog eens teveel en … ja kijk, iedereen weet dat je van dat teveel betaalde nooit nog iets terug zal zien. Deprimerend, je zuur verdiende centjes zomaar in rook zien opgaan.

Vooruit kijken

Met het oog op een verhuis in juni dit jaar, had ik natuurlijk heel wat zaden besteld (ik zit op bijna 100 zakjes). Véél teveel eigenlijk, want wat ik er mee wil doen dat kan ik pas echt onderhouden als we er zouden wonen. De verhuis hadden we net voor de zomer gepland. Helaas zal dat niet doorgaan. Maar, met wat geluk, misschien nu eind dit jaar.

*fingers crossed*

Om het wachten toch iets te verzachten, heb ik toch al de eerste pepers gezaaid. Eigenlijk omdat ik ongeduldig ben en zaaien zo rustgevend vind. De vrouwe des huize kijkt wel altijd met een scheef oog toe, opdat ik niet teveel met potgrond mors. Lol. Oh the drama! Dit zijn ze geworden:

  • Jimmy Nardello (Plants of Distinction)
  • Beaver Dam (De Nieuwe Tuin)
  • Early Jalapeño (De Nieuwe Tuin)
  • Yatsufusa (De Nieuwe Tuin)

De eerste is eerder een type langwerpige paprika, maar blijkbaar wel een toppertje. Het zou een dunwandige zijn, met heel veel smaak en een goede opbrengst. De tweede is een van mijn favoriete licht-pikante pepers. Heerlijk in sauzen. Lijkt net zoals de Jimmy Nardello op een punt paprika. Vervolgens is nummer 3 een welgekende. Hopelijk slaag ik er dit jaar eens in om een Sriracha-achtige pikante saus te maken als de hoeveelheid pepers meevalt. Of leggen we ze eens op voor een lekke nacho snack. Tot slot heb ik ook gekozen voor de Yatsufusa peper. Niet zozeer om de smaak, maar om de vorm van de plant – of liever gezegd de stand van de pepers. Deze staan namelijke in groepjes omhoog ipv dat ze neerhangen. Deze Japanse peper schijnt een ook ingrediënt te zijn van een Japanse kruidenmengeling, namelijk Shichimi Togarashi of Japans Zevenkruidenpoeder. Eat that, you Chinese 5-spice powder!

Klaar voor de warmtemat!

Voor de eerste keer maak ik ook gebruik van vermiculiet. Hier in België is dat amper te vinden in de tuincentra (tenzij misschien echte speciaalzaken). Hier moeten we het blijkbaar hebben van het even lichte & luchtige alternatief: perliet.

Het is handig om zaaisels mee af te dekken en om de bovenkant van de potgrond makkelijker vochtig te houden. Voor peulvruchten of pompoenen is het in mijn ogen nutteloos. Voor fijn zaad: perfect.

Als ik eerlijk ben: het vermiculiet is veel aangenamer in de hand dan perliet. Perliet lijkt me nog net iets luchtiger, maar verspreid zich als een gek bij een zuchtje wind (wanneer ze niet vochtig is). Belangrijk? Niet echt. Beiden werken even goed normaal gezien.

Tot de volgende en succes met jullie eerste zaaisels!

Gepost door:Jan db

A person with too much hobbies :) Taichi, Learning languages like Japanese, Photography, archery, garderning using ecologic ways, peppers, tomatoes, sports...

2 reacties op “Nieuwe moed

    1. Helaas wel, maar ik ben heel slecht in kiezen en wil vanalles eens iets proberen. Ik hou enorm van afwisseling en kleur. Niet alleen de vrucht/groente maar ook de bloemen die erop komen 😉

      Dit jaar zal ik ook wel wat mensen met gratis zaden en planten gelukkig maken 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s