Met het oog op volgend jaar zijn de pompoenen gisteren op ons afgedekte stukje grond geplant. ’t Is een van de weinige groenten die (hopelijk) niet teveel input vereisen. Gewapend met de bunzenbrander, wat extra afdekmateriaal en mijn iets te snel afgeharde pompoenenplantjes was het wel effe schrikken om de staat van de grond.

This means war…

Niet geheel onverwacht staat er belachelijk veel onkruid te wachten bij mijn aankomst. Voornamelijk grassen, distels en haagwinde. Ooooh, dit gaat geweldig pijn doen 😮 De haagwinde is zich ook al een weg aan het banen rond de laagstam fruitbomen. Grrr. Het draait zich zelfs rond de distels.

Distels… het blijven errrrg sterke (on)kruiden. Karton en 20cm zure grond deert hen niet:

Links: de blauwebessen bak ongeveer 5 weken geleden. Rechts: hoe het gisteren was. 

My pumpkin, my love!

Ok, eerst wat tijd verspild aan het wieden van de bakken, maar daarna kwam het grotere werk, namelijk de pompoenen planten. Zo’n 6 tal soorten, waaronder 2 soorten butternuts, thelma sanders acorn en uchiki kuri.

Stap 1: extra afdekken

Wie mij volgt, heeft gezien dat er eerst al een laag karton met stro lag, sinds vorig jaar. Bizar genoeg is het karton nog niet helemaal verteerd en zelfs in tamelijk goede staat hier en daar, laat staan dat het stro al verteerd zou zijn.

“Maar Jan, dat is plastiek!”. Ja, maar in dit geval kan het amper anders. De onkruiddruk in de grond en de omliggende velden en nog andere factoren zorgen ervoor dat ik niet de eenvoudigste of meest ecologische manier kan hanteren dit jaar. En wees gerust, dat doek gaat zeker nog even herbruikt worden.

Een deel van het doek was al omhoog gekomen door de sterke distels en een van de hoeken was zelfs omgewaaid.

2018-05-15 13_59_34-iCloud Foto's

Het stuk waar karton en stro lag, daar is nog geen gras doorgekomen. Enkel distels. Al bij al valt het mee als we het nu verder afdekken. Die grote distels worden een lekker compostje 🙂 Ter informatie: de groene distels die meer op de voorgrond staan, waren hiervoor nog niet afgedekt door een anti-worteldoek. Die afgedekte distels zien er wit-gelig uit.

Het doek is nog wat vastgemaakt aan de zijkant met pinnen en waait hopelijk niet meer weg. Eens de pompoenen groeien, zorgt het gewicht van de planten er wel voor dat het doek niet meer weg waait.

Stap 2: that’s a hot pumpkin! oftewel… niet met vuur spelen!

2018-05-15 14_02_03-iCloud Foto's

Gaten branden in geweven worteldoek is een ideale manier om jezelf geen irritante, rafelende stukken doek cadeau te doen. Werkt perfect. Maar…

Oeps…

Wees je er zeker van dat er geen doek of droog stro meer smeult :O of je maakt het zelfde mee als den dezen. En het plantje… we zullen het zien of het de BBQ heeft overleeft. Ach, planten genoeg! Ik hoop dat de slakken dit niet lezen…

2018-05-15 14_02_42-iCloud Foto's

Stap 3: aanschouw het meesterwerk

Geef jezelf een klopje op de schouder. Job well done. Dat ziet er niet slecht uit! Daar komt volgend jaar alvast 50m²  moestuin. Met een pak minder onkruiden natuurlijk.

2018-05-15 14_04_13-iCloud Foto's

Achterklap

Mijn ervaringen over de grondkwaliteit: leem, met zeer weinig organische stof. Met mijn schupje raakte ik moeilijk in de grond om een gat te maken voor de pompoen planten. Daarnaast is de grond rond de fruitbomen aan het splijten door de droogte. Dat wil ook wel wat zeggen. Er is heel wat werk aan de winkel om er terug wat leven in te krijgen.

Gepost door:Jan db

A person with too much hobbies :) Taichi, Learning languages like Japanese, Photography, archery, garderning using ecologic ways, peppers, tomatoes, sports...

Een reactie op “I love you, pumpkin

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s