Vorige week vrijdag kon ik na lang wachten mijn eerste zeis cursus volgen. Wat?! Een cursus volgen om te zeisen? Zo moeilijk is dat toch niet?

Als je iemand ziet zeisen, dan lijkt alles super eenvoudig. Maar als je veilig en vooral correct wil werken met de zeis, dan ga je toch eerst aan je techniek moeten sleutelen. En vooral beginnen bij het begin. Anders zal er rap een ambulance aan te pas komen.

Cursus zeisen
Ter plaatse zeisen. Ongeduldig mannen willen meer 😉

Zoals je ziet, zat het weer goed mee!

Waarom zeisen?

Voor mij is het heel simpel: ik werk niet graag met een bosmaaier. Vooral die met hun tweetaktmotor, welke immens veel lawaai maken, veel vibraties geven, waar je meer PBM’s nodig hebt dan met een zeis… Nee, voor de meeste situaties volstaat voor mij een zeis. Back to our roots! Beetje extra lichaamsbeweging.

In sommige gevallen zijn de nieuwe battery-powered bosmaaiers nog te overwegen, als je ook andere compatibele apparatuur van hetzelfde merk gebruikt. De prijs is er ook naar.

Zeisen met een goede techniek is zelfs goed voor uw lichaam! En deze techniek is zo goed als verdwenen door de opkomst van de gemotoriseerde werktuigen. Gelukkig zijn er nog mensen die zich interesseren in het onderwerp én de voordelen van zeisen inzien in de praktijk. Meer en meer mensen verdiepen zich opnieuw in deze oude techniek.

Ontvangst

De cursus werd georganiseerd door Inverde op het terrein van het Museum voor Oude Technieken (MOT) in Grimbergen. Een leuke locatie, want we konden hier en daar even genieten van wat het museum te bieden heeft. Al was er natuurlijk niet genoeg tijd om alles te bekijken.

We waren met een tiental mensen, waaronder – ja hoor – ook een vrouw. Helaas maar één vrouw, maar goed. Ze deed het alleszins heel goed vond ik. Waar ik de neiging had om agressiever te gaan werken, was zij heel beheerst.

Natuurlijk, het belangrijkste van de cursus: onze lesgever Philip Verhaeghe. Hij staat blijkbaar gekend als dé zeis-man in België. Ideaal.

De tools

Het is duidelijk: de kwaliteit is belangrijk voor een zeis. Zowel de steel als het mes. Filip heeft het duidelijk niet voor de meer modernere zeisbladen, welke zogezegd niet meer geslepen moeten worden en bestaan uit harder staal.

Er kan heel veel gezegd worden over de ideale vorm van het zeisblad, de steel en de kwaliteit van het materiaal. Als je daar meer over wilt weten, moet je de cursus maar volgen. Dit is teveel om op te noemen in deze bespreking.

Filip legt ons uit hoe we onze materiaal keuze moeten overwegen, afhankelijk van onze lengte én wat we willen doen. Bijvoorbeeld over de messen keuze: om vers gras te maaien kan je een langer blad nemen (omdat gras mals is), om zwaardere kruiden (vb: ridderzuring) en dergelijke te maaien, gebruik je eerder een korter ruigteblad.

Je hebt geen twee stelen nodig. Je verwisselt gewoon het ene met het andere blad, naargelang het type gras of onkruid dat je wilt gaan maaien.

Techniek

Na het afstellen van ons materiaal, wordt er uitgelegd hoe we met een wetsteen onze zeis scherper maken. Een techniek waarbij praktisch alle beginners al snel de mist ingaan, omdat ze hun lichaam niet kennen en onder controle kunnen houden.

Een verkeerde beweging en de EHBO doos zal snel aanwezig zijn. Of een dokter… Nochtans met een goede techniek kan er helemaal niets gebeuren en kan je bijna blindelings wetten. Maar ja, veel mensen zijn soms te nonchalant of te rap afgeleid. Oh en het wetten kan wel om de 5 minuten gebeuren om het blad scherp te houden. En dat verschil merk je al heel snel.

Eens afgesteld is het eindelijk tijd voor het échte werk. Zeisen! Iedereen verwachtte een hoog grasveld, maar dat was niet wat Filip had voorzien voor ons. We gingen voor een simpel grasveld – net voor het museum – van ongeveer 7 à 10cm hoog. De ideale manier om de techniek aan te leren.

Grappig genoeg kwamen de “mannen van de gemeente” net toe met hun zware zitmaaiers om ons pelouseke af te doen. De organisatie moest snel de mannen overtuigen dat “wij” het werk wil gingen doen. Haha.

Houding, houding, houding. Voeten op dan schouderbreedte of iets breder, knieën zijn unlocked (los), zeis op de grond en de heup niet meebewegen. Handen blijven dicht bij het lichaam. Zeis (voor rechtshandigen) rechts houden en dan een glijdende beweging maken over de grond in een halve maan door de rug te draaien. De zeis mag niet van de grond komen. Strijk de kak terug uit naar rechts (is een tip om op de grond te blijven met je zeis 😉 ) en herhaal.

Als je de beweging correct uitvoert, krijg je links van jou een mooi hoopje met vers gezeist gras dat je later makkelijk kan opnemen. Als dat lukt, dan kan je kleine stapjes nemen en vooruit gaan.

Haren

Wanneer je messen met lange, zachte bladen hebt, moet je op een bepaald moment gaan haren. Dat is eigenlijk het bot geworden snijvlak van het blad platter maken zodat je terug een scherper blad krijgt. Daarvoor maak je gebruik van een hamer en een speciaal aambeeld.

Het is niet zo simpel en het kan de mensen wat afschrikken of overweldigend overkomen: “moet dat écht?” Ja, het is wel onderdeel van een zeis dat een leven lang meegaat. Gelukkig zijn er verschillende manieren om een zeis te haren. De ene al wat makkelijker dan de ander, maar allemaal met hun voor- en nadelen.

IMG_6577
Marleen aan het werk met een simpelere manier van haren

Samenvatting

We hebben echt wel veel geleerd op deze cursus zeisen. Filip heeft er enorm veel verstand van en kan zijn passie goed overzetten.

Ikzelf moet vooral proberen van niet te snel willen zijn en vooral letten op de techniek. Ja, techniek. We blijven het herhalen. Techniek. Techniek. Meer dan één persoon op de cursus had de neiging om eerder te gaan hakken (brute kracht) in plaats van de juiste techniek te hanteren en het mes al het werk laten doen. Ik heb dat zeisblad verschillende keren bijna zien wegvliegen 😀

Een zeis is en blijft een zeer scherp voorwerp. Net zoals het werken met een bosmaaier, wil je geen andere mensen, kinderen of dieren in de buurt. Het blad is zo scherp dat het zelfs onoplettende kikkers en andere beesten dodelijk kan verwonden. Als je nonchalant jouw blad hanteert, wet, haart of zelfs verkeerd opbergt, dan kunnen er ongelukken gebeuren. Hou je daar allemaal mooi rekening mee, dan is dit een geweldig toevoeging aan jouw tuingereedschap. Eentje waar je meer plezier kan aan beleven dan een zware, macho-style bosmaaier.

De cursus is zeker en vast een aanrader!

Hier te koop: http://www.terratools.be

 

Gepost door:Jan db

A person with too much hobbies :) Taichi, Learning languages like Japanese, Photography, archery, garderning using ecologic ways, peppers, tomatoes, sports...

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s