Op de Open Monumentendag het voorbije weekend, kon je gratis de Museumtuin bezoeken van het Kasteel van Gaasbeek. De tuin ligt niet in het kasteel zelf, maar in de schaduw ervan. Een 100-tal meters ervandaan. Normaal kan je zelfs het kasteel van in de museumtuin zien, maar wegens tijdsdruk en vergetelheid, heb ik niet alles bezocht. In principe ging ik vooral om mij te bevragen bij de exposanten (omwille van aanleggen nieuwe fruittuin eind dit jaar), maar dat neemt niet weg dat ik toch wel lichtjes onder de indruk was van de museum tuin.

Om terug te komen op die “indruk”, mijn grootste onbeantwoorde vragen rond mijn bezoek was: waarom plukken ze hun groenten en fruit niet?! En wat doen ze ermee?

De exposanten

De dag begon zeer grauw, ik was eigenlijk mijn vest vergeten en hoopte dat het niet ging regenen. Mijne jongste was niet wild enthousiast toen hij mee “moest” met de papa, maar daar kwam snel verandering in. Op veel plaatsen kon je verschillende soorten appel en peer proeven 😉

DSC_1345
Proeven bij Kwekerij De Linde

Heel veel exposanten waren er niet, maar het was wel leuk om te zien dat ze redelijk wat fruitplanten in pot aanboden – ter plaatse – voor de geïnteresseerden. (Ik twijfelde zo hard om een pink blueberry mee te nemen) .

Ik ben vooral gestopt bij Boomkwekerij De Linde, omdat ik daar echt wel mijn ding lijk te hebben gevonden. Ze hebben een immense keuze, waar ik zeker en vast mijn gading in zal vinden. Hun inzit voor bio is nog een dikke plus.

DSC_1344

Het was een leuk gesprek en heb een aantal dingen bijgeleerd. Ook het feit dat we het erover eens waren dat de “alomgekende” Brown Turkey vijg niet zo denderend is en dat zijn Del Portogallo vijg beter zou zijn.

De fruittuin

Het grootste gedeelte van de museumtuin staat simpelweg vol met halfstammen, leifruit etc… Er staan verschillende, interessante “fruithaag systemen” tentoongesteld, die misschien wel inspiratie bieden voor je eigen fruittuin.

DSC_1357

DSC_1359

Tegen een gevel van een huisje, naast de fruithagen, staan verschillende leivormen die echt wel de moeite zijn om te bekijken.

DSC_1364

Het is ongelooflijk hoeveel fruit er overal aanhangt. Soms hangen er echt gigantische appels en peren aan welke je bijna nooit in de winkels ziet terechtkomen.

Hieronder nog wat extra foto’s van de “fruit-overvloed” in de museumtuin.

Het spijtigste vind ik de bessenstruiken. Al de rode bessen zijn ondertussen aan’t wegrotten op de struiken.Het is eerlijk gezegd geen zicht. Voer voor de vogels uit het park?

Ook de druivelaars dragen gigantische hoeveelheden die hopelijk wél nog eens geoogst worden, want er hangen her en der bordjes dat er niet mag geplukt worden. Hopelijk nemen ze zichzelf niet te letterlijk 😀

De laatste foto is de vrucht van een mispelboom (bruine vrucht). Een vrucht dat door niet veel mensen gekend is, maar vroeger wel veel in gelei werd verwerkt.

In de volgende blog post toon ik nog wat andere foto’s uit de museumtuin, o.a. van de bloemen en de groenten.

Gepost door:Jan db

A person with too much hobbies :) Taichi, Learning languages like Japanese, Photography, archery, garderning using ecologic ways, peppers, tomatoes, sports...

2 reacties op “Bezoek museumtuin – Kasteel van Gaasbeek (deel 1)

 1. Hoi Jan,

  bedankt voor je bericht. Jammer dat ik het gemist heb. Had ik ook graag bezocht. Na de woelratten attack moet ik mijn fruitboompjes helaas vervangen en aanvullen. Ik vroeg me af; hoe ben je dit te weten gekomen, welke bronnen heb je zoal?
  Misschien is het een idee om een ‘event’ kalender op je blog te zetten als er regelmatig zo’n dingen zijn als rondleidingen (natuurlijke moestuin), opendeurdagen, cursussen, … ?
  Ik had dat vroeger ook op mijn ‘gastronomische’ blog toen ik dat nog fervent bijhield :-), in tijden van geen kinderen en veel tijd.

  Heb je al een plan voor je nieuwe tuin gemaakt ? (dacht dat door veranderingen je een volledig nieuwe tuin opeens ter beschikking had of zoiets?)

  Groeten,
  Bert Peters.

  1. Hey Bert

   De tuinen kan je eigenlijk nog tot eind oktober – denk ik – bezoeken hoor. Al moet je dan wel betalen (€3/p), dus dat maakt de wereld niet. Als je foto’s wilt nemen, loopt er op dit moment ook wat minder volk voor de lens 😉

   Eigenlijk ben ik puur toeval hierop uitgekomen. Ik wist dat ik ergens in’t najaar mijn fruitbomen moest bestellen (en ging dat sowieso via De Linde doen) en natuurlijk stond er op hun website dat ze gisteren aanwezig waren met een stand. De ideale moment om al een paar eerste vragen te stellen. Op hun website (zie link in de tekst) onder “activiteiten” staat waar ze binnen twee weken én ook in oktober aanwezig zullen zijn.

   Ik zou in theorie een activiteiten kalender kunnen maken, maar jah.. kids en nog andere hobbies 😉 wel een interessant idee voor in de toekomst, wanneer ik van plan ben om no-dig cursussen te gaan geven.

   Voor Velt activiteiten kan je altijd hier terecht: http://velt.nu/activiteitenkalender

   De eerstvolgende “belangrijkste” activiteit is waarschijnlijk: http://www.parkvanbeervelde.be/nl/de_tuindagen/142017/0/in-de-herfst/oktober

   Eerst moet de nieuwe moestuin in orde zijn. En dat is inderdaad een nieuw stuk grond (ga opnieuw bouwen) waar ik 4are ter beschikking heb voor moestuin en fruittuin. Ik heb een paar vage schetsen voor de moestuin die ik zal delen, maar ik moet eerst weten hoe mijn fruittuin er eerst gaat uit zien voor de verdere details. En eigenlijk moet ik ook nog een aanvraag indienen voor de serre inplanting (stukje echte landbouwgrond) :/ zucht. Zoveel planning nog.

   Het najaar is nog lang en er zijn nog genoeg ideeën… alleen de uitvoering duurt soms wat langer helaas 😉 stay tuned!

   Groetjes
   Jan

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s