Vorige keer ging het over mijn top 5 ergernissen rond (on)kruiden in mijn moestuin. Welke ik liever niet constant wil hoeven verwijderen.Er zijn natuurlijk nog een aantal andere planten, maar die doen me veel minder kwaad, ook al kunnen ze soms in grote getale aanwezig zijn.

(Speer- of Maria)distel

In de jaren vóór de aanleg van de moestuin, was de grond “vergeven” van de distels. Immense hoge distels, soms wel 2m hoog. Wanneer de bloemen uitgebloeid waren en de zaden klaar waren voor verspreiding, zag je letterlijk wolken aan zaden overvliegen. Recht in onze gazon en gelukkig ook bij de buren 😀 Gezellig hoor. Mooi om te zien…  Daar heb ik in de komende weken en maanden heel wat zaailingen van uitgetrokken met de hand.

Er bestaat helaas veel controverse rond het excessief verwijderen van alle mogelijke distels omwille van een zeer oude wet, welke eigenlijk niet meer van nut is omwille van de veranderingen in de landbouw.

Buiten de akelige stekels is dit eigenlijk een zeer nuttige plant voor bijen, vlinder en andere insecten. Het is als het ware een nectar café voor deze beestjes. Toevallig heeft natuurpunt (tijdens het schrijven van deze post) een artikel online geplaatst: waarom bijen en vlinders geen fan zijn van distelbestrijding. Een ander interessant artikel vind je hier: Waarom distelbestrijding niet meer van deze tijd is

Het komt er feitelijk op neer dat je echt niet alle distels hoeft te verwijderen, al laat je ze beter niet staan tussen jouw groenten. Hehe.

Jonge zaailingen verwijder ik soms met de blote hand, maar ik probeer ze wel – door ze aan de wortel vast te nemen – weg te trekken.

speerdistel-100711-016
(Speer) distel

Melganzevoet

Het eerste jaar was er bijna niets anders dan dit plantje te bespeuren – naast de ridderzuring – in de moestuin grond. In de lente zag je één groot tapijt aan zaailingen. Opvallend is dat de melganzevoet minder aanwezig is dan vroeger. Of was ze nu toch aanwezig vorige zomer… ik weet het zelfs niet meer 😮 maar toch wel zeker het vermelden waard 😀

Het ambetante, in mijn eerste en/of tweede jaar, was de enorme gelijkenis met quinoa en tuinmelde die ik zaaide. Als zaailing amper te onderscheiden van elkaar.Ze behoren namelijk allemaal tot de amarantenfamilie

Als zaailing makkelijk te verwijderen, maar laat het niet in zaad komen! Grotere planten kan je eventueel onderaan afknippen of afsteken met de schop.

14761
Melganzevoet

Brandnetel, gewone

De brandnetel zorgt voor een haat-liefde verhouding. De brandnetelgier is geweldig voor verschillende doeleinden zoals voeding of tegen insecten, maar soms dringt ze zich te fel op. Stuit per ongeluk tegen een kleine plantje tegen het wieden en je kent dat typische branderige gevoel van een brandnetel aanraking… Wist je dat het blad zelf eigenlijk niet steekt? Het zijn voornamelijk de haartjes op de stengels die de pijn of irritatie veroorzaken.

Ik laat altijd wel ergens een stukje staan, omdat bepaalde vlinders dit als hun waardeplant beschouwen en natuurlijk voor haar gier functionaliteit.

Gelukkig is brandnetel op ongewenste plaatsen tamelijk eenvoudig te verwijderen. De plant wortelt tamelijk oppervlakkig, maar maak ook veel uitlopers. Toen ik net begon in de moestuin, kon ik letterlijk een tapijtje van brandnetel wortels verwijderen. Heel grappig.

IMG_5099
Brandnetel, gewone

Vogelmuur

Vormt een dik vettig tapijtje, maar is niet zo moeilijk verwijderbaar. Opvallend: het blijft er mooi vochtig onder. (Ik hoop dat mijn determinatie niet in de mist is gegaan bij deze plant).

IMG_5095
Vogelmuur

Paarse dovenetel

De paarse dovenetel is minder erg dan de echte brandnetel, vind ik. Hij is ook wat mooier, steekt natuurlijk niet en wordt ook niet zo groot. Momenteel komt hij wel in grote hoeveelheden voor omdat ik de grond vorig jaar niet meer had afgedekt met organisch materiaal.

IMG_5094
Paarse dovenetel

Kleefkruid

Meestal tref ik deze aan in grotere groepen, maar eerder langs de moestuin. Het blijven plakken aan alles en nog wat, is de typische manier van de plant om zijn zaden te verspreiden. Daarom probeer ik mijn hond weg te houden van deze plant, want anders hangt ze helemaal vol kleine bolletjes 😀 maar ook onze kousen hangen soms vol.

Op zich niet zo moeilijk om te verwijderen… het plakt toch aaneen…

kleefkruid-100529-373
Kleefkruid

Zo, dat was de “bonus” aanvulling op mijn lijstje aan meest voorkomende (on)kruiden in en rond mijn moestuin. Welke (on)kruiden kunnen jullie missen in de moestuin?

Gepost door:Jan db

A person with too much hobbies :) Taichi, Learning languages like Japanese, Photography, archery, garderning using ecologic ways, peppers, tomatoes, sports...

2 reacties op “Bonus (on)kruiden in mijn moestuin

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s