Hier met die zonnebril!

De nieuwe LED lamp is blijkbaar zó fel – in vergelijking met de T5 lampen – dat de hete pepers het zelf te warm krijgen! Ze vertonen bruin-paarse verkleuringen op de bladeren die er niet zo geweldig uitzien, vooral als je weet dat deze soorten géén paarse bladeren hebben.

zonnebrandpepers

Deze verkleuring komt vooral voor bij de zaailingen die het meeste licht krijgen. Ze staan ondertussen al verder van de lamp. Er zijn verschillende redenen waarom dit zou kunnen voorvallen, zeggen sommigen. Het kan eigenlijk aan heel veel factoren liggen en regelmatig ook wel eens een fosfor tekort. Dat laatste vind ik zeer ontoepasselijk, want ze hebben net nieuwe potgrond gekregen waar alles inzit qua NPK. Het ziet er naar uit dat het een combinatie koude tempereatuur en straffe lamp is. Als we de andere peper kwekers mogen geloven, dan is deze kleur een “sun tan” of zonnebrand en zal het de planten niet zo fel hinderen in de toekomst. Zoals je kan zien hebben de nieuwe bladeren er ook niet zo veel last meer van. 18 uur licht is misschien ook wel een beetje teveel van het goeie…

Techniek is leuk

Ik zou mezelf niet zijn als ik niet zou kunnen experimenteren. Bij de pepers staat nu een raspberry pi met temperatuur en vochtigheidsgraad sensor. Met al die data heb ik in de late uurtjes een kleine website in elkaar gestoken. Handig hoor 🙂

Nu weten we tenminste hoe koud of warm de plantjes het hebben. En zonder licht lijkt het inderdaad wel fel af te koelen.

Voor de geeks onder ons: de site zelf draait op de Raspberry Pi op een NodeJS/Express webserver met Semantic UI als CSS framework. Elke 5 minuten wordt de data via een Python script in een databank gestoken en zelfs een foto genomen.

2017-01-20-14_12_33-grow-project-climate-controle

Het valt op dat de vochtigheid steeds verhoogt wanneer de lamp stopt met branden. Ja, en ook de grafiek staat ook nog niet op punt (de nieuwste waarden staan rechts in plaats van links), maar goed, het werkt al. Dat is voor mij het belangrijkste 🙂

En hoe zit het met de Smart Garden Hack?

Ha! Goed dat ik er over begin! De sla doet het goed. Ze lijkt net een boost gekregen te hebben. Zie hier het huidige resultaat. Niet slecht he?

2017-01-20-14_19_04-icloud-fotos

 

 

Gepost door:Jan db

A person with too much hobbies :) Taichi, Learning languages like Japanese, Photography, archery, garderning using ecologic ways, peppers, tomatoes, sports...

3 reacties op “Zonnebrand voor de pepers

 1. Hoi Jan,

  Zelf zit ik ook aan deze lichtbronnen te denken, maar ik lees niks meer op je site hoe het nou afgelopen is. Gebruik je z nog, die Cree leds?

  Groetjes,

  Marc

  1. Hey Marc

   De plantjes hebben die “zonnebrand” wel degelijk overleefd en er is mooi nieuw blad in de plaats gekomen. Mooie volle, prachtige planten.

   In de zomer en het najaar gebruik ik geen groeilampen, maar het peper seizoen komt er weer aan, dus dan ga ik inderdaad opnieuw aan de slag =) deze keer de lamp wat verder weghouden van de plantjes 😀 en zorgen dat de omgevingstemperatuur niet te koud is. Dat zal dan ook de oorzaak geweest zijn van de paarse kleur. Koude en teveel lichtenergie waardoor de energieomzetting in de planten niet goed lukte.

   Ik ben echt wel content dat ik de CREEs heb gebruikt (DYI style), want ik zie nu dergelijke systemen te koop staan voor 600+ euro :O )

   Groetjes
   Jan

   1. Hoi Jan,

    Mooi te horen. Hoe ver zet je ze er dan vanaf? En mag ik je vragen hoe groot het oppervalk is dat je wilt verlichten? Heb je er ook een dimmer tussen? En welke kleurtemp gebruik je? Lees overal 3500K, maar volgens mij is 6500K toch veel beter?

    Zelf wil ik een bak maken van 120×60 cm, en dat met 3 lampen in lijn belichten (rondom dicht met witte plaat, vermogen 1400mA). Krijg aan de ene kant het idee dat dat te ‘weinig’ is, aan de andere kant meer als genoeg. Het lijkt niet alleen te gaan om lumen, maar vooral om de PAR voor het bladgroen, en dat blijken deze lampen meer als genoeg te hebben. Ze gaan bij mij vanaf eind april / begin mei naar de kas. Heb het voorheen altijd gedaan met 2 tl lampen (de voorkweek).

    Groetjes,

    Marc

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s