De sla is mooi aan het groeien, ik veronderstel dat de eerste oogst zeer binnenkort zal zijn, als het niet te fris blijft in de garage. Was ze al bijna vergeten water te geven 😮 ze beginnen iets meer te drinken al en dat is een goed teken.

Deze avond of dit weekend misschien nog wat microgreens zaaien voor oudejaarsavond. Een feestje met eigen gekweekte groentjes is altijd leuker.

Cob LEDs

Wtf zijn cob LEDs?  Cob staat voor “chips on board”, wat wil zeggen dat er heel veel kleine leds bij elkaar staan alsof het één LED was. Het is een belangrijke stap in de groeilamp en LED wereld om het verbruik van indoor lampen serieus omlaag te halen voor eenzelfde lichtopbrengst. Lagere stroomkosten met een zelfde lichtopbrengst staat gelijk aan meer money-in-the-pocket voor de commerçant, maar ook voor de hobbykwekers.

Mijn keuze is gevallen op de CXB3590 cob leds van CREE, na lang onderzoek en afschuimen van verschillende sites en fora. Samen met een Meanwell LED driver en enkele passieve heatsinks maak ik mijn eigen groeilamp voor een fractie van de prijs in de winkel. Ik wou eigenlijk eerst een HPS lamp gaan testen (eentje van 250Watt zou volstaan), maar in een kleine kweekkast heb je waarschijnlijk al snel last van teveel warmte. Hieronder een tekening van de opstelling die ik ga creëren (de LEDs zitten natuurlijk onder de heatsinks)

growlight_cad

Deze cree LED heeft een spanning nodig van 36V en een maximum stroom van ongeveer 3.6A. Dat betekent dat één zo een LED dus meer dan 120W aan power kan geven. Je zou kunnen zeggen dat je met 1 of 2 LEDs voldoende hebt om een kleine ruimte van een halve m² te verwarmen en dat is correct. Maar… meer stroom door een LED sturen, betekent ook meer hitte ontwikkeling en als de temperatuur stijgt van de COB dan daalt de lichtopbrengst en verlaagt de levensduur van de LED gevoelig. Om de gegenereerde hitte bij hogere stroom te compenseren moet er actief gekoeld gaan worden en dan daalt de opbrengst per Watt van jouw planten.

Daarom is het interessanter om een LED aan te sturen met een lagere stroom, zoals 1.4A ongeveer. Dat zou meer dan genoeg zijn. Uiteindelijk heb je dan 50W per LED en als je er 4 in serie zet, dan kom je ook aan 200W uit! Dankzij de dimmable LED driver kan je de stroom nog wat gaan verlagen naar bijvoorbeeld 1A en zal het vermogen zakken tot 36W en krijg je van 4 cobs ongeveer 144W, hetgeen meer dan genoeg voor mijn kleine tent.

Volgens de mensen die er meer vanaf weten dan mezelf – deze ingenieur kan niet van alles op de hoogte zijn – is het dus beter om meerdere LEDs met een lagere stroom te gebruiken in plaats van één LED op full power omdat dan de lichtopbrengst per Watt beter is.

Een ander punt zijn de hotspots. Stel je hebt een ruimte van 1 vierkante meter. Als je twee LEDs evenredig verdeelt in de ruimte en je draait ze full-power, dan krijg je in die ruimte één grote hotspot (wetende dat de LEDs niet te ver maar ook niet te dicht op de planten mogen hangen). In die hotspot is de lichtopbrengst heel groot, maar ook veel minder aan de buitenkant van de ruimte (zelfs met weerkaatsing van het licht). De planten die aan de buitenkant van de ruimte staan, zullen minder goed groeien en in het midden beter. Óf als de lichtopbrengst té groot is – en dat kan – kunnen zelfs de bladeren van de planten in het midden verschroeien door de intensiteit van de LEDs (indien ze bvb te dicht bij de planten hangen). We nemen vervolgens 4 cob LEDs op diezelfde hoogte en verlagen de stroom om hetzelfde totale vermogen van de 2 LEDs te hebben. We verspreiden ze terug evenredig in de ruimte. Wat zien we dan? Er zullen nog steeds bepaalde hotspots ontstaan (dat is logisch), maar deze zijn veel minder intensief dan met twee LEDs én doordat het licht meer gespreid is, profiteren de planten aan de buitenkant veel meer van het totale beschikbare licht. En zo kan je verder gaan naar 8 cob LEDs of meer. Op den duur is het wel minder interessant om meer LEDs te plaatsen, want cob LEDs zijn niet bepaald goedkoop en dan duurt het veel te lang vooraleer je jouw investering hebt terugverdiend.

Ik kan niet wachten om de pepertjes te zaaien en ze te laten zonnen onder de groeilamp!

In de toekomst leg ik wel eens uit hoe je zelf je LEDs en LED driver kan samenstellen.

Gepost door:Jan db

A person with too much hobbies :) Taichi, Learning languages like Japanese, Photography, archery, garderning using ecologic ways, peppers, tomatoes, sports...

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s