Er zijn ontelbaar veel tomatenrassen. Wie de laatste jaren veel last van ziektes had of niet weet welke tomatenrassen hij dit jaar eens moet proberen, wel… op vlak van hybrides moet je zeker de volgende tomaten eens uitproberen:

Gigantomo F1

Deze is wel 20 jaar in de maak geweest. Eigenlijk was het eerder de tomaat van 2015-2016, maar niet iedereen is altijd mee met de nieuwste trends hé. Hehe. Helaas heeft de “vader” van deze tomaat, de commercialisatie niet meer mogen meemaken. Ondanks dat, is het wel een mooie tomaat geworden die tot wel 1.5.kg zwaar kon worden! Dat is bijna dubbel zo zwaar als mijn zwaarste tomaat ooit: +-850gram. En dat was toen een Ananas Noire.

Binnenin zitten zeer weinig zaadjes en heb je lekker veel vruchtvlees. Niet zo zuur als andere tomaten, maar wel met de heerlijke smaak van heirloom tomaten. Ook belangrijk om te vermelden: deze beefsteak tomaat heeft een goede ziekteresistentie tegen de tomatenziekte en dat maakt haar een nog interessantere keuze.

26329z

Het geheim zit vooral in de “monster bloemen”. Bijna elke tros heeft één zo’n bloem (dit zijn eigenlijk verschillende bloemen die als het ware in elkaar gesmolten lijken te zijn). Voor de beste resultaten hou je maar één tomaat aan per tros. Die speciale bloemen kom je wel meer tegen bij heirloom tomaten, heb ik gemerkt.

Op de foto hieronder, zie je trouwens zo’n bloem (foto: Diana’s mooie moestuin). De bovenste is het “gedrocht”, zoals ze het noemt, de andere twee zijn normale bloemen.

tomaten_bloemen

Mountain Magic F1

Dit is eigenlijk het tegengestelde van de vorige tomaat, qua grootte. De tomaten zijn een pak kleiner, rond de 56gram, een middelmaat. Deze tomaat wordt vooral gepromoot door zijn hoge ziekteresistentie tegen ondere andere de recente “strains” van Phytophtora, oftewel de tomatenziekte. Dat maakt deze tomaat superieur, vooral voor mensen – zoals ik – die ondanks alle moeite toch regelmatig met de tomatenziekte kampen.

De zoete, aromatische smaak maakt dit ras extra geliefd, in de professionele teelt noemen ze het een trostomaat met de smaak van Tasty Tom. Je kan de smaak vergelijken met het zeer geliefde oude ras Brandywine
– Vreeken.nl

Voor de rest is deze tomaat een all-purpose tomaat. Perfect voor salades, koken, direct van de plant uit het vuistje…

8963311599646

 

Let’s do this! 🙂

Gepost door:Jan db

A person with too much hobbies :) Taichi, Learning languages like Japanese, Photography, archery, garderning using ecologic ways, peppers, tomatoes, sports...

4 reacties op “Welke tomaten moet je zeker eens proberen in 2017?

  1. Ik wil die graag es proberen, waar geraak ik aan plantjes? Of in het slechtste geval aan zaad maar dan moet ik wel de plantjes bij iemand kunnen laten groeien in de serre want zelf heb ik er geen.

    1. Ik heb van de twee soorten zaadjes besteld bij Vreeken. Ik ga ze zelf proberen opkweken terug, in Maart normaal. Je kan erin delen als je wilt. Zijn echt maar max 8-10 zaadjes per soort :/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s