Compost is het zwarte goud van de moestuin. Doe het goed en je hoeft helemaal geen dure (organische) meststoffen te kopen om jouw planten goed te laten groeien. Alles wat goed composteerbaar is, vliegt op de compost. Ook koffiegruis is een klassieker voor de compost hoop, want het zou stikstof toevoegen aan de composthoop. Zo zijn er mensen die bij cafés, tavernes, koffiebars … langs gaan, om daar emmers van bruine goed op te halen.

Waarom is koffiegruis zo populair?

Koffiegruis zou …

  • de pH van de grond verlagen (zuurder maken), wat goed is voor zuurminnende planten
  • goed zijn om te mulchen rond planten
  • worden gebruikt om slakken weg te houden van planten
  • volgens sommigen katten weghouden uit de tuin waar het gestrooid werd
  • heel goed voedsel zijn voor wormen in wormcompostbakken

2016-11-30-13_44_52-coffee-plant-google-zoeken

Maar is het echt wel zo’n wondermiddel?

James Wong – bekend botanist, boekenschrijver en televisie presentator “Grow your own drugs” – is het daar niet helemaal mee eens (*). Gedreven door hopen gratis koffie gruis- beschikbaar gesteld door coffee bars –  en met veel nieuwsgierigheid begon James een klein experimentje.

Voor dit experiment had hij twee identieke moestuinbedden, met sla, tomaat, kruiden en bloemen. Eén van de bedden bestrooide hij met (afgekoeld) koffiegruis en de andere liet hij als controle bed. Binnen de twee weken was het duidelijk dat het bed met koffiegruis er slechter aan toe was dan het controle bed. De groei ging achteruit, bladeren verkleurden en planten stierven zelfs gewoon af. In sommige gevallen weigerden zaden zelfs te kiemen.

Na wat wetenschappelijk leesvoer door te nemen, begreep hij dat de oorzaak. Koffiebonen bezitten van nature caffeïne. De reden waarom planten caffeïne produceren is allelopathie, oftewel het proces waarbij planten stoffen produceren die de groei en ontwikkeling van andere organismen beïnvloeden, zowel positief als negatief.

Caffeine may cause autotoxicity, in Coffea arabica (Waller et stems, roots, pulp of coffee, and undercanopy soil) significantly inhibited the seed germination and radicle growth of barley, rye grass, lettuce, and fescue (**)

In dit geval heeft het koffiegruis een zeer negatieve invloed op de zaden, planten én op het bacteriële grondleven.

Eindoordeel

James’s onderzoek was geen groot wetenschappelijk onderzoek, al zijn er wel een aantal gedaan naar de invloed van cafeïne. Ondanks dat, kunnen we ons toch ook beter de vraag stellen: is het verstandig om nog verder koffiegruis te gebruiken, gezien de uitkomst?

Misschien kan een klein beetje gruis op de composthoop geen kwaad; waar wormen lekker hun gang kunnen gaan. Zomaar alles rond jouw planten strooien, dat lijkt spijtig genoeg geen goede optie te zijn, ook al heeft caffeïne niet op alle planten een dermate negatieve impact.

Referenties

Gepost door:Jan db

A person with too much hobbies :) Taichi, Learning languages like Japanese, Photography, archery, garderning using ecologic ways, peppers, tomatoes, sports...

Een reactie op “Koffiegruis, goed of toch liever niet?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s