De Smart Garden wereld – om binnenshuis zelf snel lekkere groentjes en kruiden te kweken – is reeds groter dan ik oorspronkelijk gedacht dankzij extra research, na een vorige blogpost. Maar, wat ik gisteren in mijn mailbox ontving, blew my mind. Meet OGarden, een haast futuristisch concept. Een samenwerking tussen België, Frankrijk en Quebec (Canada).

Jup, OGarden bevat een groot wiel dat éénmaal per uur een volledige omwenteling maakt rond een groeilamp in het midden van het wiel. De lamp is geprogrammeerd zodat de planten genoeg licht hebben en ze krijgen ook automatisch water. De planten zelf zitten in een soort groeimedium dat je kan vergelijken met “peat pellets”. Je kent ze wel, die dunne tabletjes die opzwellen in water en waar je enkele zaadjes in stopt. Uiteindelijk is er plaats voor wel 100 plantjes in het wiel. Dat betekent, als je alles goed organiseert, je dagelijks 1 à 3 plantjes zou kunnen oogsten, volgens de makers.

OGarden staat – zoals Smart Garden 9 – momenteel op kickstarter en heeft ook reeds zijn doel bereikt, met nog enkele dagen te gaan. Helaas is dit uniek project voor veel mensen financieel onhaalbaar. Het systeem gaat van de hand vanaf ongeveer 900 à 1000 euro. Ook al beweert de maker dat je het geld er al na enkele maanden/jaar eruit haalt, dit is voor vele mensen een te grote stap. Voor wie toch de stap waagt, laat me jouw ervaringen weten! Ik ben benieuwd, want dit is echt een monster toestel, met wel 135cm hoogte!

Het hele systeem is volledig IKEA-gewijs in elkaar te zetten en je hoeft helemaal geen dure navullingen te kopen zoals bij andere systemen. Dat laatste is een belangrijk pluspunt van dit concept, aangezien de WallFarm van Click&Grow nog steeds die dure refills vereist, zelfs zonder zaad.

Afgaande op specificaties en de huidige beelden, stel ik me wel nog enkele vragen.

Ten eerste: hoe wordt er water gegeven?

Aangezien bovenaan de tekening een “watering device” staat, zal er achter het zichtbare wiel, in een gelijkaardige vorm, een geïntegreerd kraantje lopen dat telkens een paar druppeltjes per tube plantjes laat vallen,helemaal bovenaan. De onderkant van een tube, waar de plantjes inzetten, is hoogstwaarschijnlijk bedekt met een soort absorberende kokosmat, vermoed ik. Dan is de vraag: hoe weet het systeem dat de aarde nat genoeg is, zodat de rest niet over de lamp en andere planten naar beneden druppelt tijdens het draaien van het wiel. Stel dat er een paar tubes zonder planten zijn, dan is de kans groot dat sommige tubes echt wel teveel vocht krijgen. Verdamping? Wie zal het zeggen. Ik hoop van de maker nog een antwoord te krijgen.

Stel dat het apparaat slecht afgesteld is, dan kan er onderaan een plas water ontstaan dat ook nog eens moet opgevangen worden. Het waterreservoir zelf zit waarschijnlijk in het kastje onder de plantenring. Misschien is het middenstuk onder de ring voorzien van en verlaging naar het midden toe en een opening waar overtollig water naartoe loopt.

Ten tweede: waarom is er voor CFL lampen gekozen?

Persoonlijk, zou ik liever iets zien met High Power LEDs. Ze gaan makkelijk 3 keer langer mee (als de producent het technisch goed aanpakt en je niet na een week al uitvallende LEDs hebt) en verbruiken ook niet teveel energie. Daarnaast heb je als maker de keuze tussen Full Spectrum LEDs om een mooi wit licht te creëren of je gaat voor een mix van voornamelijk blauwe en rode LEDs die specifiek op de groei of bloei gericht zijn.

De huidige lamp zit in een doorzichtige behuizing verwerkt – voor zover ik kan zien – dus eventuele LEDs zouden dat ook zijn. Er bestaan ondertussen al lampen waarvan de LEDs in een cilindervorm zitten en ingedraaid worden als een gewone lamp. OGarden’s filosofie gaat ervan uit dat ze elk onderdeel moeten kunnen vervangen, om ecologisch te zijn, m.a.w. dan zou dit daar ook wel moeten inpassen.

Ten derde: het effect van de zwaartekracht op de planten?

Vermoedelijk heeft de zwaartekracht – door rotatie – een gelijkaardige invloed als de wind. Planten die invloed ondervinden van wind, maken zichzelf steviger zodat ze minder snel omvallen. Je ziet dat regelmatig bij amateur kwekers van wiet, hete pepers of noem maar op; zij zetten een ventilator in de buurt (niet alleen om eventuele warmte weg te leiden) om de “buitenlucht” te simuleren.

Als ik me niet vergis, gaan de wortels zich ook beter ontwikkelen om vaster in de aarde te staan. Dat is een van de redenen waarom tuinaannemers soms de mensen afraden om een nieuwe beukenhaag/haagbeuk vast te maken aan gespannen draden tussen twee palen. Het stimuleert de wortels.

Ten vierde: aardbeien planten?

Zoals in vele Smart Gardens is het mogelijk om aardbeien te planten/zaaien. De meeste producenten gebruiken volgens mij wel een soort bosaardbei. Aardbeien van gewone grootte nemen veel teveel plaats in vermoed ik. Hetzelfde geld voor hete peper plantjes, maar daar heb je ook kleine rassen in. Bij pepers geldt veelal het volgende: hoe kleiner de pot, hoe kleiner de plant.

Ten vijfde: geluidsproductie en energieverbruik

Ze zeggen dat ze amper iets horen van het draaimechanisme en de waterpomp. De meeste andere Smart Garden zijn praktisch geluidsloos. Ondanks dat het fluisterstil is, toch wel een belangrijke factor voor mensen die graag echt stilte willen.

Voor de rest

Bottom line

Als het plaatje in werkelijkheid klopt, dan is dit een prachtige “heruitvinding” van de Smart Garden. Hier en daar trek ik wel een aantal zaken in twijfel zoals de watertoevoer, maar dit futuristisch ogende toestel zal prachtig staan in de huizen van mensen die er het budget voor hebben.

Het duurste aan dit toestel, in vergelijking met andere Smart Gardens, is de aanschaf van het apparaat. Al de rest kan je zelf goedkoop aankopen. Er is geen nood aan dure planten plugs of modules die tot wel 5 à 8 euro kunnen kosten. Als er al eens iets kapot gaat, dan kan je in de toekomst elk onderdeel apart bijbestellen.

Er is héél veel plaats om planten te kweken en – rekening houdende met een groei van 30-40 per plant – kan je praktisch dagelijks groenten of kruiden oogsten. Natuurlijk kan niet alles groeien. Het soort planten beperkt zich tot bladgroenten zoals sla en bladkool, kruiden, kleine tomaten, kleine aardbeien en mini pepertjes, net zoals bij de meeste andere Smart Gardens. Wortelgroenten doen het niet zo goed in dit soort systemen.

Gepost door:Jan db

A person with too much hobbies :) Taichi, Learning languages like Japanese, Photography, archery, garderning using ecologic ways, peppers, tomatoes, sports...

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s