Veel moestuiniers met een serre of veranda, slagen erin om praktisch het hele daar door te moestuinieren, mits enige planning én de nodige inzet. Binnenshuis is dat moeilijker, vooral in de winter wanneer de licht intensiteit een pak lager ligt dan in de zomer. Er zijn natuurlijk – dankzij de vooruitgang in groeilampen en groeileds – veel amateurs die binnenshuis een soort “zonnetent” ineen zetten, als een soort van tentje. Meestal worden daar niet zo legale dingen in gekweekt 😀 al zijn er natuurlijk de uitzonderingen zoals die-hard amateur-peper kweker.

Sinds enige jaren is de kweek binnenshuis veel toegankelijker geworden voor mensen met weinig plaats en tijd. Eén bepaald bedrijf – Click & Grow – dat moderne oplossingen biedt, heb ik leren kennen dankzij “The Smart Herb Garden” dat ze toen promootten op Kickstarter. Een foto van het toestel zie je hieronder.

Ik heb er inderdaad toen eentje besteld en deze cadeau gedaan aan m’n moeder. Met veel succes hebben ze de bijgeleverde plugs (hun eigen groeimedium met zaden) mooi kunnen opkweken. Uit mijn hoofd weet ik dat er toen alvast Basilicum en hete pepers bij zaten. Het staat mooi in de keuken of in de woonkamer én verbruikt weinig energie en water.

Sinds enkele dagen hebben ze een nieuwe Kickstarter campagne gelanceerd. Deze keer gaat het om een iets groter model: “The smart garden 9”.

Bij de Kickstarter campagne hoort natuur een linkje: https://www.kickstarter.com/projects/mattiaslepp/the-smart-garden-your-solution-for-better-food#

Ze gebruiken nieuwe Osram groeileds en het is duidelijk dat je er tot 9 plugs tegelijk in kwijt kan. De plugs voor het nieuwe systeem zijn van hetzelfde formaat als de “oude”. De planten groeien sneller dankzij hun systeem, dus kan je ook sneller oogsten. Kruiden gaan er vaak snel door. Met zo’n systeem heb je dus snel een nieuwe voorraad.

Nieuwe zaden / plugs kan je achteraf altijd bijbestellen, ook al zijn deze qua prijs eerlijk gezegd aan de veel te hoge kant. De ingenieur in mij kan daar waarschijnlijk wel iets op vinden 🙂 en misschien gewoon helemaal afbreken en iets nieuws mee maken.

Aangezien sommige mensen het toch iets groter inzien, zo’n binnentuin, heeft Click and Grow ook monster versies uitgebracht 😀 Aanschouw!

2016-11-18-14_37_05-wall-farm-_-click-grow

Ik zou niet liever willen dan zo’n wall farm in gebruik te nemen (al was het in de garage), helaas is het prijskaartje mij veel te hoog, rekening houdende met de huidige prijs van de plugs. Wie niet ziet op een Euro, laat mij weten hoe het voelt om zo’n systeem te hebben.

Natuurlijk bestaan er nog meerdere manieren om dingen binnenshuis te kweken. Ik heb het vroeger al eens beschreven hoe je met beperkte middelen een voorraadstalling kan ombouwen tot kweekruimte. Er zijn zelfs mensen die heuse hydroponics en aquaponics systemen in hun huis geïntegreegd hebben, maar dat is voor de meeste mensen niet haalbaar. Die willen gewoon iets klein, makkelijk en oogstrelend dat bij hun interieur past.

IKEA heeft momenteel ook al iets gelijkaardig uitgebracht, maar om de een of andere reden spreekt het nog niet 100% aan. Hopelijk komen er nog meer bedrijven die gelijkaardige dingen uitbrengen.

Gepost door:Jan db

A person with too much hobbies :) Taichi, Learning languages like Japanese, Photography, archery, garderning using ecologic ways, peppers, tomatoes, sports...

Een reactie op “Binnenshuis tuinieren

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s