Goed leven begint bij goed eten

Eerst liet Wim Lybaert Vlaanderen (en ik vermoed ook wel Nederland) zien hoe en wat je allemaal kan kweken in de moestuin, dit jaar liet hij zien wat voor lekkers je kan maken met wat er in de moestuin groeit. De voorlaatste aflevering haalde met gemak opnieuw de top 10 kijkcijfers met meer dan 730.000

6 duo’s mochten strijden op een toegekend stuk grond mét serre om: de beste oogst, de mooiste tuin en de lekkerste gerechten.”Het goeie leven” was voor mij een schot in de roos. Aangename, leerrijke televisie én nog eens inspirerend ook! Moestuinieren én koken in één programma? Zalig 😀 Het deed me zelfs terug denken aan Jamie Oliver’s “At Home” reeks, maar dan beter en Belgisch.

Wie nooit naar Het Goeie Leven heeft gekeken, hier is een grappig stukje uit de voorlaatste “pepers, paprika & wild”-aflevering:

 

Wij hebben vorig jaar exact hetzelfde gedaan met een aantal Habanero pepertjes in onze vriendenkring. “En proeven zult ge doen!”. Oh, de herinneringen! De pijn! Gieren van het lachen (nadien toch). Ik moet eerlijk zijn: my comrads are tougher than these guys 😉 de volle melk stond wel dicht in de buurt. Haha! En, we hebben wel geen gras liggen aflekken…

d062c433-ab17-11e6-aef1-00163edf48dd

De beste opbrengst

Het was niet zozeer wie de mooiste sla of paprika had, eerder wie de meeste variëteiten kon tentoon stellen. Persoonlijk vond ik het zelf ook moeilijk om te kiezen wie met die “riek” – de opbrengst trofee – mocht gaan lopen.

Maar ondanks dat de ene wat meer of minder variëteiten had, was het soms wel duidelijk wie meer ervaring en inzicht had – én niet te vergeten de energie en tijd – in het kweken van de mooiste groenten.

Hopelijk gaan de mensen beseffen dat er niet (bijvoorbeeld) slechts één of twee soorten wortelen bestaan, maar juist héél veel én in verschillende kleuren en vormen. Diversiteit is prachtig! Al die variëteiten hebben meestal bepaalde kenmerken die iets verschillend zijn van de andere (denk bijvoorbeeld: bewaarbaarheid). Stel, je zaait verschillende variëteiten en plots is er een plaag of natuur fenomeen. Dan is er altijd net die extra kans dat een bepaalde variëteit toch nog een opbrengst geeft, terwijl de andere geveld is. Het voordeel van de genetische diversiteit! Aardappelen, iemand?

De aardappelplaag, dat hebben we gezien in de aflevering van de aardappel. Ondanks de inspanningen van de kandidaten, hadden de meesten enorm veel last van de plaag. Gelukkig voor het programma konden de meesten toch nog “iets” uit de grond toveren.

We weten nu al langer dan vandaag dat de oudere rassen slechter bestand zijn tegen de aardappelplaag en ze vereisen dus veel preventieve aandacht in de zomer. Dankzij veredelaars zijn er al veel aardappelen gekruist die veel resistenter zijn tegen de plaag. Een van de duo’s had daar slim op ingespeeld en had een mooi aantal “moderne” kruisingen van o.a. Sarpo Mira. Daar wil ik ook mijn tanden eens inzetten.

De duo’s hebben ook bewezen dat het “onmogelijke” soms ook gewoon mogelijk is. Met wat goede wil, het meewerken van de natuurgoden en wat geluk zijn ze erin geslaagd om bijvoorbeeld prachtige pepers & paprika’s in openlucht, artichokes, citroengras en zelfs witloof te kweken tegen de vooropgestelde data (voor hun gerechten).

dd6aa782-a5ef-11e6-aef1-00163edf48dd

De mooiste tuin

De kandidaten mochten zelf kiezen wie de mooiste tuin had. De winnaar kreeg – zoals voor de andere opdrachten – een prijs. De zusjes hadden heel wat creatieve ideeën en manieren om hun moestuintje op te vrolijken, maar dat viel niet altijd in de smaak van de andere duo’s.

Iedereen had zijn eigen manier van manier van tuinieren. De ene had een strak tuintje met mooi onderhouden paden de andere liet de natuur helpen in de planning en nog anderen… jah, die keken er niet zo nauw naar 😉

Ze zaaiden ook allemaal bijenvriendelijke bloemen in (zoals de zonnebloemen die terugkomen in een aflevering) om zo ook een goede bestuiving van de groenten te bevorderen. Tel daar nog eens een kolonie honingbijen bij van één van de duo’s en een extra succesje was verzekerd. Wim mocht kijken (en proeven) hoe de bijen hun best gedaan hadden de voorbije maanden. Honing rechtstreeks uit een bijenraat is hemels! Maar, moet met respect behandeld worden.

Bio is voor mij geen issue, het is voor mij een evidentie
– Wim L.

2016-11-18-13_42_22-96d2f3cb-908b-11e6-aef1-00163edf48dd-jpg-1920x1080

Het lekkerste gerecht

Dit programma zou zijn succes niet gekend hebben, mochten de kandidaten niet strijden voor het beste gerechtje. De regel: gebruik zoveel mogelijk uit je eigen moestuin.

De voorlaatste aflevering zorgde voor een lichte controverse bij een groep mensen. In deze aflevering gingen de duo’s mee jagen op wild voor hun gerecht. Dat gebeurde samen met een jachtopzichter (?) – een man gedreven door zijn passie en respect voor de natuur – die een heel jaar lang een groot terrein “onderhoud” met speciaal ingezaaide bloemenvelden en regelmatig tellingen doet zodat de aantallen wilde dieren (hazen, fazanten) na de jacht nooit daalt, maar stijgt. Instandhouding van de wild populaties dus.

Dat was dus een gevoelig onderwerp voor velen, maar de manier waarop hier wild geschoten werd, is in mijn ogen veel minder “erg” dan cowboys die enkel uit zijn op jacht trofeeën. Zijn die mega-vee-bedrijven dan zoveel beter? Onverdoofd slachten? Niet iedereen wordt van dag op dag vegetariër, maar velen zouden wel veel baat hebben aan af en toe meer vegetarische gerechten. Iedereen zou flexitariër moeten zijn (één of liefst meerdere dagen per week geen vlees eten). Heb je nog eens minder CO2 uitstoot ook!

Natuurlijk hadden de makers ook een duo vegetariërs gekozen en iemand met een gluten intolerantie. Het perfecte moment om te bewijzen dat je met énkel de groenten uit je moestuin óók lekkere gerechten kan maken en dat er rond gluten heen kan werken op andere manieren.

Chapeau voor de gezellige zusjes die hun eigen graan hebben gekweekt (het zijn bakkersdochters voor iets hé 😀 ) en hun eigen brood ermee bakten. De andere kandidaten daarentegen, hadden na een plotse weersverandering hun graan verloren zien gaan.

Wat heel dit gebeuren extra speciaal maakte, was de afwezigheid van elektrische ovens en kookplaten. Alle warme bereidingen gebeurden boven een houtvuur of in de lemen oven die ze samen hebben gebouwd. Lekker back to basics. Met wat tips van onder andere chef koks toverden ze allen prachtige gerechten tevoorschijn.

3d663947-7f41-11e6-aef1-00163edf48dd

Tot slot

Het was een wedstrijd, maar wel eentje zonder hoofdprijs. De kleinere prijzen – toch wel een kruiwagen vol – werden meestal met de andere deelnemers gedeeld.

Al geven de meeste mensen dit programma waarschijnlijk geen perfecte 10 op 10 (van mij wél!), gescoord heeft deze reeks zeker en vast. Mensen geïnspireerd? Absoluut! Aangezet tot een nieuwe (mini-)moestuin? Gegarandeerd! Goesting gegeven om eens meer dan één variëteit van een groente te zaaien? Ik twijfel er niet aan!

Een dikke proficiat aan al de kandidaten met wat ze hebben bereikt. Het zag er een plezante bende uit en had ik het geweten, ik had mij ook misschien ingeschreven!

Ook al hadden alle duo’s wel enige ervaring, voor sommigen was het de eerste keer dat ze een bepaalde groenten hadden gezaaid! En zo te zien met wat geluk is ’t zelfs prijs van de eerste keer.

Een 2de seizoen voor 2017 zit er helaas nog niet in. Ik ga het echt missen, meer nog dan “Wim’s moestuin”. Gelukkig kunnen we nog eventjes nagenieten hier bij één: https://www.een.be/het-goeie-leven

Niet te vergeten, Velt heeft ook adviezen gegeven aan de makers (en waarschijnlijk de kandidaten). Altijd weer een beetje fier om onze naam te zien terugkomen. Wij, bij Velt Neer-Brabant, geven het allemaal een dikke duim.

Gepost door:Jan db

A person with too much hobbies :) Taichi, Learning languages like Japanese, Photography, archery, garderning using ecologic ways, peppers, tomatoes, sports...

2 reacties op ““Het goeie leven” simpelweg goeie tv – een terugblik

    1. De mijne heb ik gehaald bij http://denieuwetuin.be/94-worteltjes als ik me niet vergis, in een mix of per kleur. Voor de rest is het nog niet zo makkelijk om bio zaden van kleurwortels te vinden. Mijn favoriet is de Deep Purple variant 🙂 De witte zou schijnt zoeter zijn dan de andere, maar ik vind ze niet zo mooi 😀

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s