April is nog steeds geen geweldige lente maand geworden. Gelukkig is er altijd eind april om naar uit te kijken, wanneer er her en der een soort plantenfestijn is. Tijd om de eerste tomaten-, peper-, paprika- en aubergine planten te kopen!

Ik doe het heel graag, maar een grote verscheidenheid aan tomaten, pepers en noem maar op zelf zaaien, daar komt toch wel wat logistiek bij kijken. Veel plaats om de zaailingen een gezonde start te geven, heb ik niet echt. Vooral als ik ze tot eind april moet binnen houden en ik de kerk in’t midden moet houden met de vrouw des huizes. en met de hond binnenkort, is er binnenshuis nóg minder mogelijkheid daartoe.

Daarom zaai ik vanaf nu enkel nog speciale rassen van tomaten, pepers, paprika… enkel als ik dat dolgraag wil en er geen alternatieven zijn. Mijn groeilampen en warmtematten gebruik ik nu voornamelijk voor de allereerste plantjes (zoals bvb sla, venkel… ) die ik in’t voorjaar zo snel mogelijk wil uitplanten. De tweede reeks groenten die onder de groeilampen komen, zijn de courgettes, pompoenen, komkommers, watermeloen… oftewel de andere vruchtgewassen:

IMG_2105
Bijna alles komt uit. Enkel de muismeloen en groene courgettes laten op zich wachten.

Normaal zou ik terug bij Ecoflora mijn tomaten plantgoed halen, maar het is weer veel te lang rijden en Horta had dit jaar ook een mooie “tomaten dag” opgezet met 40 verschillende soorten tomaten en verschillende pepers, paprika’s enzovoort. Die zijn dan ook nog eens de helft goedkoper (behalve de geënte rassen) dan bij Ecoflora! Met het oog op wéér een alles-vernietigende-plaag, koop ik nu liever wat goedkopere planten en experimenteer ik met plantenversterkende bladvoeding en/of met biologische producten.

TIP: een nieuwe pagina met mijn verzamelde tomaten tips!

Kortom, héél vroeg stond ik samen met andere geïnteresseerden, de grote collectie aan tomaten rassen te bewonderen. Aangezien ik rechtstreeks bij een kweker aan nóg goedkopere roma- en trostomaten geraak, koos ik gisteren voornamelijk voor kleur, smaak en vorm. Dit zijn ze in niet specifieke volgorde:

 • ananas tomaat (mooie drie kleuren)
 • noire de crimée (paarsige tomaat, goede smaak)
 • Rose de berne (heel fel rozige kleur, anders dan de standaard rode kleur)
 • Yellow pear shaped (grappige, gele, peervormige kerstomaat)
 • Black cherry (super lekker en zoet, kerstomaat)
 • Solena F1 (hybride nectar kerstomaatje)
 • Supersteak (big is beautiful 🙂 )
 • Green zebra (groene tomaat, lekker contrastrijk met andere gekleurde tomaten in tomatensla!)
 • Corazon F1 (een liguria-type tomaat, Italiaanse smaaktomaat)
 • Cornabel F1 (langwerpige pasta (?) tomaat, type Andenhorn)
 • Green grape (groen-gele zoete kerstomaatjes)
 • Orange Queen (oranje tomaat, zoeter dan de standaard rode tomaat)

Als Aveve mee wil zijn, zullen ze volgende jaar hun assortiment ook beter wat uitbreiden. In mijn ogen is er een duidelijke vraag aan’t komen naar meer variatie en niet alleen voor de tomaten.

Ondertussen staan de planten al klaar om geplant te worden in de serre, samen met de gele & rode puntpaprika’s en de Padron pepers. Dit jaar ga ik de meeste planten op een “normale” afstand van elkaar zetten. Zo hebben ze meer lucht en heb ik meer plaats om tussenin te dieven, te snoeien en vooral te oogsten. Uiteindelijk is de opbrengst toch al enorm (als alles goed mee zit), met andere woorden… eigenlijk hoef ik niet veel extra planten dan diegene die erin zitten. En toch… typisch Jan 😉

IMG_2104
Beetje donkere foto ( veel compost he ), maar de planten staan mooi in rijtjes van 80x50cm. Klaar om de grond in te gaan.

Een deel van de andere tomaten komen buiten, zeer dicht bij elkaar én zullen maar één tros afrijpen. Dat is een ander experimentje, van James Wong dat ik ga proberen. Verwachte resultaat: snellere afrijping en vruchten dubbel zo dik.

Ik bedenk me net dat ik misschien best wat stro voorzie in de serre. Doordat de plastiek er het grootste gedeelte van de winter op lag, is de grond iets droger (maar nog vochtig genoeg omdat de grond afloopt). Ik zou rode plastiek kunnen voorzien, zoals in Wim’s moestuin, maar ik ben hem nog niet tegengekomen in de winkel.

Speciaal voor mijn vruchtplantjes én dankzij de tips uit James Wong zijn laatste boek “Grow For Flavour“, heb ik vinasse, molasse en zeewier extract gekocht bij De Nieuwe Tuin.

FullSizeRender (2)

We zijn benieuwd wat het effect hiervan is. Vinasse zal, opgelost in water, om de maand gegeven worden aan de tomaten als de bloemen beginnen bloeien of de vruchtbeginsels beginnen dikken. Van de melasse meng ik waarschijnlijk een eet- of theelepel in het plantgat. De grond heeft sowieso al een oppervlakkige bemesting gehad, dus veel is er niet nodig. Een groot deel van de zak zal dienen voor de aardappels, pompoenen en courgettes, vermoed ik.

Die zwarte dingetjes op de foto zijn een soort snelbinders die blijkbaar door professionele kwekers worden gebruikt. Ik voorzie veel minder frutsel werk met de touwtjes voor het opbinden van de tomaten en het initieel leiden van de stamboontjes.

Tot slot, het zeewier extract zal, opgelost in water, vooral gebruikt worden als een soort bladvoeding. Voor de tomaten komt daar nog eens oplosbare aspirine bij, om ze aan te sterken. Courgettes en pompoenen hebben mogelijk zelfs baat bij wat toevoeging van (volle) melk aan de blad spray. Schimmels, zoals meeldauw, zouden namelijk niet van melk houden! Een interessante tip, vooral naar het einde van de zomer toe, als de planten heel vatbaar zijn voor schimmels. Vandaar dat er ook melkmessen bestaan?

Hoog bezoek 

Tijdens het klaarmaken van de tunnelserre ben ik driemaal een prachtig insect tegengekomen. Ze kwamen tevoorschijn tijdens het luchten van de grond, die was door het vervangen van de plastiek te intensief betreden. Uiteindelijk 3 kevers en een larve ben ik tegen gekomen. Waarschijnlijk was er nog een vierde, maar die vond ik plots niet meer terug.

Ik vermoed dat ze nog wat te vroeg zijn, onze “mei”-kevers. Als dank om ze te “redden” hoop ik dat ze ergens anders hun maagjes gaan vullen 😉

Hallerbos

Als liefhebber van de natuur, bloemen en mooie vista’s, was ik verwonderd dat we hier in België ook mooie bossen hebben, met een prachtig bloementapijt in de lente. Eigenlijk ging ik er altijd vanuit: hier in België valt er weinig te beleven. Ik moet dringend eens wat meer buiten komen!

De zon was amper aanwezig, het licht was al wat intenser (golden hour of zonsopgang/ondergang is eigenlijk het beste moment voor zo’n foto’s) naar de middag toe en mijn smartphone heeft geen analoge zoom functie, maar ondanks dat hebben we een paar sfeerbeelden kunnen vastleggen tijdens onze korte wandeling met de kids.

Klik voor een groter formaat.

Gepost door:Jan db

A person with too much hobbies :) Taichi, Learning languages like Japanese, Photography, archery, garderning using ecologic ways, peppers, tomatoes, sports...

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s