De weergoden zijn ons dit voorjaar minder goed gezind, maar de plicht roept. De échte die-hards zijn al lang bezig en deze jongen begint er nu pas aan. Jup, geen voorgezaaide tomaten of pepers dit jaar. Enkel een paar vroege aardappels zijn net aan het voorkiemen.

Het teeltplan

A1B067D3-AE97-4121-A0BF-D1E494BDDCAB.large

Ha! Het teeltplan zie. Dit jaar zal het een samenwerking zijn met de buurman. De reden? Ten eerste wil ik “zelf” iets minder plaats bewerken en ten tweede is het leuker dat iemand anders mij helpt met het onderhoud. In zoverre dat mogelijk is. Afhankelijk van wat we zetten gaan we een groot deel van de oogst gewoon delen.

In plaats van verder te doen met het teeltplan van vorig jaar, ben ik nu een beetje verplicht om terug te keren naar het “oude” teeltwissel plan. Omdat we velden samen zullen gebruiken en de oogst delen is het lastiger om zo een golven plan als vorig jaar op te tekenen. Dit plan is ook iets makkelijker om in het achterhoofd te houden als je geen papieren exemplaar mee in de tuin hebt.

Ondanks het feit dat mijn “experiment” van vorig jaar – ‘de natuurlijke moestuin’ – mooi geslaagd was, zal ik wel nog ideeën van vorig jaar toepassen zoals: de golven, zaaien in compost, het samen zaaien en poten van wortel met ajuinen…

Eerlijk gezegd, de teeltwisseling vraagt iets minder planning ;p

Een aantal dingen dat ik me vorig jaar had voorgenomen, zal ook even opgeschoven worden naar volgend jaar. Zoals de ajuin in clusters zaaien.

Klein fruit

Dit stukje grond met fruit struiken, appelaar, kerselaar, frambozen heeft dit jaar héél veel aandacht nodig. Het constant bedekt houden met stro is wel leuk, maar eraan geraken vraagt vanaf nu veel meer inspanning… en het moet helaas low cost blijven 😦

De frambozen zijn gisteren al gesnoeid, maar de rest… mama mia! Ik voorzie heel wat werk komende lente. Hopelijk vind ik wat extra helpers. Een beetje gras is niet zo erg, maar al die soorten zuring groeien veel te hard en verspreiden veel te graag en teveel hun zaden overal 😦

IMG_1797

De moestuin

Wat is er al gebeurd in de moestuin? De verhoogde bakken zijn allemaal opnieuw leeg en onkruidvrij. Naast de bakken moeten er toch wel meer verharde paadjes komen met karton en steengruis of iets dergelijks van misschien de bouwende buurman in’t straat. Met de hoop dat het onkruid minder zin heeft om onder de planken te kruipen van de verhoogde bakken. Oh, wat ik haat kruipende grassen en de wortels van klimmende winde…

De kapotte serre plastiek is eraf gehaald en de nieuwe ligt klaar om geplaatst te worden. Dit jaar komt er ter bescherming isolatie rond de buizen. Hopelijk geen gaten meer in de plastiek dit jaar! Dat was – vermoed ik – ook de reden dat de tomatenplaag (via regendruppels) toch is binnen geraakt in de serre.

IMG_1796

Anderhalf veld van de twee knollen velden is ook al bijna klaargemaakt om in te zaaien. Helaas is de band van de kruiwagen helemaal kapot gegaan vandaag en kon ik maar één kruiwagen compost verdelen op het eerste veld. Maar goed, een beetje later zaaien dit jaar kan toch geen kwaad…

Op de plaatsen waar er weinig grond werd verplaatst (door niet te spitten) is de onkruid druk tov vorig jaar duidelijk minder groot dan op de plaats waar aardappelen stonden (en nu de winter prei). Zo is het prei veld overwoekerd met ontelbare onkruiden tijdens de winter. Volgens mij hebben we de prei ook maar laat geplant vorig jaar. Maar goed, kleine prei is beter dan geen prei.

Nu even recuperen met een lekker Belgisch biertje – momenteel zijn we hier zot van Cornet 😉 Hmm! En ondertussen hoop ik stilletjes dat de kabouterjes een handje komen helpen 😀

Gepost door:Jan db

A person with too much hobbies :) Taichi, Learning languages like Japanese, Photography, archery, garderning using ecologic ways, peppers, tomatoes, sports...

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s