… al wil je soms wel eens iets anders eten dan komkommerachtigen 🙂

De foto’s

De oogst van 4 komkommer planten, 3 courgette planten en 2-3 aubergine planten. Als je goed oplet, zie je ook 3 verschillende soorten courgettes. Witte, gele en gewone groene. In staafjes gesneden is dat héél mooi in een pasta salade bijvoorbeeld.

IMG_0460-small

Een geluk dat de kids heel graag komkommer eten, maar dan nog zal ik er moeten weggeven. We krijgen die niet allemaal op hoor 😀 dat weten we dan ook weer voor volgend jaar.

IMG_0458-small

Buiten de blauwe tomaten, die eigenlijk totaal niet lekker smaken, zijn de eerste rode tomaten aan het afrijpen. Yes! Ik gok erop dat ik eind deze week wel al een van de eerste tomaatjes mag proeven 🙂 Spijtig genoeg heb ik totaal geen idee welke tomaten op de voorgrond hangen. Er hingen geen strips op de tomatenplanten bij Ecoflora dit jaar en eerlijk gezegd ben ik teleurgesteld in hun aanpak/aanbod dit jaar. Maar goed…

IMG_0454-small

Een klein panoramaatje van de serre binnenin. Alles groeit enorm snel nu, ondanks dat ik maar één keer per week water geef.IMG_0198 (1)Een prachtige aubergine bloem 🙂 helaas zijn de bladluizen ook zot van de aubergine bladeren. Grr… ik moet ze eens afspuiten voor ze teveel schade aanrichten.

Het hete peper drama

De pepers in de serre hebben het hard te verduren gehad. Door de hitte droogden de potten zeer snel uit, veel sneller dan ik anticipeerde. Gevolg: alle planten hingen helemaal slap en ik had het niet eens door! Een interventie met heel wat water heeft de meesten er toch wat doorgekregen. Helaas zullen sommigen het niet meer halen. Maar goed. Een harde les. Hadden ze in de volle grond van de serre gestaan, was het misschien niet zo erg geworden.

Ondanks dat euvel, heb ik een aantal vrienden kunnen overhalen om samen met mij een paar van de eerste, kleine habanero pepers te eten/proeven (en niet uit te spuwen). Hehe. En met succes!

Gelukkig had ik de melk klaarstaan voor ons allen. Want hun reactie was zoiets als:

“… ik dacht te weten wat heel pikant was, maar dit is niet normaal pikant …”

Bij anderen was het een angstvallige doodse stilte 😀 please do not unfriend me 😀 😀 😀

Spijtig genoeg was dat de eerste én laatste keer dat de ze zoiets pikant zouden eten 😀 al hebben ze hier en daar wel de aroma’s kunnen proeven van de pepers, voor de capsaïcine zijn werk begon te doen. Best een beetje proud. Ik hoop dat ze beseffen dat het meer is dan alleen maar pikant. Pepers kunnen écht wel een heerlijk aroma hebben naast hun pikantheid. Daarom dat Jalapeños (oa in Sriracha) en Tabasco ook zo bekend zijn geworden. Een unieke smaak.

Fier. Ja, fier ben ik op mijn vrienden die de test met mij gedaan hebben. Beseffen ze eigenlijk wel dat ikzelf de “test” al 3 keer heb gedaan met 3 kleine groepjes vrienden? Zelfs mijn lieftallig vrouwtje heeft een stukje willen proeven, terwijl ze zweerde zoiets noooit te doen.

Ter informatie, Tabasco saus ligt rond de 2.500–5.000 op de Scoville (heetheid)schaal, terwijl de Habanero rond de 100.000-350.000scu ligt. Met ander woorden, die habanero peper was makkelijk 50maal pikanter dan gewone Tasbasco saus.

Hoe voelt het aan, zo’n pikante peper? 

Als je net bijt in zo’n peper, dan smaak je nog het frisse paprika achtige en ook wel fruitige aroma (afhankelijk van peper tot peper), maar al na een paar seconden voel je duidelijk dat de heetheid zijn werk begint te doen. Afhankelijk van de grote en hoeveelheid pepers dat je eet, spreid er zich een brandend gevoel doorheen je hele mond. Ik heb verschillende keren van de Habanero geproefd en afhankelijk van hoe goed je kauwde, zit het soms vooral vanachter in de keel of meer op de tong. Er is volgens mij niet echt een vergelijkend iets met de “pijn” die je voelt. Misschien alsof er duizenden naalden tegelijk in de tong steken?

Gelukkig genoeg duurt het maar een aantal minuten vooraleer het ergste voorbij is. Als je zelfs zoiets wilt uitspoken met je vrienden: best een fles volle melk erbij nemen 🙂 om te blussen. Werk echt wel verkoelend. De melkeiwitten (dacht ik) breken de capsaïcine af en zorgen zo even voor een verkoelend effect. Mensen, drink aub geen water of bier, want dat helpt niet 🙂

Het klinkt zot, maar eigenlijk wil ik best nog wel es een hete peper eten, rauw. Van de rest zal ik natuurlijk een heerlijk sausje proberen maken.

Omdat ik toch wel wat zot van van hete pepers nu, een filmpje van LA Beast. Die drinkt een gallon van de allerheetste tabasco saus (basis van Habaneros). Opgepast: kots alert! 😀

Gepost door:Jan db

A person with too much hobbies :) Taichi, Learning languages like Japanese, Photography, archery, garderning using ecologic ways, peppers, tomatoes, sports...

Een reactie op “Met de komkommerfamilie heb je nooit honger & het peper drama

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s