Het onweer

Toen de weersvoorspellingen voor gisteren mijn ogen en oren bereikten, hield ik onmiddellijk mijn hart vast. Gaat de tunnelserre het deze keer uithouden? Zonder veel nadenken, ging ik de avond voor het onweer nog naar de serre om de ritssluitingen vast te maken aan het frame (reden waarom de serre onlangs weer half kapot hing) en de tomaten en andere planten nog genoeg water te geven voor een paar dagen. Het zag ernaar uit dat het wel een paar dagen kon duren, de regen en de rukwinden.

2015-05-05 09_02_49-Real-Time Lightning Map __ LightningMaps.orgCurieus als ik was, ging ik gisteren een kijkje nemen op http://www.lightningmaps.org. Dat is een website waar je live alle bliksems kan volgen, over de hele wereld. Héél erg leuk om te zien, zoals hierboven. De rode stippen zijn de nieuwe bliksems, de gele en oranje zijn de recente en oudere bliksems. De witte cirkels stellen de voortplanting van de donder voor. Leuk niet?

Toen ik het onweer over onze gemeente zag trekken, wist ik al genoeg. Mensen die in de buurt woonden gaven ook updates op Facebook over hoe hard het wel niet regende en waaide. Bang was mijn hart toen ik na mijn werk onmiddellijk de serre ging inspecteren, maar alles leek nog in orde te zijn. De flappen waren toe en er hing niets te zwabberen zoals de vorige keer. Pfieuw! Alles was in orde.

Bio planten in mineur

Iedereen weet ondertussen dat ik een groot voorstander ben van bio. Vol verwachting ging ik op 1 mei naar Ecoflora in Halle om de eerste te zijn met het kopen van tomaten en aubergine plantjes om ze al in de serre te zetten. Zoals ik vorig jaar al merkte  – en hoor van anderen – is het meestal eind april al warm genoeg in de serre om de warmte minnende planten erin te zetten.

Er was veel volk aanwezig in Halle. Met mijn keuzelijst in de hand ging ik op zoek naar de juiste planten. Helaas viel mijn mond open van verbazing. De planten die men mij vorig jaar bracht, zagen er veel mooier uit dan de huidige reeks die op het zelfde moment van het jaar werd aangeboden. De huidige planten waren veel kleiner dan de tomaten die ik zelf binnenshuis opkweekte!

Een paar van die aangeboden soorten waren al helemaal uitverkocht (waaronder de Black cherry). Sommige (eigenlijk veel) planten waren slechts 7cm groot, terwijl anderen wel al 20cm groot waren. Het straffe is dat deze planten van een kwekerij komen niet ver uit mijn buurt (Merchtem). Een kwekerij die zowel gewone als bio planten aanbiedt. Wetende dat die kwekerij ook levert aan veel winkels in de buurt zoals Aveve – waar de planten al buiten proportie waren – maakte de teleurstelling enkel maar groter. En dan zeg ik niks over hoe biologisch gekweekte  planten binnen één kwekerij als bio mag bestempeld worden? Gebruiken ze wel biologische potgrond? Zijn er geen pesticiden in het water geslopen van de “normale kweek”? … ik laat het in het midden…

Daarnaast waren er nog ene heleboel andere planten zelfs nog maar nét aan het kiemen! Hoe kan een kwekerij of speciaalzaak nu zoiets afleveren? De zaden waren letterlijk hun hoofd boven de grond aan’t steken bij bijvoorbeeld de watermeloen. Een heleboel was zelfs nog niet eens gekiemd. Om nog maar te zwijgen van het feit dat sommige perspotkluitjes eigenlijk poederdroog stonden. Het enige dat er wel nog “normaal” uit zag, waren de kleine perskluitjes met sla,  kolen, warmoes, etc… al die planten zagen er wel gezond(er) uit.

Misschien overdrijf ik wel, maar als men op 24 april – zoals bij Aveve, op de markt etc – al mediterrane planten wil aanbieden én wetende dat bijna al die planten van één en dezelfde kwekerij komen, dan verwacht ik toch wel enige uniformiteit en kwaliteit, bio zijnde of niet. Voor mij was het een teleurstelling voor de bio wereld.

Paddenstoelen overal

In de serre en ondertussen op verscheidene andere plaatsen waar er veel compost werd gelegd – en daarmee bedoel ik de groentenbedden – komen er grote exemplaren aan paddenstoelen omhoog. En met groot, bedoel ik echt wel groot, geen witte champignons, maar iets dat bijna de grote van een portobello paddenstoel heeft. De schimmels lijken het al naar hun zin te hebben in de tuin!

Als ik er nog eens aan denk, zal ik proberen een paar foto’s te maken, maar ik vergeet altijd mijn camera mee te nemen en mijn oude smartphone… daarvan werkt de camera niet meer naar behoren spijtig genoeg. Tijd voor een nieuwe, maar dat ziet mijn vrouwtje niet zitten 😦 sponsoring altijd welkom 😉 kan ik er iets doen dat ik toevallig altijd op de duurdere modellen val? 😀

Boontjes

De weersvoorspelling ziet er veelbelovend uit. Geen vrieskou meer voor de komende week. Maw tot de ijsheiligen is er geen vorst. In mijn ogen betekent dat: tijd voor de boontjes te zaaien 😀

Nadat ik gisteren de serre heb geïnspecteerd, heb ik al 3 soorten (struik)boontjes gezaaid. De gele boterboontjes, de paarse en de groene die ik als tester gekregen heb bij Horta. Eigenlijk bevat zo’n klein tester zakje meer dan genoeg boontjes voor een gezin van 4 te voorzien. Ik hoop dat deze tester even lekker is als het boontje “Eclarel” vorig jaar. 4 à 5 bonen per 40cm en nu maar wachten 🙂 3 rijtjes van 5+ meter (want ze zijn golvend). Ik voorspel een grote oogst van heel wat lekkers!

Dit weekend volgen waarschijnlijk de stokbonen, want daar moet ik de stokken nog eerst voor in de grond stoppen. Gisteren was daar geen tijd voor.

Gepost door:Jan db

A person with too much hobbies :) Taichi, Learning languages like Japanese, Photography, archery, garderning using ecologic ways, peppers, tomatoes, sports...

Een reactie op “We hebben weer een kleine storm overleefd

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s