updates:

 • 2/04/2015 – paar extra foto’s
 • 3/05/2021 – toevoeging reactie van Nicole & Dave

Veel moestuiniers willen graag een serre om mee te experimenteren, want de meesten weten ondertussen ook wel dat de tomaten en andere zuiderse groenten beter lukken in een serretje dan buiten. Groot of klein, voordeel haal je altijd wel uit zo’n serre. Die extra warmte, daar houden de groenten enorm van. Als bijkomend voordeel kan je al vroeger in het voorjaar beginnen zaaien, zoals radijsjes en sla. Zelfs in het najaar kan je nog wat groenten zaaien die het goed uithouden in de serre. Denk ook maar terug aan allerlei bladgroenten.

Een tunnelserre is veel goedkoper dan een glazen serre en ook makkelijker op te zetten en te verplaatsen indien nodig. Ik vind het een ideale opstap naar een “echte” serre. Daartegenover staat een groot negatief punt: stabiliteit en duurzaamheid. Ik spreek uit ervaring als ik zeg dat deze typisch “groene” serres heel makkelijk kapot gaan (afhankelijk van het type) tijdens een storm of tijdens hevige wind. Gelukkig heb ik heel wat tips om er toch het beste van te maken!

Er zijn verschillende soorten tunnelserres, maar dit artikel focust zich vooral op de goedkopere tunnelserres die je oa in de Aldi kan vinden, zoals de foto hieronder.

tuinserre_normal_18904

Tip 1: veranker het frame

De eerste belangrijke tip is de verankering van het frame. Met de meeste standaard verankeringen zoals touwtjes etc… vliegt de serre zo omver tijdens hevige wind. Wat je nodig hebt zijn houten palen. Ik gebruik meestal palen van ongeveer 1 tot 1.40m. Je zet er altijd minstens vier (op de hoeken dus) en dan liefst nog ergens in het midden een paar. Heb je een grotere tunnelserre, zoals bvb mijn 6x3m serre, dan zet je om de twee meter een paal. Normaal heb je dan genoeg stevigheid.

Om de paal te verankeren, kan je op verschillende manieren te werk gaan. Je kan met een soort grondboor een opening maken in de grond, maar ik heb gewoon met een spade eerst een smalle, maar diepe put gemaakt. Daar zet ik de paal mooi recht in én natuurlijk heel dicht bij de verticale bar’en van het frame (zodat je ze kan vastmaken). Als de paal mooi recht staat en de eventuele put is gevuld, dan neem ik een zware steen of ander zwaar gewicht en klop de paal nog een stuk dieper. Hoe dieper, hoe steviger. Natuurlijk moet je zien dat je nog genoeg paal over heb om op verschillende plaatsen de frame aan vast te maken 😉

DSC_9496
Maak het frame goed stevig vast aan de paal. Liefst op verschillende hoogtes
DSC_9497

Neem dus een stevig touw of snelbinders en bind de frame vast aan de palen. Het moet nu al duidelijk zijn dat de frame al een héél pak steviger is.

Tip 2: veranker het plastiek

Meestal heb je een overschot aan plastiek aan de onderkant. Er zijn twee dingen die je kan doen:

 • goed ingraven in de grond: dan heeft de wind minder kans om het plastiek omhoog te liften langs de zijkant
 • Trek het plastiek naar binnen (onder het frame door)
  • veranker met stevige pinnen in de grond door in de plastiek te steken
  • steek een snelbinder of touw door het plastiek ter hoogte van het frame en maak vast aan het frame

Misschien dat deze kinderlijke tekening een beetje helpt 🙂

vastbinden
Ingegraven plastiek
Ingegraven plastiek
Hier je 2 "J" achtige pinnen, met de plastiek aan de binnenzijde
Hier je 2 “J” achtige pinnen, met de plastiek aan de binnenzijde

Wat helpt niet?

Stenen of andere dingen op de plastiek leggen. Eens de wind binnen in de serre geraakt en de plastiek laat wapperen, worden de stenen er gewoon af gesmeten

Tip 3: maak de ritssluiting onderaan vast

Wanneer men hevige wind of storm voorspeld, neem dan snel voorzorgen en probeer de ritssluiting onderaan vast te maken. Meestal is er een gaatje of oogje in dat ding dat de rits omlaag trekt. Daar kan je een snelbinder, touw of stukje metaaldraad insteken. Zorg dat de ritssluiting dus volledig tot onder toe is en verankering de ritssluiting aan het frame onderaan, of iets anders dat heel vast in de grond steekt. Eventueel een zware steen zou ook lukken.

Tip 4: plaats de serre in een windluwe zone

Hoe minder wind er aan de serre kan, hoe beter voor de stabiliteit. Spreekt vanzelf, niet? In een tuin omringd met veel hoge begroeiing, heb je minder last van de felle wind, aangezien deze gebroken wordt. Dat houdt niet weg dat je eventueel toch wat extra versteviging nodig hebt.

Op een open stukje grond is het zeker belangrijk van zoveel mogelijk de tips te volgen!

Tip 5: heb je de mogelijkheden, koop kwaliteit

Er zijn genoeg redenen waarom die serres uit de Aldi goedkoop zijn. De buizen zijn dunner, plastiek is fragieler… Heb je de financiële mogelijkheden, investeer dan in een echte serre of een duurzamere serre en laat je eventueel in met professioneel advies.

Tip 6: de ritssluiting

De ritssluiting is een heel gevoelig ding. Als de plastiek te strak om het frame zit, durft deze wel eens snel kapot te gaan. Vooral tijdens een storm of zelfs gewoon tijdens het toe- of openritsen. Zorg voor een klein beetje speling door de bovenste structuur wat naar elkaar toe te spannen.

Zelf hebben we bagage aanspanners gebruikt om het frame iets compacter te maken. Daardoor is het iets makkelijker om de ritssluiting te hanteren.

Je kan ook de rits wat invetten als je vindt dat ze wat stug sluit.

IMG_0167

Op de foto hierboven zie je de oranje aanspanners die we strak vastmaakten aan het frame. Dat geeft wat meer speling om de ritssluiting beter te kunnen hanteren.

Tip 7: gele verbindingsstukken in de aldi serre

De gele verbindingsstukken in de serre van de Aldi zijn niet zo heel stevig. Bij een zeer stevige storm kunnen ze ondanks alle tips nog steeds stuk gaan. Zoals ik zelf heb meegemaakt. Je kan ze eventueel wat verstevigen met sterke tape.

Zo, dat waren mijn tips. Misschien hebben jullie nog interessante tips? Laat ze gerust hier achter!

Tip van Nicole & Dave

Wij maken het gedeelte van de tunnelserre (het buizenwerk) vast in de grond door geplooid betonijzer (u-vorm) van 50 à 60 cm over de buis te steken vast in de grond. Met de storm is de plastiek voorkant met deur en achterkant eruit gewaaid (afgescheurd). Maar het buizenwerk heeft stand gehouden het zat goed verankerd in de grond.

Gepost door:Jan db

A person with too much hobbies :) Taichi, Learning languages like Japanese, Photography, archery, garderning using ecologic ways, peppers, tomatoes, sports...

13 reacties op “Tips voor mensen met tunnelserre

 1. Beste Jan,

  Leuk artikel, ik zette ze altijd stevig door aarde op de flappen te scheppen, maar heb nooit het frame verankerd.
  Heb je geen foto’s van de palen in de serre?
  Ik heb trouwens dezelfde serre als jij.

  Mvg

 2. hallo Jan,
  bedankt voor de tips, dat van de palen ga ik zowiezo doen nu. Weet iemand misschien waar je de verbindingsstukken kunt verkrijgen of iets gelijkaardigs? Heb er een paar die spijtig genoeg door de storm van voorbije dagen gebroken zijn 😦
  groetjes

 3. Dag Jan,

  Graag geef ik nog een tip , voor de duurzaamheid van het zeil .
  Kleef anti-hotspot tape op de buizen ,dit is tape dat je op de buizen kleeft vooral op de bogen . Bij zeer hoge temperaturen in de zomer warmen de buizen op, zo kan er schade ontstaan aan de folie. Iets anders gebruiken kan ook maar zorg dat de folie niet met de buizen in aanraking komen. Het zeil verwijderen in de winter , zo gaat uw zeil langer mee en ga je verzuring van je grond tegen.

  Groeten
  Van Tack

 4. Vraagje over de Aldi kas. Later kopen we wel eens een echte kas, maar eerst proberen we het met deze (vorige week gekocht). Hij staat lekker windluw tussen twee huisjes in.

  Maar wanneer doe je kas open en wanneer dicht?
  Wij zijn er soms een week niet en met de rits helemaal dicht wordt het volgens mij te vochtig en warm in de kas. De druppels zaten zondag al op het dak.
  Maar met de rits open zou de kas wel eens te veel wind kunnen vangen.

  1. Wanneer een kas op of toe moet, is vooral afhankelijk van het weer. De regel die ik volg is:
   – wordt er warm weer voorspeld in het voorjaar (voor half mei) dan gaat de kas ’s ochtends open en ’s avonds toe (omdat het nog flink kan afkoelen meestal)
   – vanaf half mei – na de ijsheiligen – mag de kas dag en nacht open

   Zoals je zegt, als het te warm is, treedt er een enorme condens op in de kas (en dat is gevaarlijk om schimmels te kweken) én dan MOET je wel luchten. Als het prachtig weer is, is het regelmatig schipperen tussen kas en huis om dit tegen te gaan. Vakantie en tuinieren gaat soms moeilijk hand in hand. Je kan altijd buren of vrienden vragen om even te komen kijken, al zal dat voor de werkende medemens ook niet altijd eenvoudig zijn.

   Sowieso, als er téveel wind is, gaat de serre best toe. Tenzij ze héél stevig verankerd is, zoals bij mij nu het geval.

   In mijn recentste kas zijn er wel een soort van “ventilatie vensters”. Openingen waar een soort insectengaas achter hangt. Een bricoleur zou zelf zoiets kunnen maken met duct tape, maar uit ervaring weet ik dat zelfs die straffe zwarte/grijze tape niet erg lang op de folie blijft plakken (iets met kapotte ritsen) of je moet al beginnen nieten.

 5. Dank je wel, we zijn er doorgaans alleen in het weekend. Jammer genoeg hebben we de opening op de wind geplaatst.

  We houden nu de kas maar open meest van de tijd en ritsen hem alleen dicht wanneer er stevige wind voorspeld is.

  En misschien proberen we zelf insectengaas uit te knippen of een andere vorm van ventilatie :-). Behalve de rits aan de voorkant ventileert deze goedkope kas nergens.

  Ik zocht even de bevestiging dat teveel warmte en te veel vocht echt slecht is voor de planten in de kas.

  Bedankt voor je reactie! En leuk trouwens om te zien hoe het vocabulaire (plastiek, bricoleur,, pak steviger) in Vlaanderen net iets anders dan bij ons (jullie Noorderburen).

 6. Beste Jan

  Wij maken het gedeelte van de tunnelserre (het buizenwerk) vast in de grond door geplooid betonijzer (u-vorm) van 50 à 60 cm over de buis te steken vast in de grond. Met de storm is de plastiek voorkant met deur en achterkant eruit gewaaid (afgescheurd). Maar het buizenwerk heeft stand gehouden het zat goed verankerd in de grond. Misschien is dit een goede tip???? Groeten Nicole en Dave

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s