De volgende stapjes

De volgende stapjes naar een natuurlijke moestuin zijn aangebroken. Niet op de rommel letten, dat gaat binnenkort allemaal wel weg 🙂 alles volgens plan. Op dit stuk komen 6 rechte bedden van ongeveer 5 op 1.2 meter. Daartussen is ongeveer een padje van 50cm. Eigenlijk had ik het iets ruimer kunnen nemen, maar bon…

Er staat her en der natuurlijk nog wat groenten op het bed, maar die zullen deze week hoogstwaarschijnlijk ook verdwijnen, richting pot & pan én de diepvries natuurlijk.

IMG_0150

Deze ochtend is 13kuub compost geleverd. Natuurlijk niet netjes waar ik het had gehoopt… ipv op het plastiek is een deel op de weide gelost… maar ach, ik snap ook dat het niet de meest ideale plek is om iets te leveren, laat staan de oneffen, natte kleigrond.

Onder zie je de resterende berg hakselhout. Waarschijnlijk zal ik het gebruiken om het en der op de paden te leggen, voor de compost en eventueel voor mulch.

IMG_0153

Toen ik een eerste stukje van de mulch wegnam, was ik toch enigszins verbaasd. De vorst heeft weinig invloed op de eerste centimeters onder de laag. Mooie grote en kleine regenwormen, op zoek naar beschutting, bang van het licht. Sommigen waren uitgestrekt wel 30cm lang! Leuk om de vrouwen te plagen 😀
IMG_0154

Ik moet eerlijk zijn. Dit stuk grond is vorig jaar al bewerkt geweest én bepaalde delen werden eigenlijk tamelijk laat bedekt. Aangezien de grond vergeven is van de onkruidzaden, toch blij dat er weinig extra onkruid is opgekomen. Ik heb uit dit veld een emmertje resterende onkruiden en -wortels gehaald  (waaronder die ridderzuring? met zijn grote bladeren en irritante, sterke wortels) en wat onverteerd karton. Het karton was nog niet helemaal verteerd, maar het was wel heel papperig en amper opneembaar met de hand.

Helemaal vooraan heb ik per ongeluk een stuk plastiek ingegraven, dat er eigenlijk lag als pad bedekking vorig jaar. De grond was er tamelijk gecompacteerd, maar onder het plastiek zelf zaten er ook wel wormen.

Het stro is ook mooi aan’t verteren, getuige de donkerdere halmen en de talloze witte schimmeldraden. Voor mij mocht het nog iets verder gestaan hebben 😉
IMG_0155

Omdat de grond zwaarder en compacter was dan ik verwachtte, heb ik met de riek de grond nog wat belucht en tegelijkertijd de overblijvende onkruidwortels uitgestoken.IMG_0156

Hier is het resulaat met een dikke laag compost bovenop. Helaas één belangrijk ding vergeten! De lavagruis. Helemaal vergeten! Zucht, hoe stom van me. Het lag nochtans dicht in de buurt. Misschien morgen een beetje  compost opzij trekken en alsnog een paar handjes uitstrooien.IMG_0157

En daarnaast…

Ondertussen ben ik ook wat paaltjes gaan halen, ter versterking van het frame van de tunnelserre. Beter op safe spelen. Het blijft een tochtgat daar. Ook heb ik bij Horta wat gratis struikboon zaadjes gekregen van Vilmorin. Crickett was het. Vorig jaar hadden we Eclarel boontjes gekregen en die waren heerlijk mét grote opbrengst. Lap, nu moet ik weer wat schuiven en plaats voorzien want ik ben benieuwd hoe deze zijn, hehe.

Een deel van de tuinbonen mogen deze nacht wat zwemmen in het water, zodat we ze morgen voor kunnen zaaien. Had ik al gezegd dat ik ROZE tuinbonen heb? 😀

Lessons learned

Tijdens mijn eerste testbed heb ik toch al wat do’s & don’ts ontdekt:

  • Je kan op voorhand ruw inschatten waar al de velden komen, maar de definitieve paaltjes (eigenlijk vooral de draad) zet je best pas wanneer je al een mooi deel hebt weggeharkt van het stro. Mijn paaltjes waren maar 40cm lang en zaten dus 15-20cm ongeveer boven de grond. Niet handig om telkens de draad te moeten opheffen om het stro naar de paden te harken.
  • Zet alles wat je nodig hebt in de buurt… lavagruis vergeten te strooien 😥
  • Bovenste stro kan herbruikt worden, het onderste is perfect voor de paden!
  • Harde grond? Best nog eens met een riek of grelinette verluchten en de overblijvende hardnekkige onkruiden verwijderen ondertussen
  • Eén of twee extra helpers zijn meer dan welkom 😦

Nu vooral goed rusten. Al dat werk vroeg meer energie van me dan verwacht. Binnen helemaal stilzitten is ook niks voor mij, als het mooi weer is. Van de dokter mocht ik rustig wat in de tuin werken, dusja 🙂

Gepost door:Jan db

A person with too much hobbies :) Taichi, Learning languages like Japanese, Photography, archery, garderning using ecologic ways, peppers, tomatoes, sports...

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s