growlightsystem

Ik heb een probleem. Bij ons thuis zijn er op het zuiden weinig bruikbare ramen die voldoende licht geven om planten op te kweken. En als extraatje vind mijn lieftallige vrouw het niet leuk dat  het keukenraam vol planten staat 🙂 ik moet ze wel een beetje gelijk geven. De kruiden groeien er wel, maar ze groeien wel “iel” en sprieterig. Niet de compacte planten die het uiteindelijk moeten zijn.

Dat is ten eerste al een reden waarom ik zelf een groeibak heb gekocht en een warmtemat om de planten op te kweken, zoals hieronder te zien. (De zwarte band bovenaan de foto is de kap waar de lampen in zitten).

IMG_0121

En ten tweede, eens de zaailingen beginnen te groeien, dan zit je met een probleem als het er veel zijn. Ik heb ook dat probleem, aangezien ik half februari nog een paar paprika’s, tomaten, bloemen … wil voorzaaien. Ze moeten ergens ongestoord kunnen verder groeien. In dat geval is zo’n groeirek of kast interessant.

Daarom zocht ik een manier om de planten verder op te kweken wanneer ze al wat groter zijn, maar het systeem werkt natuurlijk ook voor de eerste zaailingen. Waarom zou je niet van de mogelijkheid gebruik maken – als de omstandigheden het je toestaan – om zelf binnenshuis zaaigoed op te kweken om vroeger te kunnen starten met oogsten?

Voor het originele artikel (Engelstalig) kan je hier terecht.

Maak zelf jouw groeisysteem

Wat heb je nodig?

  • een handige stellingkast
  • 2 x TL armatuur en bijpassende groeilampen (cool white of daglicht) voor ongeveer de lengte (niet hoogte) van de stelling
  • enkele S-haken en ketting om de lampen op te hangen
  • timer voor de lampen te bedienen

Op zoek naar een stellingkast?

Bij IKEA hebben ze blijkbaar een gelijkaardig stellingkast zoals op de foto boven en waarschijnlijk kan je bij gamma, brico, hubo of de lokale doe-het-zelf winkel ook iets gelijkaardig vinden.

stellingkast bij IKEA (er zijn verschillende maten beschikbaar)

Aan de slag

De stellingkast van ikea hierboven is ongeveer 90cm hoog. In dit geval zou ik gewoon de bovenste en de middenste plank behouden. Daaraan komen de twee geassembleerde TL-monturen. Eentje bovenaan en in’t midden. Zet ze best in een verwarmde kamer of een kamer waar de temperatuur niet onder 18° gaat. Sommige planten gaan dan in slaap modus en stoppen met groeien. Pepers zouden daar gevoelig voor zijn als het te “koud” is.

Sluit de lampen aan op de timer en stel deze zo in dat de lampen ongeveer 12-16 uur branden per dag. De planten hebben veel licht nodig om te groeien. Hou de lampen niet te ver boven de  plantjes. Voor zaailingen is 7-10cm goed (rekening houdende met de spreiding van het licht). De hoogte is aan te passen naargelang de plantjes groeien.

Vergeet niet rekening te houden met de sterkte van de lampen. Het lichtspectrum moet zoveel mogelijk overeenkomen met dat van daglicht. Om het eenvoudig te houden: eigenlijk kijk je gewoon het best uit naar “Cool White” TL lampen. ‘Warm white” lampen zijn minder bruikbaar.

Fluorescerende lampen schijnen na een paar jaar hun intensiteit te verliezen. Daarom is het verstandig volgens sommigen om na 2 a 3 jaar de lampen te vervangen. Je kan ze hergebruiken in de garage bijvoorbeeld, mochten daar ook TL lampen hangen.

Dit is het voorbeeld van een stellingskast op de originele website:

grow-light-system-for-starting-seeds-indoors
Ter info: om plaats te besparen tussen schap middenste en hoogste schap, heeft de eigenaar de lampen OP het bovenste schap gelegd. Zorg er wel voor dat de TL lampen niet in contact komen met het schap. Anders zouden ze wel eens kunnen breken.

En LED lampen dan?

LED lampen zijn zeker en vast een optie, al is de aankoopprijs meestal wel  een stukje hoger dan een paar armaturen met TL lampen. Dat is de reden waarom veel mensen nog steeds TL lampen aanraden. Heb je het budget ervoor, dan zou ik eventueel voor LEDs durven gaan, maar zelf heb ik nog geen ervaring met LED. Vele amateur kwekers zijn al aan het experimenteren met LED en boeken zeer goede resultaten. Google maar eens en bekijk beslist enkele filmpjes op youtube.

Wat nog?

Als je echt tot het uiterste wil gaan, kan je voor wat extra bekleding zorgen: een witte reflecterend stof rond de kast heen hangen of met zilverpapier werken (de gladde kant). Is zoiets echt nodig? Geen idee. Helpt het? Hoogstwaarschijnlijk heeft het invloed, vooral wanneer de kamer zelden of geen lichtinval van buitenaf krijgtn dan is elk beetje licht wel belangrijk. Zelf heb ik steeds lichtinval van buitenaf (maar niet veel) en bij mij groeiden de tomaten, aubergines en pepers zonder problemen door tot mooie planten.

Voor wie wil, bestaan er zelfs speciale kweektenten voor binnenshuis, maar daarvoor betaal je natuurlijk ook een prijs.

Wanneer je de planten naar buiten brengt, vergeet ze niet af te harden door ze stilletjes aan wat te laten wennen aan de zon en buitenlucht (best op bewolkte dagen beginnen)!

Veel kweekplezier thuis!

Gepost door:Jan db

A person with too much hobbies :) Taichi, Learning languages like Japanese, Photography, archery, garderning using ecologic ways, peppers, tomatoes, sports...

Een reactie op “Hoe thuis een systeem met groeilampen maken om planten op te kweken

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s