Een tuin zonder bloemen is voor mij geen tuin. Een tuin zonder een groen element is al helemaal geen tuin. Enkel een groene, onkruidloze grasmat vind ik ook sneu, maar “iets” is nog steeds beter dan niets. En stop met die onkruidverdelgers!

Ik zie heel graag bloemen, maar combineren van bloemen is nog niet mijn sterkste kant. Daarom kies ik gewoon voor dingen die ik graag zie of kies ik voor mengsel en eetbare bloemen.

Mijn nieuwste aanwinsten dit komend seizoen zijn onder andere:

Lavatera trimestris of Grootbloemige Lavatera

Prachtige snijbloem. Bijen- en hommelplant
Prachtige snijbloem. Bijen- en hommelplant. Bloemen zijn normaal eetbaar dacht ik?

Tagetes Tenuifolia of sterafrikaantje

Het sterafrikaantje is een geliefd plantje voor de insecten. En de enkelvoudige bloem maakt het specialer dan de gekende afrikaantjes
Het sterafrikaantje is een geliefd plantje voor de insecten. En de enkelvoudige bloem maakt het specialer dan de gekende afrikaantjes

Antirrhinum majus of Leeuwebekjes

Een van de allereerste bloemen dat ik ooit zelf zaaide
Een van de allereerste bloemen dat ik ooit zelf zaaide. Bijen lokker en snijbloem.

Malva sylvestris – Groot kaasjeskruid

Malva-sylvestris-Groot-kaasjeskruid-
De zaaddoosjes lijken op kaasje waarin schijfvormige zaden plat tegen elkaar in een ronding zitten. Goede bijenplant en snijbloem. Ook hier zou de bloem eetbaar zijn.

Laag bloemenmengsel van Bolster

De plaats onder de kleine druivelaars zal maar eentonig zijn, wanneer er enkel hakselhout en mulch ligt. Geef mij maar een mooi tapijt bloemen :)
De plaats onder de kleine druivelaars zal maar eentonig zijn wanneer er enkel hakselhout en mulch ligt. Geef mij maar een mooi tapijt bloemen 🙂

Tübingermengsel of bijen en vlinder mengsel

We gaan proberen een lange rij te zaaien van dit mengsel
We gaan proberen een lange rij te zaaien van dit mengsel. Bijen en hommels aantrekken is één van mijn hoodredenen om te tuinieren. De arme stakkers hebben het al zo moeilijk.

Lupius hartwegii of Lupine

Heeft een hele speciale invloed op mij.
Lupine heeft een hele speciale invloed op mij. Het begon met > deze foto < of een gelijkaardige. Vlinderbloemigen hebben iets zachtaardigs tot bijna sensueel en toch zo fragiel. Vooral de schakeringen tussen al die heftige kleuren en lichtere pastelkleuren spreken mij aan. Een trotse plant.

Nigella damascena of Juffertje in het groen

Nigella damascena of Juffertje in het groen. Kantachtige plant met lichtblauwe en witte bloemen in een krans van fijn groen met decoratieve zaaddozen.
Kantachtige plant met lichtblauwe en witte bloemen in een krans van fijn groen met decoratieve zaaddozen. Benieuwd naar deze bloemen 🙂

Dat zijn zo wat de belangrijkste nieuwkomers dit jaar.

Natuurlijk zal ik her en der enkele zonnebloemen plaatsen, misschien wat reukerwten en Oost indische kers (de kers zorgde ervoor dat tegen eind deze zomer de hele afspanning achteraan was volgroeid! En het konijn was dolgelukkig met het snoeisel).

Het feit dat de meeste planten zowel bijen-, hommel- en vlinderlokkers zijn én zelfs als snijbloemen bruikbaar zijn, maakt mijn moestuin (en normale tuin) gewoon af, niet? Wat is er leuker dan in de zomer een mooi, fris boeketje af te knippen en in huis te zetten of aan iemand speciaal cadeau te doen? Ja, natuurlijk… we laten voor de beestjes nog genoeg staan hoor 😉

Ter info, ik ga eens zot doen en  her en der in de tuin een heleboel van deze bloemen tussen alle bestaande planten inplanten. Eens kijken wat het geeft. Een ander gedeelte komt onder andere in de “holtes” van de moestuinbedden.

Help de bijen, hommels en vlinders én eet ook eens een (eetbaar) bloemetje 😉

Ps: Een mooie bloem is ook die van de passiebloem. Er zijn verschillende soorten, maar de courant verkrijgbare zijn een mooie start. Ze klimmen makkelijk – onder wat begeleiding – tegen een zuidgevel van een huis! Dagelijks nieuwe bloemen in de zomer die je ’s ochtends kan zien ontluiken met wat geluk! Men vertelde me ooit dat je een lichte *plop” kan horen wanneer dat gebeurt.

2014-12-31 01_13_47-passiebloem - Google zoeken

 

Gepost door:Jan db

A person with too much hobbies :) Taichi, Learning languages like Japanese, Photography, archery, garderning using ecologic ways, peppers, tomatoes, sports...

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s