Ik heb massa’s werk om het onkruid in de tuin tegen te houden. Amper een aantal vierkante meter en al een massa onkruiden uitgedaan gisteren. Het voelt aan alsof je tientallen kubieke meters onkruid uitdoet zonder dat het vooruit gaat 😦 En toch wil ik uitbreiden?! Goed zot! That’s me 😉

Naast de standaard oogst-uitbreiding – ’t is te zeggen het zaaien van winterspinazie, planten van sla en prei … – wil ik voornamelijk mijn fruittuin uitbreiden. De gewone groentetuin daarentegen hoef ik niet meer uit te breiden, misschien enkel wat extra plaats voor de aardappels zoeken en that’s it.

Ik eet graag fruit, voornamelijk allerlei bessen. Voornamelijk de kruis- of stekelbessen hebben me zeer aangenaam verrast dit jaar! Maw, die wil ik dolgraag verder uitbreiden samen met extra aalbessen. Eventueel met een paar appel-,  kersen- en/of perzikbomen. En als klap op de vuurpijl: druiven!

Druiven? In ons klimaat? Zonder serre? Absoluut! Blijkt dat er een geweldig goed en ziekteresistent ras is genaamd Boskoop Glory. Een kleine blauwe druif maar lekker zoet. De plant groeit zelfs makkelijk 7m in een jaar tijd! Lijkt erop dat ik volgend jaar dringend een cursus snoeien zal mogen volgen. Hehe.

En oooh wat zal ik nooooit nog aardbeien zonder folie kweken! Die les heeft de natuur mij geleerd met harde mokerslag! Had ik het iets anders aangepakt, was het misschien niet zo erg geworden (door folie te gebruiken). Op zich was stro een perfect plan, maar de compost/potgrond met oude aarde van het veld mengen was een plan gedoemd tot falen. De sterke kweekgrassen banen zich hoe dan ook een weg doorheen het stro, samen met zijn sterke makkers: zuring, brandnetel en distel.

Deze keer zal ik het veel beter doen dan hiervoor. Worteldoek leggen rond de planten en misschien op het pad tussen de struiken/bomen. Wat extra mulchen hier en daar én ook de afstanden respecteren. Soms zelfs wat extra marge geven! Heb ik geleerd van mijn tomatenplanten…

Terwijl een aantal zaken al gezaaid zijn, wacht ik nu op de oerprei die ik wil planten en knoflook. Die twee wil ik zéker in mijn tuin. Misschien de knoflook nog net iets meer, want ik verbruik meer knoflook dan ik dacht!

Bon, we gaan eens wat rassen vergelijken van fruitplanten en -bomen 🙂

Gepost door:Jan db

A person with too much hobbies :) Taichi, Learning languages like Japanese, Photography, archery, garderning using ecologic ways, peppers, tomatoes, sports...

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s