Als moestuinier en liefhebber van fauna en flora zoek je wel eens groepen (fora, facebook, websites…) op met mensen die dezelfde gedachten delen. Dankzij die groepen kan je véél dingen bijleren zoals bijvoorbeeld over permacultuur. Iets waar ik dolgraag meer wil over leren. Vooral met het oog op hoe het eventueel op lange termijn de landbouw kan helpen. Groenten, fruit & kruiden telen zonder gebruik van chemische pesticiden en meststoffen. Gewoon meewerken met de natuur. Maar daar gaat het vandaag (nog) niet over. Alhoewel dat dit een fysiek onderdeel kan worden van onderstaande tekst.

Vandaag kwam ik iets veel interessanter tegen én noodzakelijker (niet dat permacultuur geen noodzaak kan zijn). Het is een presentatie video van Allan Savory over de verandering van een stuk land tot woestenij. Belangrijker nog: hoe Allan zich – na een grote blunder van zichzelf – inzet tegen de “desertification of land” of het “verwoestijnen” van land.

“Desertification is a fancy word for land that is turning to desert”
– Alan Savory

De achteruitgang van een prachtig stukje grond tot woestijn is iets wat gebeurt bij 2/3de van de grasland oppervlakte in de hele wereld, zegt hij. Het versnelt onze klimaatverandering ongezien en zorgt ervoor dat de traditionele “grazende gemeenschappen” er onderuit dreigen te gaan.

Alan laat in deze video zien dat er wel degelijk één oplossing is om zelfs volledige stukken “dood land” opnieuw tot leven te wekken. En die oplossing is heel verassend.

Video (in het Engels): https://www.youtube.com/watch?v=vpTHi7O66pI

Het voelt geweldig aan om te zien dat er mensen zijn die zich écht inzetten en met échte, reële oplossingen afkomen. De moeite waard om eens te bekijken.

Gepost door:Jan db

A person with too much hobbies :) Taichi, Learning languages like Japanese, Photography, archery, garderning using ecologic ways, peppers, tomatoes, sports...

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s