De moestuin ziet er prachtig uit. Ten opzichte van een dikke maand geleden is er een explosie van groei ontstaan! Hier wat nieuwe foto’s van begin deze week…

photo1

De tomaat Millefleur. Een struiktype. Dat valt nu echt wel op. Hij maakt echt takken aan langs alle kanten! Een geluk dat ik wat afstand gehouden heb van de andere planten. Dat wordt smullen. Zie je al die bloemtrossen? Tel eens al die bloemetjes waar potentiële tomaatjes aankomen en je weet waarom ze die “Millefleur” gedoopt hebben 😉 Hij heeft ook wel de neiging om te gaan liggen, maar ik laat het niet toe. Naar boven jongeman! Of vrouw?

photo2

De Beaver Dam peper is écht wel een vroege vogel. Nog vóór mijn Jalapeño (M) bloemetjes maakt (uitzondering hieronder), is deze volop vruchten aan’t maken. Zie je ze? De peper onder in midden is ondertussen makkelijk 4 tot 5 vingers dik lang. Euh, ik gok dus ongeveer 7cm als dat duidelijker is 🙂

Ik ben benieuwd hoe snel hij aan zijn pot zal wennen. Dit zijn eigenlijk twee planten in één grote pot van +- 40(?) cm.

Er is wel iets dat me is opgevallen. De pot maat en het huidige volume wortels heeft echt wel een invloed op het sneller of later bloemen van de plant. Of toch bij pepers. Er is een klein plantje dat ik een beetje heb verwaarloosd. Het heeft nog steeds een kleine pot (Jalapeño als ik me niet vergis!) maar heeft wel plots al bloemetjes gekregen! Een natuurlijke reactie van een plant in nood die zich nog snel wil voortplanten, veronderstel ik.

photo3

Dwarf Sugar Grey sluimerwt. Prachtige plant. Vorige week zag je de eerste bloemetjes, nu staat hij bomvol! Momenteel de mooiste trekpleister van de tuin.

Mijn schoonmoeder heeft in haar vierkante bakken ook een paar vakken staan met deze en die heeft al een mooie opbrengst! Dat is natuurlijk het voordeel van de verhoogde moestuin bakken. De grond warmt sneller op, het teveel aan vocht trekt sneller weg, wat de kans op rotten vermindert en noem maar op. Maar, toch wel, ze moet toch wel meer begieten dan ik. Vooral als er net gezaaid is, droogt de bovenste laag grond heel snel op in de volle zon. Niet zo handig als er gevoelige zaailingen moeten boven komen.

Vind je het ook niet super om door de tuin te wandelen en hier en daar te snoepen van wat er groeit en bloeit? Rucola bloempjes, sluimerwten,  kruidige blaadjes… Anyway, up to the next veg.photo4

De gele courgette. Cute hé 😀 in het midden, aan de stok, staat een eerste vruchtbeginsel klaar. Woohoo! Begin volgende week zullen we al kunnen smullen.

Het is niet zichtbaar op de foto, maar de maïs die er rond gezaaid werd, begint ook boven te komen. Naar’t schijnt is vers geplukte suikermaïs heerlijk lekker heb ik gehoord! Een geluk dat ik het geprobeerd heb. Nu hopen dat de maïs goed groeit zodat ik snel mijn borlotto bonen er kan tussen zaaien.

photo5

 

Een klein overzicht van de moestuin. Zie je de venkel op de voorgrond? Wat een joekels! En ik maar denken dat venkels zo’n verschrikkelijk moeilijke planten waren. Bof ik even!

Hmm… risotto met venkel. Moet wel lekker zijn! Wim (De moestuin volgens Wim) had zelfs een risotto gemaakt met opgeschoten venkel die heerlijk leek te zijn.

Voorts zie je rechts van de venkel twee rijtjes met quinoa.  Daar is het ook weer eens tijd om uit te dunnen. Moeilijk zichtbaar, er net achter, een paar struikbonenplantjes.  En nog daarachter een joekel van een aardappelplant in plantzak! Als het succesvol is, wil ik volgend jaar wat late aardappels in zulke zakken kweken.

photo6

Dit stukje “stort” is het toegekende courgettes/pompoenen veld. Het karton ligt er met een reden, alleen heb ik momenteel iets te weinig gras maaisel en stro om het karton te bedekken. Het gras en andere onkruid schiet er anders veel te snel door. Ja, dit stuk grond was eigenlijk helemaal “zaai klaar”, maar de natuur zag dat ook en liet spontaan alles weer vol groeien. Mijn enigste zorg hier, is de aardpeer. Ik hoop dat hij niet téveel zon wegneemt van de courgettes als hij groeit. Nu, sowieso, in de zomer is er denk ik meer dan genoeg zon vanaf de middag tot ’s avonds om succesvol te kunnen oogsten. Zelfs al is de opbrengst misschien iets lager. Plantjes genoeg 🙂

Ik heb hier en daar te weinig foto’s gemaakt deze week, want er zijn zelfs al een paar tomaatjes aan het groeien in de serre! Daarnaast heb ik ook een joekel van een andijvie geoogst en groeit de sla massaal aan.

Er is maar één nadeel aan mijn eigen gekweekte sla. Het zit vol kleine beestjes zoals bladluizen en slakken. En dan moet ik minstens 2 à 3 keer spoelen om de meerderheid weg te krijgen uit de sla enzo…

Over sla gesproken. Ik denk dat het ver tijd is om een paar nieuwe slaplantjes voor te zaaien. Een beetje Romeinse sla, Novappia en 4 seizoenen sla.

Tot slot wil ik nog zeggen: de kapotte serre staat weer recht. Ze is goed verankerd deze keer en staat ondertussen terug vol met allerlei plantjes.

 

 

Gepost door:Jan db

A person with too much hobbies :) Taichi, Learning languages like Japanese, Photography, archery, garderning using ecologic ways, peppers, tomatoes, sports...

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s