Zelf sta ik nog in de beginnersschoentjes als het komt op kweken van tomaten. Maar onlangs heb ik een interessant artikel gelezen in Gardeners World over het kweken van tomaten via verschillende methodes. Van die tips wil ik best gebruik maken als beginner!

Men heeft de test gedaan met kerstomaten. Waarom? Waarschijnlijk omdat kerstomaten in hoeveelheid een grotere opbrengst geven dan grote tomaten 🙂 Verschillen van dan makkelijker op. Om het eerlijk te houden werden ze allemaal in dezelfde serre geteeld.

Dit zijn de 5 methodes:

  • In een grote pot
  • Ringcultuur in de grond
  • In de grond
  • Ring in een groeizak
  • Een groeizak

Dit is het resultaat, met toch wel een kleine verassing:

De kweekmethodes en hun opbrengst
De kweekmethodes en hun opbrengst

De pot geeft de grootste opbrengst, gevolgd door de ringcultuur in de grond. Gewone volle grond doet het nog goed, maar de groeizakken zorgen duidelijk voor een beperktere opbrengst. De schrijver van het artikel prefereert in de toekomst duidelijk de tweede methode te hanteren vanwege de opbrengst en de verminderde waterbehoefte van de planten ten opzichte van planten in potten.

Wat is die ringcultuur?

Kort: men plaatst een ring voorzichtig in de grond (steekt er boven uit) met de tomatenplant in het midden. De ring maak je bvb van een grote plastiek pot zonder bodem. Om de week gooi je 2cm compost in de ring, waar de plant nieuwe worteltjes zal maken om extra voedingsstoffen uit de grond te kunnen trekken, naast zijn hoofdwortels diep in de grond. In die ring kan je dan vloeibare meststoffen geven die snel kunnen opgenomen worden.

Voor de geïnteresseerden die meer informatie willen, hieronder vind je het volledige artikel:

Veel kweekplezier!

Gepost door:Jan db

A person with too much hobbies :) Taichi, Learning languages like Japanese, Photography, archery, garderning using ecologic ways, peppers, tomatoes, sports...

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s