Een van de leukste dingen bij moestuinieren, is een selectie maken van groenten, fruit & bloemen die je wil zetten. Als kind las ik dolgraag in zaadcatalogi, zoals die van Het Vlaams Zaadhuis. Een lekker dik boekje om ’s avonds rustig te doorbladeren. Na verloop van tijd kon ik heel wat planten, bloemen en groenten bij naam, tot verbazing van veel mensen. Nu ja, ik was als kind altijd al een natuurliefhebber: kikkers observeren, klimmen in bomen, met de verrekijker loeren in de natuur…

De grootste hoop van mijn zaden komt voornamelijk van De Nieuwe Tuin. Ze hebben een van de meest prachtige selecties van bekende en minder bekende rassen. Duidelijk met het oog op bio-diversiteit. Ik laat er mij voornamelijk verleiden door vorm en kleur, selecties die je in de standaard moestuin van vroeger minder zag. Omdat de prijs momenteel hetzelfde is voor elk gewas, is het voor mij net iets te duur om alles daar te bestellen en zal ik soms wat zaden elders halen zoals bij Aveve. Maar bon, ik bestel er al jaren en het is zijn geld waard!

Zoals misschien al duidelijk uit de eerste post, zal ik een wisselteelt plan met 6 percelen volgen, zoals ook beschreven staat in het boek De Moestuin Van Wim. MmeZaszsa volgt dit ook en heeft een mooi tekeningetje gemaakt:

Wisselteelt met 6 percelen
Wisselteelt met 6 percelen (tekening Mme Zsazsa)

Eens kijken wat we bij de bladgroenten zullen plaatsen:

 • Snijsla (mesclun): wij gaan massa’s sla eten vermoed ik 🙂
 • Rucola: lekkere notige en pittige smaak
 • Kroppen sla: ik heb toch een licht zwak voor pilzaad (gewoon omdat het zo handig is), dus die zijn net voorgezaaid. Af en toe koop ik wel een andere variant op de markt ofzo
 • Kleurige snijbiet: lekker zelf zaaien (zie foto onder)
 • Postelein: vorig jaar ontdekt, lekkere, frisse bladgroente! Wil ik zeker in de winter hebben
 • Prei: plantjes kopen
 • Velsla: ik denk dat ik deze voornamelijk ga zaaien in het najaar
 • Selder: waarschijnlijk als plantje kopen
 • Spinazie: overschotje, eens kijken of ze nog kiemen

Ik hou van variatie en bio-diversiteit 🙂 en dat zal je wel merken in de toekomst.

Lekkere blaadjes
Lekkere blaadjes

Deze blaadjes komen er ook aan te pas:

 • Basilicum mengsel
 • Koriander

Het zijn kruiden, dus ik denk dat ik ze eerder in een aparte kruidenspiraal zal plaatsen. Een paar plantjes basilicum zet ik misschien ook bij de tomaten in de serre. Ik meen ergens gelezen te hebben dat die twee goed bij elkaar passen. Hopelijk ben ik niet verkeerd 🙂

Het leuke aan die basilicum is dat je niet weet wat je krijgt. Paarse, groene, kleine of grote blaadjes. Speciale aroma’s. Ik heb ooit al  eens een mengeling van basilicum gezaaid en dat was geweldig!

Tijd om af te ronden. Deze namiddag gaan we met de bosmaaier al wat onkruiden kleiner maken en beginnen met de compost. Als er nog tijd over is, beginnen we gelijk met de eerste percelen om te spitten. Hopelijk zijn de weergoden ons wat goed gezind want er is mogelijk regen op komst 😦

Gepost door:Jan db

A person with too much hobbies :) Taichi, Learning languages like Japanese, Photography, archery, garderning using ecologic ways, peppers, tomatoes, sports...

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s